Μια στις δυο εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα έδωσε μηδενικές αυξήσεις στους εργαζόμενους το 2011, ενώ το 13% προέβη σε μείωση των βασικών αποδοχών των εργαζομένων.
Μάλιστα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη είναι διατεθημένοι να δεχθούν μείωση μισθού, προκειμένου να σώσουν τη θέση εργασίας του ή να βρούν άλλο πόστο, εφόσον έχουν απολυθεί.
Εργαζόνενη στο διοικητικό προσωπικό, ιδιωτικής κλινικής, ανέφερε ότι δέχθηκε τη μείωση στο μισθό της και από 1.500 ευρώ, λαμβάνει πλέον 1.300 ευρώ διότι κυριαρχεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και αν δεν δεχτείς αυτή την πρόταση, υπάρχει κίνδυνος να μείνεις άνεργος.
Βέβαια, συνεχίζει η ίδια εργαζόμενη, τα έξοδα δεν μειώνονται και εφόσον η σπιτονοικυρά της δεν δέχτηκε να μειώσει το ενοίκιό της, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό της για να μειώσει τα έξοδά της.
Αυτή η ιδιωτική υπάλληλος δεν είναι η μόνη που έχει δεχτεί μείωση μισθού, αφού πλέον ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανακοινώσουν μειώσεις αποδοχών ή απόλυση αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν την πρώτη πρόταση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή τρόπου ζωής και περικοπές εξόδων από πολλούς εργαζόμενους ή ακόμη και απολυμένους.
Πολλοί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν δάνεια για το αυτοκίνητο ή την κατοικία τους και γενικά τα μηνιαία έξοδα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της KPMG για το 2011, τo 49% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων για το 2011, ενώ για το 2012 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 25% του δείγματος.
Η μέση αύξηση το 2011 (εξαιρουμένων των εταιρειών που έδωσαν μηδενικές αυξήσεις) διαμορφώθηκε στο 2,5% ενώ στο ίδιο ποσοστό ανέρχεται και η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2012. Η μέση αύξηση το 2011 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,2% ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2012 ανέρχεται στο 1,5%.
Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο το 2011 είναι αυτοί του αυτοκινήτου, της υψηλής τεχνολογίας και του λιανεμπορίου, αφού το ποσοστό των εταιρειών που έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε αυτούς τους κλάδους ανέρχεται στο 86%, 64% και 54% του δείγματος αντίστοιχα. Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι το 13% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει το 2010 ή ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 σε μειώσεις βασικών αποδοχών.
Tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου