ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ: ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΧΑΜΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ...ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Κων ΨΥΧΟΓΙΟΥ


Σάββατο 19/9, αυτό το ΣαββατοΚύριακο  έγινε και τουρνουά στο γήπεδο Νεοχωρίου Κυλλήνης με διοργανωτή τον τοπικό Αχιλλέα, για δεύτερη φέτος χρονιά, στη μνήμη του

Απόψε η μεγάλη μάχη της Εθνικής με τους Ισπανούς

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στις 19:30 το μεγάλο παιχνίδι


Τέτοια ώρα τα λόγια δεν έχουν καμία αξία παρά μόνο οι πράξεις. Το παιχνίδι που ορίζει τη μοίρα της Εθνικής σε αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι ακριβώς μπροστά της. Η Ισπανία είναι το τελευταίο της εμπόδιο πριν μπει για τα καλά στο μονοπάτι της δόξας και ταυτόχρονα αυτή που απειλεί να γκρεμίσει τα όνειρα που κάνει ένα ολόκληρο έθνος για την επίσημη αγαπημένη του.
Ουδείς υποτιμά την Ισπανία. Όμως δεν είναι αλαζονικό να ισχυριστεί κανείς πως για μια φορά η Ελλάδα είναι αυτή που θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο και βάσει εικόνας μέχρι τώρα μοιάζει να εξαρτάται από την ίδια η έκβαση του αγώνα. Κάτι που φυσικά δεν της εξασφαλίζει τίποτα…
Ασφαλώς οι Έλληνες διεθνείς είναι μεγάλα παιδιά. Και δεν χρειάζονται καμία οδηγία πέρα από αυτές των προπονητών τους. Δύο τομείς, ωστόσο, φαίνεται πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ενδεχομένως και να καθορίσουν το παιχνίδι.
Ο πρώτος λέγεται αντιμετώπιση του Πάου Γκασόλ. Η εξουδετέρωσή του είναι πρακτικά αδύνατη. Ο περιορισμός της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, είναι απόλυτα εφικτός. Το πλάνο είναι σαφές: ο σταρ των Μπουλς θα πρέπει να… ματώσει. Η Εθνική καλείται να κάνει τον υπ’ αριθμόν ένα ισπανικό κίνδυνο να μοχθήσει περισσότερο. Να τον «δείρει» με άμυνα στα όρια του φάουλ (ενίοτε κι ακόμη παραπέρα), καθώς ως γνωστόν ο 35χρονος άσος έχει χίλια καλά, αλλά απέναντι σε σκληροτράχηλους αντιπάλους «μασάει», εξ ου και το υπερβολικό ως ιερόσυλο «Ga-soft» που τον συνόδευε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Η φθορά του ημι-τραυματία Πάου δεν περιορίζεται στην άμυνα, αλλά πρέπει να έρθει και από την επίθεση. Οι διεθνείς πρέπει να επιτεθούν στις συνήθως αργές αντιδράσεις του στην άμυνα και να εκμεταλλευτούν τα πικ εν ρολ, αλλά και τη συνήθειά του να εξοικονομεί στα μετόπισθεν δυνάμεις και ενέργεια για το επιθετικό του κομμάτι. Χωρίς τον καλό Γκασόλ (κι αφού ο Μαρκ κάνει… διακοπές) κι ελλείψει αξιόπιστης λύσης πίσω του, η μισή δουλειά θα έχει γίνει.
Το δεύτερο στοιχείο είναι πνευματικής φύσεως. Οι διεθνείς γνωρίζουν καλά να αντιμετωπίζουν την πίεση. Έχουν παίξει όλοι τους σε κρίσιμα παιχνίδια, τελικούς, ημιτελικούς και play offs. Ακόμη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που δεν διαθέτει τέτοια αθλητική εμπειρία έχει ατσαλωθεί μέσα από πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες και καταστάσεις, αυτές της ζωής του μέχρι να γίνει αστέρι του ΝΒΑ. Όμως αν η διαχείριση του όποιου άγχους δεν προκαλεί ανησυχία για μια ομάδα με τέτοια εμπειρία, αυτή των νεύρων είναι ένα ζήτημα. Οι Ισπανοί είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να πειράξουν το «μυαλό» της Εθνικής. Ένας τρόπος να σταματήσεις μια καλοκουρδισμένη μηχανή, όπως μοιάζει η ελληνική ομάδα, είναι κι αυτός. Μα με το προσφιλές τους «θέατρο», μα με trash talking, μα με χτυπήματα κάτω από τη μέση, μα με διαρκή μουρμούρα στους διαιτητές… Πρόκειται για όπλα που επιστρατεύονται τακτικά από την ισπανική σχολή. Οι διεθνείς δεν πρέπει να μασήσουν. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει απλώς να τους παθιάζουν περισσότερο, όχι να τους αποδιοργανώνουν, μήτε να τους βγάζουν εκτός πλάνου.
Η Εθνική δεν χρειάζεται τέτοια μέσα για να νικήσει. Μοιάζει καλύτερη και απλώς πρέπει να το αποδείξει. Τώρα είναι η ώρα!
Πηγή: sport-fm.gr

Έγκλημα στην Κ. Αχαγιά: Το 17χρονο θύμα παρενοχλούσε την αδερφή του 15χρονου δράστη


karampina
Άφωνη έχει μείνει η κοινωνία των Πατρών από το απίστευτο αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο ανήλικων αγοριών έξω από σχολείο το απόγευμα της Κυριακής στην Κάτω Αχαΐα.

Ηλεία: Στάχτη 100 στρέμματα και 30 πρόβατα στην Αρετή Λεχαινών


fotia_dromos
Μια πυρκαγιά δίπλα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, προκάλεσε δεκάδες προβλήματα, μεγάλες ζημιές και λίγο έλλειψε να επεκταθεί στον ΧΑΔΑ Δροσελή των Λεχαινών.

Νέο σκίτσο Αρκά: Τι βγάλατε απ'το αποψινό debate; Η αφοπλιστική απάντηση


arkas
Με το δικό του μοναδικό χιούμορ, ο Αρκάς τρολάρει το αποψινό debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που έβαλε φωτιά στα social media με καυστικές ατάκες και σχόλια.

Φαρμακερές ατάκες χωρίς… δεσμεύσεις

kentr

«Φοβήθηκαν» να μιλήσουν για λύσεις Τσίπρας και Μεϊμαράκης σε μια σχεδόν 3ωρη κουβέντα με πολλές ατάκες, φιλοφρονήσεις και «σφάξιμο με το βαμβάκι»  από το debate



Μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα τηλεμαχία από αυτήν την προηγούμενης Τετάρτης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας οι πολίτες.
Λίγο η κόντρα των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, λίγο η διαφορετική διαδικασία, λίγο η ανοχή στο χρόνο των ομιλητών, προσέφεραν μια σχεδόν 3ωρη τηλεμαχία που αν μη τι άλλο δεν βαριόσουν να παρακολουθήσεις.
Παρά τις συνεχείς τοποθετήσεις, τις διακοπές και τις κόντρα-τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, το debate δεν έβγαλε καμία είδηση και κυρίως καμία… υπόσχεση.
Τσίπρας και Μεϊμαράκης αναλώθηκαν επί το πλείστον ο ένας στην κακή διακυβέρνηση του άλλου, φορτώνοντας ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άσχημα στην προηγούμενη 5ετία, ο δε πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση Αριστεράς-ΑΝ.ΕΛ.
Προσεκτικοί όσο ποτέ, δεν έδωσαν καμία υπόσχεση σε κανένα κοινωνικό στρώμα (συνταξιούχοι-άνεργοι-ιδιωτικό τομέα-επιχειρήσεις), καθώς η εφαρμογή και η υλοποίηση του Μνημονίου δεν επιτρέπει κοινωνικο-πολιτικούς ελιγμούς.
Στην ουσία αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας είναι ότι θα επιλέξει ποιον πρωθυπουργό και ποια πρόσωπα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και σε βάθος χρόνου να πραγματοποιήσουν -αν μπορέσουν βέβαια- διαρθρωτικές αλλαγές.
Το debate των αρχηγών είχε αρκετά χαμόγελα, αλλά και… «σφάξιμο με το βαμβάκι», επιχειρώντας ο ένας να αποδημήσει την εικόνα του άλλου. Σε αυτήν τη μάχη της αποδόμησης, ο Μεϊμαράκης είχε ένα επιπλέον ατού, καθώς ποτέ ως τώρα δεν είχε διατελέσει πρωθυπουργός, ενώ ο Τσίπρας επαναλάμβανε συνεχώς ότι πάλεψε όσο ποτέ κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση.
Στη «μάχη» της πολιτικής ατάκας, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω. Χαρακτηριστικό είναι ότι άφησε τον Αλ. Τσίπρα να κάνει εκείνος πρώτος χρήση των «κόκκινων καρτών» (δηλαδή να τοποθετηθεί αμέσως μετά από τον κ. Μεϊμαράκη, υποβάλλοντας συνήθως και ερώτηση), έχοντας πάντα ο πρόεδρος της ΝΔ τον τελευταίο λόγο.
Βέβαια οι προσωπικές κόντρες και έριδες των πολιτικών αρχηγών στην ουσία λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο που τις επόμενες μέρες θα λάβει τα πρώτα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, τους συνταξιούχους που θα βρουν μειωμένες συντάξεις και τα «ροκανισμένα» εισοδήματα όλης της ελληνικής κοινωνίας από φόρους που εφαρμόζονται ήδη.
Πολιτική κουβέντα επί της ουσίας δεν έγινε, καθώς αναφέρθηκαν αφηρημένες έννοιες, όπως «να φέρουμε επενδύσεις», «να γίνουμε μια ελκυστική κοινωνία για ξένους επενδυτές» και «να γίνουμε μια ανταγωνιστική χώρα στην Ευρώπη». Παρόλα αυτά κανείς δεν κατάλαβε πώς θα υλοποιηθεί όλο αυτό το ευχολόγιο.

Διαβάστε πώς εξελίχτηκε το debate και δείτε όλα τα βίντεο από τη διαδικασία...

Η κ. Τρέμη ξεκίνησε τη διαδικασία ρωτώντας τον κ. Τσίπρα: «Δώσατε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστείτε με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Θα είναι σταθερή κυβέρνηση;
Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Μόλις πάρω τη διερευνητική εντολή θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα δημιουργήσω συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση. Αυτό που ζητά ο Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα 2 κόμματα, καλό είναι να τα ρωτήσετε για τη στάση που θα κρατήσουν. Έχω τη βεβαιότητα για δυνατότητα συνεργασίας με ΑΝΕΛ. Αλλά η σταθερότητα θα εξασφαλιστεί με την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο είχαμε 149 βουλευτές και τώρα, άλλωστε, δεν υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Τώρα που έχουν επιλέξει κάποιοι να πάνε νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.
Το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημοσίους υπαλλήλους, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε διαφορά σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Το κόμμα του Μεϊμαράκης έλεγε μέχρι χτες ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς δεν θέλουμε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Έχουμε ριζικές διαφορές, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Κόντρα Τσίπρα -Μεϊμαράκη για τις επενδύσεις

Για το θέμα των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χρησιμοποίησαν όλες τις κόκκινες κάρτες τους ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη.
Β. Μειμαράκης: Ο Τσίπρας έδιωχνε ότι ιδιωτική επένδυση ήρθε στην Ελλάδα, όπως στις Σκουριές, τα αεροδρόμια, την Cosco. Το ΣΤΕ αποφάσισε θετικά γιατί τις κάνει αιρετές αλα καρτ; Γιατί να μπλοκάρει επενδύσεις; Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και την Ιονία και Ολυμπία Οδό που σταμάτησαν για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα και τα ΕΣΠΑ.
«Τα πέντε τελευταία χρόνια είχαμε αποεπένδυση 60% στη χώρα», τόνισε από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει. Έχει ξεχάσει ότι εμείς φέραμε όλες αυτές τις επενδύσεις και αυτός διαμαρτύρονταν. Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και κάνατε ρεκόρ τον Ιούλιο. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Εσείς βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέας, γιατί σας πιάνει αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ερώτηση για τις επενδύσεις απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Μεϊμαράκη τονίζοντας πως «κ. Μεϊμαράκη χρησιμοποιείτε νούμερα που δεν ισχύουν, είχαμε λογική μείωση λόγω capital controls αλλά ήταν λογικό. Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε».

Τι απάντησε ο Τσίπρας για το ασφαλιστικό

Για το θέμα του ασφαλιστικού ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, η Μάρα Ζαχαρέα.
«Προ το πυλών είναι ένα χειρότερο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του μνημονίου. Έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλ. Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία;», ήταν η ερώτηση της κα Ζαχαρέα.
Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν: «Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων. Οι δανειστές επέμεναν να εξοικονομήσουμε 2% του ΑΕΠ στις συντάξεις. Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην έχουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το συνταξιοδοτικό μάς βασάνισε γιατί δεν αφορά μόνο τους απόμαχους, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς ζούνε τα άνεργα παιδιά τους. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα ανεξαρτήτων μνημονίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με το PSI κατέστρεψε τα ταμεία. Στόχος δικός μας η προστασία των ασθενέστερων.
Δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Πρέπει να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε, κι ας μη συγκυβερνήσουμε».

Τι απάντησε ο Μεϊμαράκης για τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική πολιτική απάντησε σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Β. Μεϊμαράκης: Να σας πω πως δεν διαβάζω κρυφά Βαρουφάκη όπως αυτός θαυμάζει τον Άδωνι και τον Βορίδη που αναφέρει όλη την ώρα, είπα να μιλάμε με τους θεσμικούς και όχι με εκπροσώπους των funds, δεν είδα τον κ. Τσίπρα να αντιδρά σε αυτά, τον κρατάει ο κ. Βαρουφάκης;
Εμείς για τον ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα τον εξορθολογίσουμε και ότι υπήρχαν αδικίες, αλλά δεν θα τον καταργήσουμε. Είχαμε καταθέσει νόμο, αλλά μας προέκυψαν οι εκλογές, με τον κύριο Τσίπρα να διατηρεί τον συγκεκριμένο φόρο.

Τι απάντησε ο Τσίπρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Τρεις -τέσσερις φορές ανακεφαλοποιούνται οι τράπεζες, Πολίτες και επιχειρήσεις αποπληρώνουν με πολλά δισ. τα δάνεια που έχουν πάρει αλλά εξακολουθούν να τα χρωστάνε. Γιατί δεν προωθείτε μια σεισάχθεια; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη για τα σκληρά μέτρα που πήρατε;
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έγινε ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου 40 δισ. ευρώ και το μόνο που καλύφθηκε ήταν οι τραπεζικές ανάγκες και όχι τα κόκκινα δάνεια. Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης υπήρχε από πριν. Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις αλλά το θέμα των δανείων είναι κρίσιμο. Με τα 25 δισ. που εξασφαλίσαμε και εξασφαλίζονται οι καταθέσεις λέμε ότι θα δοθεί λύσει για να υπάρχει ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και ελάφρυνση νοικοκυριών. Αυτό είναι ένα είδος σεισάχθειας. Με ειλικρίνεια παραδέχθηκα λάθη. Είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία. Αισθάνομαι περήφανος για όσα πράξαμε. Στο εσωτερικό της χώρας όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στο μνημόνιο κάναμε αναγκαίο συμβιβασμό αλλά κερδίσαμε έδαφος».

Ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των προσφύγων

Την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό ζήτησε η Μαρία Χούκλη που ρώτησε για την υπουργική διάσκεψη των 28 για τις ροές, αλλά και για την χρήση των ένοπλων δυνάμεων της Ευρώπης στα θαλάσσια σύνορα.
Τσίπρας: αν πρωθυπουργός πρότεινα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπα τη γνώμη μου για θέματα στα οποία είχαμε κάνει βήματα, όπως το προσφυγικό. Έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα το ΕΣΠΑ, θα έρθει με χρηματοδότηση 100% από Ε.Ε. και όχι από εθνικούς πόρους. Είχε τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα των προσφυγικών δρόμων και η Ιταλία είχε προτείνει δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα για τους διακινητές. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές και τους έχουν πει να βυθίζουν τις βάρκες. Ζητήσαμε τη συνδρομή της Frontex. Θέλουμε την ενίσχυση της επιτήρησης. Όσον αφορά την Αθήνα, οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν και όχι για να μείνουν.

Τι απάντησε ο Μεϊμαράκης για το μεταναστευτικό

Το θέμα του μεταναστευτικού έριξε στο τραπέζι του debate η Μάρα Ζαχαρέα, σε ερώτησή της προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Η Ελλάδα εξετάζει το θέμα του βέτο στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Πώς το βλέπετε;» ήταν η ερώτηση της κας Ζαχαρέα με αφορμή τη Σύνοδο των υπ. Εσωτερικών και ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη ήταν: «Χαίρομαι που ο Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί που πρότεινε υπουργούς. Ο “αυτοφωράκιας” είναι αργκό δικηγορική, δεν είναι ύβρις, ενώ το ωρομίσθιος το είπα γιατί λέει πως έκατσε 17 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, δεν ήταν ύβρις. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είναι κοινωνικοί δολοφόνοι ή ότι διαπλέκονται.
Ως προς την ερώτηση, πράγματι η Σύνοδος Υπουργών είναι σοβαρή. Πιστεύω ότι ο υπουργός θα πάει και θα χει όλα τα επιχειρήματα ώστε να πείσει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα. Εμπιστεύομαι και τον
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει ένα κύμα εισροών προσφύγων. Εμείς έχουμε πει ότι περιμένουμε 2 εκατ. να περάσουν απέναντι λόγω της Συρίας. Ως προς τους λαθρομετανάστες, έπρεπε να τους γυρίσουμε πίσω. Έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα "έχουμε καλοκαίρι εδώ, ελάτε κι άλλοι" και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα».

Τσίπρας: Λάθος μέτρο το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Ερώτηση για το θέμα του χρέους αλλά και για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση έκανε ο Μάκης Γιομπαζολιάς στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τσίπρας: Στον τόπο έχουν αλλάξει φορολογικές συντελεστές αλλά επενδύσεις δεν έγιναν.  Οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία. Δημοσιονομική σταθερότητα και πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη επενδύσεων, όπως και το θέμα της γραφειοκρατίας. Να μην αλλάζει το φορολογικό σύστημα στη χώρα κάθε 3 μήνες, και ας έχει λίγο παραπάνω φορολογία η χώρα από τη Βουλγαρία. Σε ότι αφορά το 23% στην εκπαίδευση ζήτησα να ανασταλεί το μέτρο από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι λάθος μέτρο και πρέπει να βρούμε τα ισοδύναμα.

Το μήνυμα Τσίπρα

Το δικό του μήνυμα στους πολίτες έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ολοκληρωθεί το debate.
«Συγκρουστήκαμε και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και κερδίσαμε μια καλύτερη συμφωνία. Έχουμε σχέδιο και γνώση για να πάμε πιο μπροστά και τώρα πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό κομματικό κατεστημένο, με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την πελατεία. Θέλουμε μια Ελλάδα του μόχθου. Θέλουμε την Ελλάδα που θα έχει όραμα και προοπτική. Προκοπή, δημιουργία, μέλλον με αισιοδοξία. Ήθελαν να κάνουν την προσπάθεια μας παρένθεση. Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες».

Το μήνυμα Μεϊμαράκη

Στην τελική του τοποθέτηση δύο λεπτών, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης επανέλαβε την ανάγκη για συνεννόηση.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε: «Σας ζητώ να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία. Πριν πάτε στην κάλπη να σκεφτείτε και να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας, αν η αλήθεια θα υπερισχύσει από το ψέμα κα αν το φως μπορέσει να νικήσει το σκοτάδι.
Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν και στη χώρα μας αρκεί να έχουμε μια συνεννόηση, όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπρος τα εμπρός. Δεσμευόμαστε ότι αν δώσετε την εντολή στη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσουμε δρόμο συνεργασίας και θα φτιάξουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Να υπάρχει ένα σχέδιο για την χώρα ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά τον τόπο.
Ξεμπλοκάροντας τα μεγάλα έργα και δημιουργώντας νέες θέες εργασίας, πιστεύω ότι η χώρα μπορεί αν ανακάμψει».

Καιρός: Ήρθε η ώρα της ... ζακέτας


Καιρός: Ήρθε η ώρα της ... ζακέταςΟι λιακάδα καλά κρατεί, παρά το ότι το ημερολόγιο δείχνει μέσα Σεπτεμβρίου, όμως ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο θα πιάνει 30αρια, τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε πολλές περιοχές της χώρας θα κινείται λίγο πάνω από τους 15... Ο καιρός άρχισε να... μυρίζει για τα καλά Φθινόπωρο.

Σαν σήμερα

ΧΙΤΛΕΡ

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου





1556: Ο Κάρολος Ε΄ επιστρέφει στην Ισπανία.
1656: Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
1789: Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
1812: Ο γαλλικός στρατός υπό το Ναπολέοντα φτάνει προς το Κρεμλίνο της Μόσχας.
1821: Νίκη Σουλιωτών κατά Τουρκαλβανών στα Πέντε Πηγάδια.
1821: Υπογράφεται στο Ελ Σαλβαδόρ η Acta de Indepedencia, με την οποία η ισπανοκρατούμενη Κεντρική Αμερική αποκτά δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
1830: Ο Ουίλιαμ Χάσκισον στην Αγγλία γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που παρασύρεται από τρένο .
1835: Το πλοίο «Μπιγκλ» του Δαρβίνου φθάνει στα νησιά Γκαλαπάγκος.
1873: Αποχωρούν από τη Γαλλία τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα.
1908: Πρώτη παράσταση οπερέτας στην Αθήνα από ελληνικό θίασο με αρχιμουσικό το Θεόφραστο Σακελλαρίδη.
1912: Πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.
1916: Πρώτη χρήση των τανκς, σε πόλεμο, στη μάχη του Σομ.
1917: Ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Κερένσκυ, ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δε θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.
1919: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Καθημερινή».
1920: Καταργούνται οι φυλακές Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.
1921: Πραγματοποιείται στο προάστιο του Λονδίνου Χαϊγκέιτ ο δεύτερος γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή, Έλενα Στεφάνοβικ Σκυλίτση.
1922: Μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.
1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
1934: Αρχίζουν να αφαιρούνται οι γραμμές του τραμ από τους δρόμους της Αθήνας. Στη θέση του θα δρομολογηθούν λεωφορεία.
1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα, ψηφίζονται από το 7ο συνέδριο των γερμανών εθνικοσοσιαλιστών οι Φυλετικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης, οι οποίοι κατοχυρώνουν νομικά τον αντισημιτισμό. Ειδικότερα ο «νόμος για τη γερμανική ιθαγένεια» και ο «νόμος για την προστασία του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής» αφαιρούν τη γερμανική υπηκοότητα από τους Γερμανοεβραίους και απαγορεύουν το γάμο ανάμεσα σε Εβραίους και μη- Εβραίους.
1944: Οι Ναζί εκτελούν 43 άντρες, 2 γυναίκες και ένα βρέφος 6 μηνών στην κοινότητα Γδόχια Κρήτης.
1944: Εξελίσσεται η μάχη του Μελιγαλά μεταξύ του ΕΛΑΣ και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Με την επικράτηση των αντιστασιακών δυνάμεων ακολούθησε δολοφονία των τελευταίων με τα θύματα να υπολογίζονται από 708 έως 1144.
1949: Στα 75 του χρόνια, ο δρ. Κόνραντ Αντενάουερ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1951:Ο Εμίλ Ζάτοπεκ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000 μέτρα με 1:01.15.8.
1952: Ο ΟΗΕ παραχωρεί την Ερυθραία στην Αιθιοπία.
1959: Ο Νικήτα Χρουστσόφ είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
1961: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.
1968: Ιδρύεται με απόφαση του ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).
1972: Αρχίζει στους γαλλικούς κινηματογράφους η προβολή της σουρεαλιστικής σάτιρας «Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας».
1975: Στην Ελλάδα, αρχίζουν να κυκλοφορούν δοκιμαστικά τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα.
1982: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεσηκώνει θύελλα στο Ισραήλ, μετά την προσωπική ακρόαση που έδωσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.
1982: Στην Ελλάδα, διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Ολυμπιακού και Έστερ Σουηδίας (2-0) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
1982: Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβεται σε κατοικιμένη περιοχή της Λάρισας, σκοτώνοντας τρεις πολίτες στο έδαφος από τα συντρίμμια.
1989: Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπεύθυνος φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου.
1991: Το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» θέτει σε τροχιά δορυφόρο που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις τρύπες του όζοντος της Γης.
1994: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
1994: Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς.
1995: Στην 4η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που γίνεται στην Κίνα, εγκρίνεται διακήρυξη κατά την οποία βεβαιώνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλούνταν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους .
1999: Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ιταλός, Ρομάνο Πρόντι.
2000: Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής.
2001: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε δήλωσή του και υπόσχεται «σαρωτική, επίμονη και αποτελεσματική» απάντηση στα χτυπήματα των τρομοκρατών.
2003: Με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας - Λευκωσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

Γεννήσεις

973 - Αλ- Μπιρούνι, Άραβας μαθηματικός ο οποίος υπολόγισε την ακτίνα της Γης, στα 6.339,6 χιλιόμετρα
1613 - Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκό, Γάλλος αποφθεγματογράφος
1736 - Ζαν Σιλβέν Μπαγί, Γάλλος αστρονόμος
1789 - Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, Αμερικανός μυθιστοριογράφος
1890 - Αγκάθα Κρίστι, συγγραφέας, που συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ «Ηρακλή Πουαρό»
1904 - Ουμβέρτος Β΄, Βασιλιάς της Ιταλίας
1922 - Τζάκι Κούπερ, ηθοποιός και σκηνοθέτης
1924 - Μπόμπι Σορτ, μουσικός της τζαζ
1926 - Ζαν Πιερ Σερ, Γάλλος μαθηματικός
1929 - Μάρεϊ Γκελ- Μαν, Νομπελίστας (1969) Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, που προέβλεψε την ύπαρξη των κουάρκς
1933 - Χένρι Ντάροου, ηθοποιός
1933 - Ραφαέλ Φρίμπεκ ντε Μπούργκος, Ισπανός μαέστρος
1937 - Ρόμπερτ Λούκας, Νομπελίστας (1995) Αμερικανός οικονομολόγος, Τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή του στη μακροοικονομική έρευνα
1940 - Μέρλιν Όλσεν, Αμερικανός άσος του ποδοσφαίρου και ηθοποιός
1941 - Μίροσλαβ Χερμαζένσκι, Πολωνός κοσμοναύτης, ο πρώτος Πολωνός που εκτοξεύτηκε στο διάστημα
1945 - Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, Γερμανός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 ως το 2009
1946 - Νόρα Κατσέλη, ηθοποιός και πολιτικός
1946 - Τόμι Λι Τζόουνς, βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός («Ο Φυγάς», «Οι Άνδρες με τα Μαύρα»)
1946 - Όλιβερ Στόουν, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με 2 Όσκαρ («Πλατούν»)
1948 - Σταύρος Τζιωρτζής , αθλητής του στίβου από την Αμμόχωστο της Κύπρου, 6ος ολυμπιονίκης (1972) στα 400 μέτρα με εμπόδια
1964 - Ρόμπερτ Φίτσο, Σλοβάκος πολιτικός, πρωθυπουργός (2006-10)
1972 - Λετίσια Ορτίθ, Πριγκίπισσα των Αστουριών, σύζυγος του Φιλίππου, Πρίγκιπα της Asturias, διαδόχου του ισπανικού θρόνου, από το 2004
1973 - Γιουράι Μπούτσεκ, Σλοβάκος ποδοσφαιριστής (Ολυμπιακός, 2003-04, 2004-05)
1974 - Τζέιμι Στίβενς, Γερμανός τραγουδιστής και μουσικός της ποπ, από τους πρώτους που πούλησε τα τραγούδια του αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου
1976 - Πολ Τόμσον, ντράμερ από τη Γλασκόβη, μέλος του συγκροτήματος Franz Ferdinand.
1977 -Τζέισον Τέρι, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής (Ντάλας Μάβερικς)
1979 - Ιβάν Ρέζιτς, ποδοσφαιριστής (Ολυμπιακός 2004-05)
1979 - Έιμι Ντέιβιντσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1984 - Ευφροσύνη Γουδά, 8η ολυμπιονίκης (2004) της συγχρονισμένης κολύμβησης από τις Σέρρες
1984 - Πρίγκιπας Χένρι (Χάρι), γιος του διαδόχου Καρόλου του βρετανικού θρόνου και της Νταϊάνας Σπένσερ.
1982 - Ιωάννα Καπετανίδη, Η πιο μικρή 30αρα!
1987 - Μιχάλης Κουγιουμτζίδης, ποδοσφαιριστής (Άρης, Β΄ εθνική, 2005-06)
1987 - Πρίγκιπας Χάρι,Πρίγκιπας της Ουαλίας , γιος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και τρίτος στη διαδοχή του θρόνου των 16 ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών

Θάνατοι

668 -Κώνστας Β΄, 37, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, δολοφονείται στις Συρακούσες της Σικελίας (τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Δ' ο Πωγωνάτος — αν και πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί ονομάζουν έτσι τον πατέρα του Κώνσταντα Β΄)
921 - Λουντμίλα, αγία των Καθολικών, δολοφονείται με εντολή της νύφης της
1500 - Τζον Μόρτον, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι
1596 - Λέοναρντ Ράουβολφ, 61, Γερμανός γιατρός και βοτανολόγος
1613 - σερ Τόμας Οβερμπέρι, 32, Βρετανός συγγραφέας, δολοφονείται με βιτριόλι
1643 - Ρίτσαρντ Μπόιλ, 77, πρώτος κόμης του Κορκ, Ιρλανδός πολιτικός
1649 - Τζον Φλόιντ, 77, Άγγλος Ιησουίτης κήρυκας
1700 - Αντρέ Λε Νοτρ, 87, Γάλλος κηπουρός, που επιμελήθηκε το πάρκο στις Βερσαλλίες
1701 - Εντμέ Μπουρσό, 63, Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός
1707 - Τζορτζ Στέπνεϊ, 44, Βρετανός ποιητής και διπλωμάτης
1712 - Σίντνεϊ Γκόνταλφιν, πρώτος κόμης του Γκόνταλφιν, 67;, Άγγλος πολιτικός
1750 - Τσαρλς Τέοντορ Πάχελμπελ, 60, Γερμανός συνθέτης , κηδεύεται
1811 - Ιωάννης ο εκ Κρήτης, νεομάρτυρας, σκοτώνεται από τους Τούρκους
1830 - Ουίλιαμ Χάσκισον, βουλευτής, σκοτώνεται όταν παρασύρεται από την ατμομηχανή του Στέφενσον
1859 - Ίζαμπαρ Μπρούνελ, 51, Βρετανός μηχανικός, που κατασκεύασε το πρώτο υπερατλαντικό ατμόπλοιο
1864 - Τζον Σπικ, Βρετανός εξερευνητής της Αφρικής
1875 - Γκιγιόμ Ντισέμ, 69, Γάλλος νευρολόγος, που περιέγραψε πολλές νευρολογικές διαταραχές
1885 - Τζάμπο, διάσημο ελεφαντάκι
1891 - Ιβάν Γκοντσάροφ, Ρώσος συγγραφέας.
1898 - Γουίλιαμ Μπάροους, 43, Αμερικανός εφευρέτης του υπολογιστή (κομπιουτεράκι)
1924 - Βίλελμ Ρου, 74, Γερμανός ζωολόγος, θεμελιωτής της συγκριτικής εμβρυολογίας
1926 - Ρούντολφ Κρίστιαν Όικεν, 80, Νομπελίστας (1908) Γερμανός συγγραφέας
1936 - Αλέξανδρος Ζαΐμης, 81, 6 φορές πρωθυπουργός (1897-99, 1901-02, 1915-15, 1916-16, *1917-17, 1926-28) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1929-35)
1938 - Γιαννούλης Χαλεπάς, Έλληνας γλύπτης
1945 - Άντον βαν Βέμπερν, 61, Αυστριακός μουσικός και συνθέτης, σκοτώνεται κατά λάθος από Αμερικανό στρατιώτη
1962 - Γουίλιαμ Κόμπλεντς, 72, Αμερικανός φυσικός και αστρονόμος
1964 - Άλφρεντ Μπλάλοκ 65, Αμερικανός χειρουργός
1965 - Στιβ Μπράουν, 75, μουσικός της τζαζ
1972 - Ασγκέιρ Άσγκειρσον, 78, Πρόεδρος της Ισλανδίας (1952-68)
1972 - Τζέφρι Φίσερ, 85, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι
1973 - Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος, 91, βασιλιάς της Σουηδίας (1950-73)
1978 - Βίλι Μέσερσμιτ, 80, Γερμανός κατασκευαστής αεροσκαφών
1980 - Πέτρος, 72, Πρίγκιπας της Ελλάδας, στο Λονδίνο
1980 - Μπιλ Έβανς, μουσικός της τζαζ
1986 - Σερ Ουίλιαμ Γκουντ, 79, Γενικός Διοικητής (1957-59) και αρχηγός Κράτους της Σιγκαπούρης (1959-59)
1989 - Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν, Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος
1993 - Κάκια Γεννηματά, σύζυγος του πολιτικού Γιώργου Γεννηματά, από καρκίνο
1993 - Κωνσταντίνος Τζιώρκας, 93, μεγάλος δικηγόρος της Θεσσαλονίκης
1996 - Γεώργιος Βαφόπουλος, 93, ποιητής από τη Γευγελή της Γιουγκοσλαβίας, ιδρυτής του φερώνυμου Πνευματικού Κέντρου
1999 - Κερουμπίνο Μπολ, πρωτεργάτης του αντάρτικου στο Σουδάν
2000 - Γιάννης Αποστολάκης, 82, εκδότης της εφημερίδας «Θάρρος» της Μεσσηνίας
2001 - Χέρμπερτ Μπουρντένσκι, 79, πρώην διεθνής Γερμανός ποδοσφαιριστής της Σάλκε, που ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο τέρμα της Εθνικής Γερμανίας, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1950
2003 - Ντόρα Αντωνιάδου, ζωγράφος
2003 - Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, 63, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
2003 - Τζακ Μπράιμερ, Βρετανός κλαρινετίστας
2004 - Νταούντα Μαλάμ Γουανκέ, στρατιωτικός ηγέτης του Νίγηρα (1999-99)
2004 - Τζόνι Ραμόουν, 55, κιθαρίστας της θρυλικής πανκ μπάντας των Ramones, βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Λος Αντζελες ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του προστάτη
2005 - Γιάννης Στεφάνου, αγωνιστής της Αριστεράς
2005 - Σίντνι Λουφτ, 89, Αμερικανός παραγωγός, πρώην σύζυγος της Τζούντι Γκάρλαντ, με γνωστότερο έργο του το «Ένα αστέρι γεννιέται»
2005 - Γκάι Γκριν, 91, Βρετανός σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ για τις «Μεγάλες Προσδοκίες» (1946)
2006 - Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος
2006 - Πάμπλο Σάντος, 19, Μεξικανός ηθοποιός, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα
2007 - Κόλιν Μακ Ρέι, 39, Σκοτσέζος οδηγός Αγώνων Ράλυ, σκοτώνεται σε συντριβή ελικοπτέρου
2008 - Σταύρος Παράβας, 73, Έλληνας ηθοποιός
2008 - Γιάννης Σκουλαρίκης, 80, Έλληνας πολιτικός

newsbeast.gr