Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Πόσο ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά το καλοκαίρι;



Το καλοκαίρι πολλές φορές αισθανόμαστε έντονη ζέστη την ίδια ώρα που τα θερμόμετρα δεν δείχνουν υψηλές τιμές θερμοκρασίας. Ο δείκτης δυσφορίας δείχνει «πόσο ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά» με το συνδυασμό της τρέχουσας θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας.
Του Θεόδωρου Κονδύλη
Εκφράζει δηλαδή το βαθμό δυσφορίας του ανθρώπου λόγω των επιδράσεων των θερμουγρομετιρκών συνθηκών.
Το σώμα μας δροσίζεται με τη βοήθεια της εξατμοδιαπνοής, η οποία αφαιρεί θερμότητα από το σώμα μας μέσω της μετάδοσης της θερμότητάς μας στο περιβάλλον με αγωγή ή μέσω της εξάτμισης.
Όσο υψηλότερη υγρασία υπάρχει στην ατμόσφαιρα τόσο περισσότερο αποτρέπεται το φαινόμενο της εξατμοδιαπνοής και επομένως και η φυσική δυνατότητα ψύξης του σώματός μας. Γι' αυτό τις ημέρες με υψηλά ποσοστά υγρασίας αισθανόμαστε περισσότερη ζέστη απ' την πραγματική.
Για παράδειγμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 43 οC χρειάζεται σχετική υγρασία μόλις 50% για να αισθανθείς τη θερμοκρασία σαν να ήταν 65 οC!!!
Από 1η Μαΐου, παρέχεται ενημέρωση για το δείκτη δυσφορίας, μέσω των ιστοσελίδων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ηλείας & Ζακύνθου, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην κάτω εικόνα από τον σταθμό στο λιμάνι του Κατακόλου.
Το περασμένο καλοκαίρι του 2010, παρά το ότι δεν σημειώθηκε ισχυρό επεισόδιο καύσωνα όπως το 2007 (με την τότε τιμή ρεκόρ Αυγούστου των 42,3 βαθμών), οι παρατεταμένες όμως υψηλές τιμές υγρασίας έκαναν την αίσθηση της ζέστης ακόμα πιο έντονη. Ο Δείκτη Δυσφορίας ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ημέρες και στις 16/8/10 έφτασε τους 43,5 βαθμούς την ίδια ώρα που τα θερμόμετρα έδειχναν 38 βαθμούς Κελσίου.
Αντίστοιχο με το δείκτη θερμότητας/δυσφορίας είναι και ο δείκτης ψυχρότητας/αίσθηση ψύχους (wind chill), που δείχνει τη θερμοκρασία την οποία αισθάνεται ο ανθρώπινος οργανισμός υπό την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών και παρουσία ανέμου κατα την διάρκεια των χειμερινών μηνών.\

iliatwra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...