Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Γυρίσαμε στο 1960 σε επίπεδα ανεργίας και 10 χρόνια πίσω σε μισθούς!

Μόνο εφιαλτικά μπορούν να χαρακτηριστούν όσα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία.

Οι θυσίες οι οποίες επιβάλλονται κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν επέφεραν τη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητάς της ελληνικής οικονομίας αλλά την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στα επίπεδα του 2003, του κατώτερου μισθού σε επίπεδα πριν από το 1984 και του επιπέδου ανεργίας στο 1961, όταν χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν για να βρουν μια καλύτερη ζωή.

Η έκθεση διαπιστώνει την υποχώρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας «κατά μία δεκαετία πίσω» και συνεχή συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 1 εκατ. άτομα ως το τέλος του 2011.

Και όχι μόνο αυτά. Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, η μειώσεις μισθών που φέρνουν και μείωση της κατανάλωσης, η αβεβαιότητα μείωσης του ελλείμματος κάνουν ακόμη πιο εφιαλτικά τα πράγματα. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη κι αν συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει, έως το 2020, στο ύψος των 409 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ).

Την ίδια στιγμή, ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται, με αποτέλεσμα τη διαρροή ετήσιων εισόδων 12-15 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 30/06/2011 στα 41 δισ. ευρώ.

Η έκθεση διατυπώνει επιφυλακής για το αν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους του και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές, από τη στιγμή μάλιστα που ο στόχος για επιστροφή στις αγορές το 2012 (όπως προέβλεπε το Μνημόνιο 1) δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Όσο για τις λύσεις που προτείνονται για να δούμε... άσπρη μέρα; Μόνο μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία θα βασίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, την ανάσχεση της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Η λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι «η άμεση φορολογία και ο προσανατολισμός της αποταμίευσης σε νέες επενδύσεις σύγχρονων αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών, νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ποιότητας, καινοτομίας, απασχόλησης και διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειροτερεύουν τα πράγματα - Εγκλωβίζεται η οικονομία στο τούνελ της ύφεσης και ανεργίας - Η κρίση είναι μεγαλύτερη και από τις προβλέψεις
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η