Ισχυρό εργαλείο για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική αγροτική οικονομία, που θα υποβοηθήσει τη χώρα να βγει από το τούνελ της κρίσης, χαρακτήρισε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Ο κ. Κατρίνης παρέστη στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, που έλαβε χώρα παρουσία του Επιτρόπου κ. Dacian Ciolos και υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2020.
Με βάση τα όσα ελέχθησαν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, προκειμένου να επιτευχθεί πιο ισορροπημένη κατανομή πόρων στις άμεσες ενισχύσεις, η Επιτροπή εισηγείται (ως προς τα κράτη μέλη με επίπεδο άμεσων ενισχύσεων κάτω του 90% του μέσου όρου της Ε.Ε.) την μείωση της απόκλισης αυτής κατά ένα τρίτο.
Στο σκέλος που έχει να κάνει με την διάρθρωση του καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων προβλέπεται για την περίοδο 2014-2020 η σταδιακή εφαρμογή του περιφερειακού μοντέλου.
Με βάση τον σχεδιασμό, ως περιφέρεια θα μπορεί να ορίζεται το σύνολο της επικράτειας ενός κράτους μέλους ή επιμέρους εδαφικές ενότητες, οι οποίες θα οριστούν με αντικειμενικά κριτήρια. Επί τη βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων θα γίνει και η κατανομή του εθνικού φακέλου μεταξύ των επιμέρους περιφερειών.
Η διάρθρωση του συστήματος των άμεσων ενισχύσεων θα περιλαμβάνει την καλούμενη βασική ενίσχυση καθώς και πρόσθετες. Η Κομισιόν θα καθορίζει κατ’ έτος το εθνικό ανώτατο όριο της βασικής- στρεμματικής ενίσχυσης.
Θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για γεωργούς που εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και για τους νέους γεωργούς- κατά την εγκατάσταση και για διάστημα έως 5 έτη.
Προαιρετική πρόσθετη ενίσχυση προβλέπεται για τους γεωργούς σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα.
Για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, μέσω της νέας ΚΑΠ, τίθενται σε επίπεδο Ε.Ε. οι ακόλουθες έξι προτεραιότητες:
· Προώθηση της μεταφοράς γνώσης και της καινοτομίας στη γεωργία και στη δασοκομία.
· Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
· Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία.
· Ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από τη γεωργία και τη δασοκομία.
· Προώθηση της ανταποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της μεταστροφής προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της δασοκομίας.
· Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
Πέραν των παραπάνω, διατηρείται και ενισχύεται το πρόγραμμα Leader, εισάγεται η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας και προβλέπεται η ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς και για μικρές εκμεταλλεύσεις.
Στις προτάσεις της Κομισιόν εντάσσεται, τέλος, η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, ώστε να στηρίζονται οι γεωργοί που πλήττονται από το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς γεωργικών προϊόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου