Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Σας καλωσορίζουμε στο Νομό Ηλείας, σε αυτή την σύσκεψη την τόσο σημαντική, που αφορά τις 3 Περιφέρειες
(Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Νήσου) και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της αντιπυρικής περιόδου του 2011.
Ο Νομός Ηλείας είναι σε όλους γνωστό ότι είχε μια τραυματική εμπειρία το 2007, που χάσαμε 45 συνανθρώπους μας, με πάνω από 1.150.000στρ. καμμένα, με αποτεφρωμένα πάνω από 20.000 ζώα, 2.500 περίπου κατεστραμμένα κτίσματα, κατοικίες κ.λ.π., 3.000 περίπου αγροτικά μηχανήματα κατεστραμμένα.
Με βάση λοιπόν την εμπειρία αυτή έχει αποδειχθεί ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών απαιτείται συντονισμός και στενή συνεργασία όλων των φορέων και των οργανισμών.
Η διαχείριση των πυρκαγιών της Ηλείας το 2007 ήταν καταστροφική και αποτυχημένη γιατί υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και δεν υπήρχε πολιτική αντιμετώπισης στις πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.
Κύρια πληγή είναι ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την πρόληψη και μετά για την καταστολή (αντιπυρικές ζώνες, αναδασώσεις, καθαρισμός και διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, κτηματολόγιο, δασολόγιο, κ.λ.π.).
Στον Νομό Ηλείας, αντί να υπάρχουν βελτιωτικές κινήσεις, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από τις περασμένες χρονιές :
¨     δραματικές ελλείψεις προσωπικού,
¨     παλαιωμένα οχήματα,
¨     ελάχιστα διαθέσιμα εναέρια μέσα,
¨     εποχικοί δασοπυροσβέστες που δεν μπορούν να κάνουν υπερωρίες,
¨     ακαθάριστοι και μη προσβάσιμοι δασικοί δρόμοι κ.α.
¨     Οι χρηματοδοτήσεις,  ουσιαστικά έχουν δραματικά περιοριστεί :
  • Οι Δήμοι στην Ηλεία, με την κατανομή της ΣΑΤΑ για την πυροπροστασία, συνολικά στον Νομό πήραν :
    • 2008 : 1.141.800€
    • 2009: 872.200€
    • 2010: 633.600€
    • 2011 : 594.000€, τα οποία δόθηκαν καθυστερημένα, τέλος Ιουνίου και ενώ χρειάζεται ένα ικανό διάστημα για να γίνουν οι διαγωνισμοί και οι αναγκαίες διαδικασίες για την πραγματοποίηση των έργων.
  • Τα Δασαρχεία το 2009 και 2010 είχαν λάβει από 150.000€ περίπου, ενώ το 2011 δεν τους έχει δοθεί καμία πίστωση.
  • Όσον αφορά την Β/θμια Αυτοδιοίκηση (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα Περιφερειακή Ενότητα), η χρηματοδότηση της έχει διακοπεί.
Εμείς από την πλευρά μας, για φέτος, έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
¬    Έχει συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και τα περισσότερα από τα αντίστοιχα των Δήμων,
¬     έχει βγει η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας για τα δάση
¬    έχουμε και εσωτερικό σχέδιο δράσης με τον χωρισμό της Ηλείας ανα τομείς, με ομάδες συντονισμού με επικεφαλής τους Περιφερειακούς Συμβούλους,
¬     έχει λυθεί και το θέμα της επικοινωνίας με τη λειτουργία ασύρματου δικτύου ασυρμάτων UHF,
¬    έχουμε επικαιροποιήσει το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για τις πυρκαγιές καθώς και το Μνημόνιο Ενεργειών και Δράσεων
¬    και τέλος, επειδή δίνουμε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και στη γνώση, έχουμε κατασκευάσει DVD για την Πολιτική Προστασία, το οποίο θα το διανείμουμε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Γνωρίζουμε ότι και οι αντίστοιχες υπηρεσίες όπως τα Δασαρχεία και κυρίως η Πυροσβεστική, έχουν προετοιμαστεί αντίστοιχα.
Τελειώνοντας, θέλω να υπογραμμίσω τρία θέματα :
  1. Δεν έχει αποκατασταθεί η βατότητα των δασικών δρόμων και η απομάκρυνση της υπόροφης βλάστησης από τα δάση λόγω έλλειψη πιστώσεων προς τα Δασαρχεία .Οι Δασικοί δρόμοι λειτουργούν και ως ζώνες πυρασφάλειας.
  2. Η Πολιτική Προστασία δεν έχει εγγράψει κονδύλιο στις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να καλυφθούν τόσο τα έξοδα μετακίνησης όσο και στολές και σκαπτικά εργαλεία για τις εθελοντικές διασωστικές ομάδες. Οι εθελοντικές διασωστικές ομάδες της Ηλείας συμμετέχουν στις Ομάδες Περιπολίας για την πρόληψη της πυρκαγιάς μετά από εντολή της κατά τόπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το κόστος των καυσίμων καλύπτεται με δικά τους έξοδα.
  3. Οι Δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει την αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων, προκειμένου να είναι προσπελάσιμοι στα Πυροσβεστικά οχήματα.
Κλείνοντας, ελπίζω ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στα αιτήματα μας και εμείς, να είστε σίγουροι, ότι θα κάνουμε το καθήκον μας και εύχομαι μία ήπια καλοκαιρινή περίοδο με τις λιγότερες δασικές πυρκαγιές.
madmedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...