Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δραματικές οι εξελίξεις! Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την απειλή του ΔΝΤ για την 5η δόση

- Σήμερα  στις 12.30 το μεσημέρι - Συγκαλείται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού
- Υπό τη σκιά του ΔΝΤ η συνάντηση που απειλεί να μην δώσει την 5η δόση
- Δεν κλήθηκαν Μπακογιάννη, Κουβέλης γιατί δεν είναι κόμματα αναγνωρισμένα από τη Βουλή
- Σενάρια για εκλογές ή ακόμα και σχηματισμό κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων

Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ιδια ημέρα που όπως έγινε γνωστό το ΔΝΤ αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην δώσει την 5η δόση στην Ελλλάδα.

Τα δύο αυτά γεγονότα δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα διπλωματικό παιχνίδι που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει και όλα είναι στον αέρα. Στην ουσία σήμερα το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρώπη ότι χωρίς μία αποτελεσματική λύση για το χρέος της Ελλάδας που δεν της επιτρέπει να βγει στις αγορές ούτε το 2012, εκείνο δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει εάν δεν κάνει και η Ευρώπη το ίδιο.

Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν θα είναι ικανή να δανειστεί μόνη της το 2012 και θεωρεί πως είναι σίγουρο και ένα δεύτερο μεγάλο δάνειο από την τρόικα. Ωστόσο, σε αυτή την προοπτική ήδη έχουν αρχίσει και αντιδρούν τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας που στην ουσία αναφέρουν ότι δεν σκοπεύουν να παρέχουν στην Ελλάδα και νέο δάνειο.

Οπότε το ΔΝΤ με αυτή την προειδοποίηση υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι εάν δεν σκοπεύουν να παρέχουν νέο δάνειο για το 2012, δεν υπάρχει λόγος και από την πλευρά του να συνεχίσει τις δόσεις που έχουν προσυμφωνηθεί. Βέβαια πλέον η Ευρώπη έχοντας θωρακίσει απόλυτα το ευρώ δείχνει να αδιαφορεί για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί το 2012.

Έτσι η Ευρώπη πιέζει για τις αποκρατικοποιήσεις την Ελλάδα γιατί πλέον θεωρείται ο μοναδικός τρόπος για να δοθούν εκ νέου χρήματα στην Ελλάδα συν ότι στον προθάλαμο της χώρας βρίσκονται μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν οικονομικά τις δημόσιες ελληνικές επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό κλίμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 και ώρα 12.30, με θέμα: «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας».
Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν: ο Πρωθυπουργός κ.Γ. Α. Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Α.Σαμαράς, η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κα Α. Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.


Ο κ. Παπούλιας προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζεται ως η ύστατη κίνηση της κυβέρνησης για εξασφάλιση συναίνεσης ενόψει του νέου πακέτου μέτρων.

'Ολα τα σενάρια


Το τοπίο είναι έως αυτή την ώρα θολό. Πολλά τα σενάρια που κυκλοφορούν.

'Ενα σενάριο είναι αυτό των πρόωρων εκλογών. Θα πέσει στο τραπέζι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εάν δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επόμενου πακέτου μέτρων;

'Ενα άλλο είναι να ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου κυβερνητική συνεργασία, ώστε να συγκροτηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο θα μετέχουν, πέραν των πολιτικών προσώπων, τεχνοκράτες και προσωπικότητες κοινά αποδεκτές.

'Ετσι θα ενταχθούν σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης πρόσωπα κοινής αποδοχής από τα κόμματα που θα συμφωνήσουν με τα αναγκαία μέτρα για τη χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα συγκεκριμένα, ευρύτερης αποδοχής πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια σε τομείς σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή η εποπτεία των φορολογικών εσόδων.

Σημειώνεται οτι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. 'Ομως είναι σημαντικό γιατί κρατούνται πρακτικά και παίρνονται αποφάσεις τις οποίες καλείται να εφαρμόσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Συγκαλείται κυρίως σε περιόδους κρίσεων.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...