Η αρδευτική περίοδος αρχίζει σε 40 ημέρες
•Τα εγγειοβελτιωτικά έργα ξεπέρασαν τα 50 χρόνια λειτουργίας τους. Λόγω των πολλών προβλημάτων είναι επιτακτική η ανάγκη ανασύνταξης, ανανέωσης, συμπλήρωσης, βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου.
• Μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά για να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει λύσεις στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Σήμερα οι περισσότεροι οργανισμοί καταρρέουν και σιγά σιγά ακολουθούν και οι υπόλοιποι.
• Τα δίκτυα βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Τα περισσότερα έργα είναι παλαιάς τεχνολογίας με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες απώλειες νερού και τεράστια κόστη για την επισκευή και συντήρηση αυτών.
• Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήλθε να επιβαρύνει την ασθενή οικονομία της χώρας ,να οξύνει παραπέρα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ,με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλλονται οι εισφορές προς τους Ο.Ε.Β., πράγμα που οδηγεί σε οικονομική αδυναμία . Οι οργανισμοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές (εξαρτημάτων - μηχανημάτων) καθώς και τη μισθοδοσία
.
Πλήρης η αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου
• Παρατηρήθηκε πλήρης αδιαφορία του Υπουργείου με την έννοια της μη γνωστοποίησης νέων νομοθεσιών, διευκρινίσεων, προσαρμοστικών στις καταστάσεις εγκυκλίων , ενώ ατόνησαν η εποπτεία και ο έλεγχος των Ο.Ε.Β.
• Η έλλειψη επαρκούς εισπρακτικού μηχανισμού είναι μια από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων. Το εισπρακτικό έργο των ΟΕΒ δεν βοηθείται από την κείμενη νομοθεσία. Απεναντίας το έργο αυτό με τις άδειες χρήσης νερού αποδυναμώθηκε.
Ο ΓΟΕΒ υπό κατάρρευση
• Χωρίς πρόεδρο και Δ.Σ. παραμένει εδώ και πολλούς μήνες ο ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού. Οι Διοικήσεις των Γ.Ο.Ε.Β. –TOEB σύρονται στα δικαστήρια και γίνεται δέσμευση των προσωπικών τους λογαριασμών λόγω μη καταβολής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές προς το Ι.Κ.Α., τόσο τις εργοδοτικές όσο και των εργαζομένων. Τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. παραμένουν ανεξόφλητα λόγω του μεγάλου κόστους.
Ορατός κίνδυνος για χιλιάδες καλλιέργειες να μείνουν χωρίς νερό.
• Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει προβεί σε καμία διαδικασία αντικατάστασης ώστε να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να λειτουργήσει ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου. Η αδιαφορία του Περιφερειάρχη για την τύχη του ΓΟΕΒ αλλά και άλλων παραγόντων είναι εμφανής.
Η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής περνάει οπωσδήποτε και μέσα από την αγροτική ανάπτυξη, μια από τις βασικότερες συνιστώσες της οποίας είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Υπάρχουν προτάσεις για την επιβίωση των οργανισμών
- Τα Ινστιτούτο Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ/ΠΑΣΕΓΕΣ) έχει εκπονήσει μελέτη εφαρμογής ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του αρδευτικού νερού , τη μετάβαση από το σημερινό μοντέλο διαχείρισης ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ – ΔΕΥΑ σε ένα νέο μελλοντικό Φορέα Διαχείρισης Νερού (ΦοΔΝΕ).
- Το Πανεπιστήμιο Αθηνών , μετά από μελέτη , κατέθεσε πρόταση ,την οποία και παρουσίασε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας , την συνεργασία – συνένωση των οργανισμών ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ σε έναν ή δύο ενιαίους φορείς διαχείρισης των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις αρκεί το κράτος και οι θεσμικοί φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες , γιατί κάποιοι που είχαν την ευθύνη δεν την πήραν , έμειναν στα λόγια.
Σήμερα λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου η εποπτεία και η στήριξη από τη Ν.Α. υπάγεται πλέον στους δήμους οι οποίοι καλούνται να δρομολογήσουν λύσεις άμεσα , σε συνεργασία με τα Δ.Σ των οργανισμών και τους εργαζόμενους . Η αρδευτική περίοδος αρχίζει σε 40 ημέρες και οι αγρότες αρδευτές αγωνιούν για το μέλλον τους.
ilianet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου