Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η αλλαγή "τσάρου" της οικονομίας έφερε ακόμα πιο σκληρά μέτρα - Όλα τα μέτρα αναλυτικά

 

- Το αφορολόγητο για τα ακίνητα πέφτει στις 200.000 ευρώ από τις 400.000
- Αύξηση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά κατά 6 λεπτά το λίτρο
- 300 ευρώ το χρόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες
- Δύο παρατηρητές της τρόικας στο οργανισμό για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τελικά η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έφερε καλύτερα και λιγότερα επώδυνα μέτρα, αλλά ο κ. Βενιζέλος με πιο όμορφα λόγια ανακοίνωσε ακόμα χειρότερα μέτρα από αυτά που ήταν να ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό.

Έτσι το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μέτρα που όμοιά του δεν έχει βιώσει ποτέ ο τόπος. Να θυμήσουμε ότι επί Παπακωνσταντίνου όταν έκαναν λόγο για μείωση του αφορολόγητο, έσπευσαν να το μαζέψουν και τότε ήρθε στο προσκήνιο η έκτακτη εισφορά. Σήμερα ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο ανακοίνωσε τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και την έκτακτη εισφορά, μέτρο που θα αντιστάθμιζε υποτίθεται την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου.

Ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ο βασικός στόχος είναι να επανέλθει η αξιοπιστία στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τα θέματα που ενδιαφέρον, δηλαδή το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αμέσως μετά το Μεσοπρόθεσμο και αφού επιβληθούν αυτά τα μέτρα, θα γίνει μία προσπάθεια με το νέο φορολογικό σύστημα να επέλθει δικαιοσύνη έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότερα οι κατέχοντες και να ελαφρυνθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληρώσουν περισσότερα και έχουν στις πλάτες τους το κύριο βάρος των μέτρων.

Ανακοίνωσε τα νέα σκληρά μέτρα που είναι:

- Το αφορολόγητο πέφτει στις 8.000 ευρώ από τις 12.000 που ίσχυε. Απο τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 10% αλλά σε αυτό εξαιρούνται οι νέοι έως 30 χρονών, τα ΑΜΕΑ και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά αλληλεγγύσης 5% για τους βουλευτές, για τα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους γενικούς γραμματείας υπουργείων και στελέχη δημόσιων επιχειρήσεων.

Η ετήσια έκτακτη εισφορά για όλους κλιμακώνεται ως εξής:

Ετήσιο εισόδημα 0-12.000 ευρώ: 0 ευρώ

Εισόδημα 12.000-20.000 ευρώ: 1%

Εισόδημα 20.000-50.000 ευρώ: 2%

Εισόδημα 50.000-100.000: 3%

Εισόδημα 100.000 και άνω 4%

Ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, υπάρχουν παραδείγματα:
- Ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου)
- Ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου).
- Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%

- Συγκεκριμένα για το πετρέλαιο θέρμανσης δήλωσε ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου και μία εξίσωση του πετρελαίου με εκείνο της κίνησης για τις επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση θα είναι για τα νοικοκυριά έξι λεπτά ανά λίτρο.

- Για τα ακίνητα δήλωσε ότι θα πέσει το ατομικό αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ από τις 400.000 που ίσχυε μέχρι τώρα και δεν θα επιβληθεί νέος φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες θα υπάρξει ένα ειδικό τέλος από τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος και αυτό το τέλος θα είναι 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Όπως τόνισε ότι προϋπόθεση για το Μεσοπρόθεσμο είναι να οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να επιβεβαιωθούν ποσά περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 28 που προβλέπει το πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι αποκόμισε ιδιαίτερα θετική εντύπωση από το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ όπου οι βουλευτές αντιμετώπισαν με ευθύνη και σε θετικό κλίμα όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, που σημαίνει ότι κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των τελευταίων καιρών.

Το νέο πρόγραμμα όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος αποτελείται πρώτον από τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεύτερον η συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης και τρίτον ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ποσό του νέου δανείου.

Τι ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους ιδιώτες
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...