Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Πύργος: Ανοίγει το Κοινωνικό Παντοπωλείο


pantopoleio1Την ολοκλήρωση των εργασιών και την έναρξη των διαδικασιών λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Πύργου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος Πύργου
pantopoleio2Μάκης Παρασκευόπουλος. Ο χώρος στις αίθουσες του κτηρίου διοίκησης του Μανωλοπούλειου νοσοκομείου μετά από εντατικές εργασίες δύο μηνών ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν προσφέροντας  ανιδιοτελώς  για την ολοκλήρωση του έργου  αυτού και ειδικότερα τους ομίλους:
Α.Β. Βασιλόπουλος και ειδικότερα τους κ.Τσώνη και Ξυπόλυτο, την CARREFOUR Mαρινόπουλος  Α.Ε. και ειδικότερα την διεύθυνση παγίων οι οποίοι μέσω του κ. Ιωάννη Κοντοπάνου διέθεσαν και τοποθέτησαν τον εξοπλισμό. Τον  συμπολίτη και κ. Ιωάννη Κοντοπάνο ο οποίος ανέλαβε εντελώς δωρεάν την τεχνική επιμέλεια και την τοποθέτηση του εξοπλισμού. Τους τεχνίτες και τους εργάτες του δήμου καθώς και τους εμπόρους που πρόσφεραν ή πίστωσαν για την προμήθεια των υλικών. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας  κ.κ. Γερμανό που ενστερνίστηκε αμέσως τη δράση αυτή του δήμου και προσέφερε τη συμπαράσταση της εκκλησίας. Τέλος τους αρμόδιους αντιδημάρχους κ. Λεωνίδα Δημουλιά και Βασίλη Παναγόπουλο.

«Είμαστε έτοιμοι, Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας για τη συγκέντρωση των προσφορών. Τώρα ο λόγος ανήκει στην ίδια την κοινωνία.
Είναι ολοφάνερο ότι η δράση και  η αποτελεσματικότητα του κοινωνικού παντοπωλείου  επαφίεται  στην κυριολεξία στην αφύπνιση και τη συμμετοχή της κοινωνίας.  Οι περικοπές των χρηματοδοτήσεων των δήμων καθιστούν  αδύνατη την κάλυψη της δαπάνης εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους του δήμου. Χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας καμιά πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά» είπε ο Μάκης Παρασκευόπουλος.

«Σας καλώ όλους και σας  ζητώ να στηρίξετε με κάθε τρόπο και μέσο τη δράση αυτή του δήμου. Με μια ελάχιστη προσφορά, όλοι μαζί γινόμαστε δυνατοί, όλοι μαζί μπορούμε να αμβλύνουμε τις έσχατες συνέπειες της κρίσης. Σε κάθε καλάθι στο σούπερ μάρκετ ας βάλουμε κι ένα ελάχιστο είδος για τους φτωχούς και τους αδύναμους. Οι παραγωγοί από τη σοδειά μας ας βάλουμε στην άκρη ένα τενεκέ λάδι, λίγα κιλά πορτοκάλια, λίγα κιλά πατάτες  για το κοινωνικό παντοπωλείο.  Όλοι μαζί μπορούμε. Κανένας πεινασμένος, κανένας γυμνός, κανένας μόνος στο δήμο Πύργου.

Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε τη πείνα ή τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτήν. Όλοι μαζί μπορούμε να την πολεμήσουμε, τουλάχιστον να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο σήμερα, εδώ και τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2621-3-60400 και στις υπηρεσίες Πρόνοιας του δήμου για να ζητούν πληροφορίες και να δηλώνουν συμμετοχή ως εθελοντές στις υπηρεσίες στήριξης και λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των παροχών του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι οι άποροι και αδύναμοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους βιοτικές ανάγκες. Όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας του δήμου (τηλ. 2621360400, αρμόδια υπάλληλος κα Αδαμαντία Τσακανίκα), προκειμένου να πληροφορούνται για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν ώστε να αξιολογηθεί η αίτησή τους. Οι δικαιούχοι θα επιλέγονται βάσει συνδυαστικών κριτηρίων, όπως:
1.    Απορία (ετήσιο εισόδημα κάτω των € 6.000, με βάση τη Φορολογική Δήλωσή τους),
2.    Οικογενειακή κατάσταση,
3.    Περιουσιακή κατάσταση,
4.    Συνθήκες στέγασης,
5.    Χρόνια ή ειδικά σοβαρά προβλήματα υγείας ή κατηγορίες ΑμεΑ,
6.    Εργασιακή κατάσταση.

Διαδικασία επιλογής δικαιούχων

Η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας του δήμου καταρτίζει τις καρτέλες όλων όσοι υποβάλουν αίτηση και τις κατατάσσει βάσει των στοιχείων, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα διενεργείται και κατ’οίκον έρευνα.. Η τελική αξιολόγηση γίνεται από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει και αξιολογεί τις αιτήσεις δυο φορές το χρόνο, εκτός εάν κριθεί αναγκαίο να γίνει έκτακτη αξιολόγηση.

Έσοδα και Πόροι

Η προμήθεια των τροφίμων και των λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται:
1.    Με χρηματοδότηση του δήμου Πύργου, κατόπιν σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που θα βαρύνουν συγκεκριμένους κωδικούς εξόδων,
2.    Με χρηματικές δωρεές ή άλλες οικονομικές ενισχύσεις που δίδονται στον Δήμο για το σκοπό αυτό από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει ο δήμος με νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου,
3.    Με εισφορές σε είδος, που προέρχονται από δωρεές φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων ή δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.

Οι πρώτοι πόροι για την αγορά τροφίμων εξασφαλίζονται ήδη από:
1.    Τον δημοτικό προϋπολογισμό, όπου ενεγράφη σχετικό κονδύλι ύψους € 30.000,00, από το οποίο ποσό € 25.000,00 προέρχεται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω προγραμματικής σύμβασης, η οποία συνάφθηκε με τον δήμο με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου,
2.    Τον μισθό του δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου, ο οποίος εκχώρησε το μισό του συνόλου των καθαρών αποδοχών του μέχρι το τέλος της θητείας του.

Εξ άλλου διαφαίνεται ένα σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς συμπολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενώ ήδη συγκεντρώνονται οι πρώτες παροχές σε είδος από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή κατάγονται από τον Πύργο και έχουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση τροφίμων αναμένεται να έχει η ενεργοποίηση της τοπικής εκκλησίας, όπου εκ μέρους της μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης έχει ζητηθεί οι ιερείς να ενημερώνουν τους πιστούς ώστε να συνδράμουν την προσπάθεια του δήμου.

Διαφάνεια στη διαχείριση

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου εποπτεύεται από την Επιτροπή Διαχείρισης, η οποία συνεστήθη σύμφωνα με το  ν. 4071/2012 (άρθρο 2) με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επιτροπή αυτή θα παρουσιάζει ανά εξάμηνο έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η οποία θα εγκρίνει τον απολογισμό και η απόφασή της θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για τη διαφανή λειτουργία και τον λογιστικό έλεγχο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο θα τηρεί πλήρη και αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή η διαχείρισή του. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα τηρεί είναι:
1.    Δελτίο εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων
2.    Πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής προϊόντων 
3.    Πρωτόκολλα ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής και παράδοσης προϊόντων
4.    Βιβλίο και ημερολόγιο κίνησης προϊόντων αποθήκης

Σημειώνεται ότι για όσα προϊόντα ή είδη δεν προέρχονται από χορηγίες ή δωρεές, η διαδικασία αγοράς τους θα γίνεται από το δήμο Πύργου με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό
Προμηθειών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διανομή ειδών

Η παράδοση των ειδών θα γίνεται απ’ ευθείας προς τους δικαιούχους ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους, η δε διάρκεια της παροχής, για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι για διάστημα 12 μηνών.

Τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη διαβίωσης θα διανέμονται μια φορά το μήνα, σε ημέρα και ώρα που θα ορίζεται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και μετά από σχετική ενημέρωση των δικαιούχων. Η ποσότητα των προϊόντων θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των ατόμων κάθε οικογένειας και με τα διαθέσιμα της αποθήκης.

Η διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης (ρουχισμός, μικροσυσκευές κλπ.) θα γίνεται σε ημέρες και ώρες που θα καθορίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο ανώτατος αριθμός των ειδών αυτών θα ορίζεται από την διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες που αυτή διαπιστώνει από ελέγχους, τους οποίους θα διενεργεί στις κατοικίες των δικαιούχων.

Ο ρόλος των εθελοντών

Η ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων και ανεξάρτητων εθελοντών θα διαδραματίσει το σημαντικότερο, ίσως, ρόλο στην όλη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Με τις ήδη αποδυναμωμένες κρατικές δομές πρόνοιας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Πύργου, δεν απευθύνεται μόνο στους έχοντες ανάγκη, αλλά και σε όσους μπορούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν στη λειτουργία του, ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τον διαθέσιμο χρόνο τους. Άλλωστε η ίδρυσή του αποτελεί ενέργεια με εξόχως πολιτικά χαρακτηριστικά που δηλώνει σαφέστατα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολιτική πράξη. Το απότέλεσμά της δεν θα κριθεί τόσο από τις πρωτοβουλίες του δήμου, όσο από τη συμμετοχή των πολιτών, που μπορούν να συνδιαμορφώσουν το περιεχόμενό της, σύμφωνα με το μήνυμα των καιρών, που είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας και η ανακατεύθυνση των δομών της πολιτείας υπέρ της προστασίας των αδύναμων.

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η ενεργοποίηση των εθελοντών θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα για το δήμο Πύργου κατά το επόμενο διάστημα. Πρόθεση του δήμου είναι οι εθελοντές να συμμετέχουν με ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής, ώστε να αξασφαλίζεται τόσο η διαφάνεια όσο και η αποτελεσματικότητά της. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή τους θα είναι δημόσια και ανοιχτή και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις γνώσεις, τις δυνατότητες και τον ελεύθερο χρόνο τους.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...