Μετά από πολυήμερη λογοδιάρροια επί παντός επιστητού, με μπόλικη παρελθοντολογία, προσωπικές ερμηνείες των γεγονότων, επιρρίψεις ευθυνών, επικρίσεις κατά της ΕΕ και με κορύφωση την σε μελοδραματικούς τόνους χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, κατά την οποία εμφάνισε τον εαυτό του ως εξιλαστήριο θύμα, ο ελληνικός λαός ΔΕΝ πληροφορήθηκε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο προϋπολογισμός.
Από τις ομιλίες, έγινε αντιληπτό πως ούτε και οι εισηγητές του γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη του.
Άδηλον το μέλλον του, καθώς εξαρτάται απολύτως από μελλοντικές αποφάσεις της ΕΕ - και κυρίως του διδύμου Μέρκελ-Σαρκοζί.
Εξαρτάται επίσης από την πορεία της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, καθώς αν αυτή δεν ευοδωθεί, τότε ουδεμία αξία θα έχει η εφαρμογή οποιουδήποτε προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών παρέθεσε μια σειρά από... αν και μας προέτρεψε να διερωτηθούμε ποιος κυβερνά τον τόπο, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η διαδικασία του PSI!
Όπως είπε, «θέλουμε αποφάσεις που δεν θα επιτρέπουν εσωτερικές ανισότητες στην ευρωζώνη και Ευρώπη δύο ταχυτήτων», υποσχόμενος με αυτόν τον τρόπο μάχη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό όραμα και η παραμονή της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα, όμως, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο, μιλώντας στην εφημερίδα Ντι Βελτ δεν δίστασε να δηλώσει πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Δεσμεύσεις που όμως είναι δύσκολο να τηρηθούν, διότι η χώρα έχει κυριολεκτικά βουλιάξει, έχει βυθιστεί στην ύφεση και αν δεν υπάρξει αντιστροφή αυτής της κατάστασης, τότε δεν επαρκεί καμιά δόση και κανένα νέο δάνειο.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος έθεσε άλλο ένα προπαγανδιστικό τρίπτυχο: Διάσωση της χώρας, ανάκτηση του χαμένου εδάφους και μετά... εκτίναξη!
Όσο για τον κ. Παπανδρέου, απέδωσε όλα τα δεινά στο γεγονός ότι... η Ευρώπη κυβερνάται από τους Συντηρητικούς, λέγοντας πως ο ίδιος δεν άργησε να πάρει μέτρα, αλλά... δεν ήθελε να πάρει μέτρα (σ.σ. και επομένως διστάζοντας να πάρει μέτρα κατέληξε να πάρει ακόμη σκληρότερα)!
Είπε επίσης ότι παραιτήθηκε, επειδή θεώρησε πως ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης - αν και ως την τελευταία στιγμή επέμενε πως η δική του κυβέρνηση ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Και επομένως, φόρεσε το φωτοστέφανο του οσιομάρτυρα και δέχθηκε, όπως είπε, να γίνει το εξιλαστήριο θύμα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αποκάλεσε σκιαμαχίες με το παρελθόν την πρακτική της παρελθοντολογίας και της επίρριψης ευθυνών, υποστηρίζοντας πως η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι το μέλλον, καθώς μόνο έτσι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει.
Προειδοποίησε πως ο προϋπολογισμός θέτει στόχους επί των οποίων δεν επιτρέπεται σήμερα να συμφωνούμε και αύριο να τους ξεχνούμε - στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα στους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Φυσικά, δεν απέφυγε και ο ίδιος την παρελθοντολογία, λέγοντας πως όσα συμβαίνουν τώρα οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος για τον φόβο του πολιτικού κόστους.
Υποσχέθηκε πως θα υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην βελτίωση των εισοδημάτων, στην απασχόληση και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας - την οποία άπειρες φορές είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Παράλληλα, υποσχέθηκε αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού - μέσω του οποίου θα καταργηθούν και όσες φοροαπαλλαγές απέμειναν.
Παραδέχθηκε πως στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας, αν και θα καταβληθεί προσπάθεια να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα από... τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και την μείωση των δημοσίων δαπανών - παλαιοί και απραγματοποίητοι στόχοι και αυτοί.
Και μας διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με ταχύτερο ρυθμό - αν και δεν έχει γίνει ούτε μία!
Πρόσθεσε πως δεν προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της φορολογίας, υποσχόμενος πως θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Διότι, όπως είπε, δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας, αλλά υπό την επιτήρηση της Ιστορίας.
Ο κ. Παπαδήμος είπε πως η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμη και έθεσε μια σειρά αναγκαίων στόχων, που όμως καλούνται να τους φέρουν σε πέρας τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που απέτυχαν κατά την προηγούμενη διετία.
Τέλος, έθεσε και ο ίδιος το δικό του τρίπτυχο: Να βγάλουμε την Ελλάδα από την περιδίνηση, να κατοχυρώσουμε τη χώρα στο ευρώ και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Πάντως, καινούργιος εθνικός στόχος - παρά την συνεχιζόμενη ύφεση - είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Το οποίο πρέπει να επιτευχθεί ανεξαρτήτως της γενικής καταβύθισης της χώρας.
Πρέπει δηλαδή να πετύχει η εγχείρηση, ακόμη και αν πεθάνει ο ασθενής!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου