Την αναγκαιότητα να ενταχθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις στις διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση της καταβολής των οφειλομένων προς το δημόσιο με τρόπο
ορθολογικό και λειτουργικό ώστε στην δυσχερή σημερινή οικονομική συγκυρία να μπορέσουν να ανακάμψουν και να επιβιώσουν, θέτει με σχετική ερώτησή του στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ.Μιχάλης Κατρίνης.
ορθολογικό και λειτουργικό ώστε στην δυσχερή σημερινή οικονομική συγκυρία να μπορέσουν να ανακάμψουν και να επιβιώσουν, θέτει με σχετική ερώτησή του στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ.Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης με δική του πρωτοβουλία συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ.Παντελή Οικονόμου στον οποίο εξέφρασε τις σχετικές θέσεις του και στη συνέχεια κατέθεσε στη Βουλή τη σχετική ερώτηση.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3888/2010(ΦΕΚ 175Α΄/30-9-2010), οι οποίες κοινοποιήθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1136/2010, έγινε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων, μέχρι τις 30/9/2010, οφειλών προς το Δημόσιο. Ελάχιστη δόση ορίστηκε το ποσό των 300 ευρώ από (2) έως (3) δόσεις , των 500 ευρώ από (4) έως (12) δόσεις, των 1000 ευρώ από (25) έως 36 δόσεις κλπ.Επίσης για τα χρέη από 1/10/2010 ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 13 έως και 21 του ν. 2648/1998 όπως κοινοποιήθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1306/1998 , με τις οποίες γίνεται ρύθμιση με αντικειμενικά κριτήρια, με απόφαση του Δ/ντή της Δ.Ο.Υ. με ελάχιστη δόση 150 ευρώ.
Οι παραπάνω διατάξεις εξυπηρετούν τη ρύθμιση της καταβολής των οφειλόμενων προς το δημόσιο με τρόπο ορθολογικό και λειτουργικό. Ταυτοχρόνως, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική συγκυρία,οι διατάξεις αυτές λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος με την έστω τμηματική ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.Παράλληλα λαμβάνουν υπόψη και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά όπου η ύφεση που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και τα εισοδήματα αλλά και οι αρνητικές προσδοκίες διαμορφώνουν ένα δυσχερές «περιβάλλον».
Είναι αναγκαίο στις παραπάνω ρυθμίσεις να ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών πολιτών που πλήττονται περαιτέρω, λόγω των συνεπειών που έχουν δεχθεί από τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές με δυσμενέστερα αποτελέσματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσκαιρα.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές όπως είναι αυτές του Ν.Ηλείας .
Οι καταστροφές αυτές έχουν διαρκή χαρακτήρα αφού έφεραν περιορισμό των πόρων και βίαιη πτώση των παραγωγικών δυνατοτήτων της τοπικής οικονομίας.Σε συνδυασμό δε με την κρατούσα κρίση, οι δυνατότητες ανάκαμψης είναι οπωσδήποτε περιορισμένες.Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή των αρχών της ισονομίας,του κοινωνικού κράτους,του κράτους Δικαίου και της αναλογικότητας αλλά και σαν έμπρακτη δήλωση πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση, θα είχε ιδιαίτερο νόημα και υψηλή αποτελεσματικότητα η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων ώστε να συμπεριλάβουν και τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1)Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να εκδόσει απόφαση για τις οφειλές των πυρόπληκτων επιχειρήσεων για χρέη έως 30/9/2010 ώστε οι επιχειρήσεις να καταβάλουν τη μικρότερη δυνατή δόση;
2)Το Υπουργείο Οικονομικών να εξουσιοδοτήσει τους Διευθυντές των ΔΟΥ, ώστε με απόφασή τους να καθορίζουν τη δόση ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων;
iliaoikonomia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου