Καταγγελίες
κατοίκων, τοπικών φορέων και στελεχών της αυτοδιοίκησης, προς το
ilialive.gr κάνουν λόγο για αφύλαχτο μουσείο στην καρδιά της Αρχαίας
Ολυμπίας. Το Μουσείο των
Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να έχει συναγερμό… αλλά έχει αφεθεί στην τύχη του. Το χθεσινό δημοσίευμα του Κόσμου της Πάτρας έκανε λόγο για την απώλεια μιας σπάνιας δάδας από τη Λαμπαδηδρομία του Ελσίνκι στην περιοχή, αλλά η ΕΟΕ δεν τοποθετήθηκε.
Ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει – όπως κάποιοι κύκλοι θέλουν να διαρρέουν, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μουσείο, έχει αφεθεί στην τύχη του καθώς παραμένει κλειστό και ενώ είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την κτιριακή ανανέωσή του και τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων.
Χάρη στην εκπληκτική δουλειά και το μεράκι του φιλοτελιστή Γιώργου Παπαστεφάνου – Προβατάκι, το μουσείο ιδρύθηκε το 1961 με εξαιρετικά εκθέματα αρκετά σπάνια τα περισσότερα. Όμως η εσωτερική εικόνα του μουσείου έχει μείνει πίσω σε αυτή την εποχή.
Με την πάροδο του χρόνου οι νεότερες διοργανώσεις δεν είχαν χώρο να φιλοξενηθούν και όπως θα δείτε και στις τελευταίες φωτογραφίες που είχαν ληφθεί λίγο πριν κλείσει το μουσείο, οι δάδες από τις πρόσφατες λαμπαδηδρομίες ήταν ουσιαστικά στοιβαγμένες σε μια γωνιά προθήκης.
Στο μουσείο φιλοξενούνται σπάνια αναμνηστικά, αλλά και μετάλλια των αγώνων ακόμα και από την εποχή του 1896.
Δεν είναι δυνατό να παραμένει χωρίς ουσιαστική φύλαξη και δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης αν είναι να παραμένει κλειστό για το κοινό.
Λίγα λόγια για το μουσείο
Το Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις. Στην αρχή στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδό, ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου και με κατάλληλες διαρρυθμίσεις, το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η πρώτη μέρα της λειτουργίας ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 1961, όταν το μόλις 82 τ.μ. Μουσείο, άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Από το έτος 1961 και μέχρι το 1972 το Μουσείο έφερε την ονομασία « Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο».
Στις 27 Δεκεμβρίου 1963 ο Γεώργιος Παπαστεφάνου απέστειλε στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο επιστολή, με την οποία του γνωστοποιούσε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ( Ε.Ο.Α. ), καθόσον, όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Πράγματι στις 28 Μαρτίου του 1964 το οίκημα όπου είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του περιήλθαν στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος διορίστηκε και διευθυντής του Μουσείου.
Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου εμπνευσμένος από το Ολυμπιακό Πνεύμα αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να συμπληρώσει το υλικό του Μουσείου. ΄Ετσι η προσωπική του συλλογή εμπλουτίστηκε σταδιακά και με άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε, από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών και από δωρεές ιδιωτών.
Το έτος 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτηρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Το Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, μετάλλια, διπλώματα, γραμματόσημα και άλλα εκθέματα για τη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
ilialive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου