Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τι βλέπουν οι μπουκμέικερ για τις εκλογές

Τι βλέπουν οι μπουκμέικερ για τις εκλογέςΔιαφορά 6,5 μονάδων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα, 8 ή 9 κόμματα στη Βουλή, μάχη ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ για την τρίτη θέση.

"Αβγατίζουν" οι bookmaker πάνω στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Από τις γνωστές εταιρείες του χώρου, η Unibet, η Betoto και η Bwin έχουν θέσει προς στοιχηματισμό ενδεχόμενα που αφορούν τις ελληνικές εκλογές, ενώ από την άλλη απέχουν μεγάλες εταιρείες όπως η William Hill, η Sportingbet και το ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις που δίνουν οι παραπάνω εταιρείες στους πάίκτες που επιθυμούν να τζογάρουν με το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών, κρίνονται από παράγοντες του κλάδου μη ελκυστικές λόγω υψηλής γκανιότας. Για παράδειγμα, σε κωδικούς που αφορούν δύο ενδεχόμενα, όπως π.χ. την περίπτωση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να λάβουν αθροιστικά πάνω από 45%, η απόδοση του λιγότερο πιθανού ενδεχόμενου, όπως κρίνεται από την εταιρεία του "Ναι" πληρώνει 2 φορές το ποσό στοιχηματισμού, τη στιγμή που βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά και της απόδοσης του "όχι" στις 1,7 φορές, το ενδεχόμενο να επαληθευτεί είναι κατά τι μικρότερο από 1/2.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Unibet δε δίνει κωδικό για τον νικητή των εκλογών, όπως αντίστοιχα η Bwin που θεωρεί αδιαφιλονίκητο φαβορί την ΝΔ και αρκετά χαμηλότερα το ΠΑΣΟΚ στο 7,5. Διαφορετική εκτίμηση οι δύο εταιρείες έχουν και σε ό,τι αφορά το τρίτο κόμμα, με τη Bwin να δίνει φαβορί για το συγκεκριμένο στοίχημα τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" του Π.Καμμένου, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την εκτίμηση διαφωνεί η Unibet, που θεωρεί φαβορί το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ με απόδοση από 2,35, ενώ αουτσάιντερ θεωρούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (4,00).

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ειδικά στοιχήματα προσφέρονται από την Unibet και αφορούν επιμέρους ενδεχόμενα που μπορεί να αναδείξει η κάλπη. Δίνονται για παράδειγμα στοίχηματα όπου απομονώνονται μόνο δύο κόμματα μεταξύ τους, πχ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούνται φαβορί (1,42) έναντι της ΔΗΜΑΡ(2,6), όμως αουτσάιντερ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει ποσοστό 1,48 να συγκεντρώσει υψηλότερο ποσοστό. Όπως είναι φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη χαμηλότερη απόδοση(1,25) για να επικρατήσει της ΔΗΜΑΡ(3,55). Το ΚΚΕ θεωρείται σύμφωνα με την Unibet φαβορί (1,65), έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (2,1).

Στην betoto, που επίσης προσφέρει τα συγκεκριμένα ειδικά στοιχήματα δίνοντας «αβάντα» κάποιου ποσοστού, οι διαφορές βάσει της οποίας μπορούμε να συμπεράνουμε τις εκτιμώμενες διαφορές που οι μπουκ προβλέππουν ανάμεσα στα κόμματα. Η betoto δίνει «αβάντα» 6,5 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ για να θεωρηθεί «δίκαιο» το στοίχημα έναντι της ΝΔ, βλέπει «ντέρμπι» ανάμεσα σε ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην σύγκριση με τη Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, και ΔΗΣΥ παίρνουν «αβάντα» μισής, μίας, και 1,25 μονάδες αντίστοιχα.

Αναφορικά με την είσοδο στη Βουλή, η Unibet θεωρεί πως η Χρυσή Αυγή είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί (Ναι 1,36 - Όχι 2,9), οι Οικολόγοι Πράσινοι αουτσάιντερ (Ναι 2,5 - Όχι 1,45), ενώ ακόμη πιο δύσκολη θεωρείται η είσοδος της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη (Ναι 2,95 - Όχι 1,35)

Για τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, η Unibet θεωρεί πιθανότερο να κυμαίνονται μεταξύ 8-9 (1,6), αμέσως μετά το ενδεχόμενο να μπουν 7 κόμματα, και απίθανο θεωρεί να σχηματιστεί 10κομματική Βουλή, όπως κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχναν πρόσφατα.

Δ.Κώτσος
dimkotsos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...