Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τουρισμός και πετρέλαια στο Κατάκολο

                              ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Α. ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Η πρωτοβουλία του κ. Καφύρα να διοργανώσει ημερίδα για τα πετρέλαια στο Κατάκολο και η αναβολή μέσα σε 48 ώρες δείχνει ξεκάθαρα το ρηχό κι ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό κατεστημένο της Ηλείας. Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας είναι η κατρακύλα του νομού στην τελευταία θέση της ανάπτυξης. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο είναι μείζον θέμα για ολόκληρη την Ελλάδα, πολύ περισσότερο για την Ηλεία. Τέτοιες προχειρότητες είναι ανεπίτρεπτες και από τους πολίτες ασυγχώρητες. Ο κ. Καφύρας οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια εντός λίγων ημερών την αναβληθείσα εκδήλωση και να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις στους πολίτες του Κατακόλου και ολόκληρης της Ηλείας για το πώς είναι δυνατό να προσδιορίζει εκδήλωση σε χρόνο που ο αρμόδιος υπουργός αδυνατεί να παραστεί, την ώρα που του στέλνει επιστολή για να παραστεί! Απίστευτα πράγματα…
Πέρα από αυτό, όμως, αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα μια αναχρονιστική αντίληψη που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί καινούργια. Σύμφωνα με αυτή, αν προχωρήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο, θα πληγεί ο τουρισμός της Ηλείας, οι έμποροι του Κατακόλου θα δουν άδεια τα καταστήματά τους και πολλά άλλα καταστροφολογικά. Δυστυχώς, τέτοιες παρωχημένες αντιλήψεις καταδικάζουν τη χώρα μας και ειδικότερα την Ηλεία σε μαρασμό. Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα λοιπόν, που σε μια ώριμη πολιτική σκηνή στην Ηλεία θα ήταν δεδομένα και αυτονόητα:
Οι παραχωρήσεις και οι έρευνες στο Κατάκολου για πετρέλαια δεν είναι καθόλου ασύμβατη με την συνεχή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Πύργου, αλλά και ολόκληρης της Ηλείας. Για να μην πάρουμε παράδειγμα το μακρινό Ντουμπάι, που θαυμάσια συνδυάζει πετρέλαια και τουρισμό, σκεφτείτε τι έγινε στον «Πρίνο», στο μοναδικό σημείο του ελλαδικού χώρου που μας δίνει πετρέλαιο εδώ και χρόνια: Ο «Πρίνος» βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά από τη Θάσο. Η τουριστική κίνηση στο νησί, όμως, αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, και ο τουρισμός αναπτύσσεται παράλληλα με την εξόρυξη του πετρελαίου. Η πρωτογενής βιομηχανία πετρελαίου στο βόρειο Αιγαίο έχει προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία της Θάσου, αλλά και της γειτονικής Καβάλας.
Το κοίτασμα του δυτικού Κατακόλου είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης αποκάλυψε (ΣΚΑΙ) ότι υπάρχουν ήδη πετρελαϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται για τις έρευνες στο Κατάκολο. Συνεπώς, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ιδιαίτερα στο τουριστικό προϊόν μας, που είναι σήμερα η «βαριά» βιομηχανία μας. Σωστά σχεδιασμένες, η έρευνα για πετρέλαια και η τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν. Αρκεί να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια, όχι αποσπασματικές ημερίδες για εντυπώσεις που «αναβάλλονται» εντός λίγων ωρών. Οργανωμένη προσπάθεια σημαίνει:
-    Διάλογος που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής (κόμματα, εμπορικοί σύλλογοι, αυτοδιοίκηση κλπ) με ημερομηνία λήξεως.
-    Καταγραφή των ευκαιριών και των κινδύνων από ειδικούς τόσο στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, όσο και της τουριστικής βιομηχανίας (αυτό το τελευταίο έπρεπε να έχει γίνει πριν από δεκαετίες…).
-    Συνεννόηση των τοπικών πολιτικών δυνάμεων με την κεντρική εξουσία για συντονισμό των δράσεων στην κατεύθυνση των παράλληλων ωφελημάτων από τα πετρέλαια και τον τουρισμό.
Η Ηλεία από προχειρότητες και ανεπάρκειες έχει βλαφτεί πολλαπλώς. Ας γυρίσουμε σελίδα. Είναι ευκαιρία η σημερινή συγκυρία. Απλώς εμείς, πρέπει να αποδειχθούμε έτοιμοι για το καινούργιο. Κι όταν λέω «εμείς», εννοώ κάθε πολίτη προσωπικά. Γιατί οι πολίτες εκλέγουν τους πολιτικούς ,όχι το αντίθετο.-
seitanidisd@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...