Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλεία: Οι δήθεν φοροφυγάδες που συλλαμβάνει το κράτοs

forofigadesΜοιάζουν με αστεία οι περιπτώσεις σύλληψης «φοροφυγάδων» που παρουσιάζονται με δελτία Τύπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως επιτυχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 
Αστεία , γιατί ψάχνοντας τα στοιχεία των υποθέσεων,  οι περισσότερες φαίνεται να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για λαϊκή κατανάλωση. Η πρόσφατη είδηση σύλληψης Αλβανού στον Πύργο  για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 300.000 ευρώ, έκρυβε πίσω της πολύ περισσότερα από αυτό που η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ως αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Και δεν θα επεκταθούμε στις περιπτώσεις εκείνες όπου το Δημόσιο χρωστά σε επιχειρήσεις και αυτές αδυνατώντας να καταβάλουν το ΦΠΑ από «θύματα» μετατρέπονται σε «θύτες» και «φοροφυγάδες».

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν μεροκαματιάρη με τρία παιδιά, βρήκε στέγη σε ένα αυθαίρετο  που του παραχώρησαν στην Σαρακίνα της Σπιάντζας. Ένα ερείπιο το οποίο με τις γνώσεις που είχε στην κατασκευή σπιτιών κατόρθωσε να επισκευάσει και να στεγάσει τη φαμίλια του.

Ένα αυθαίρετο 70 τ.μ. σαν αυτά που χιλιάδες υπάρχουν στην έκταση από τη Γυφτοπάναινα έως το Κατάκολο. Από αυτό λοιπόν το αυθαίρετο ακίνητο προέρχεται το ποσό των 300.000 ευρώ ως χρέος προς το Δημόσιο, που δεν είναι άλλο από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αξία, την ανέγερση και την διατήρηση του.

Και εδώ φαίνεται η υποκρισία του συστήματος που εντόπισε το μοναδικό «φοροφυγά», με αυθαίρετο στην Σπιάντζα που χρωστά 300.000 στο δημόσιο. Δεν πρόκειται για την περίπτωση κάποιου που «έφαγε» το ΦΠΑ σε βάρος των κρατικών ταμείων, δεν πλήρωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, έλαβε παράνομα επιδοτήσεις, κατασπατάλησε το δημόσιο χρήμα.

Πρόκειται για έναν φτωχό που αναζήτησε στέγη για την οικογένειά του και εκεί φαίνεται πως εξαντλήθηκε όλη η αυστηρότητα του συστήματος. Και όμως ενώ όλοι γνωρίζουν πως το σύνολο των σπιτιών στην περιοχή είναι αυθαίρετα και ενώ έχουν γίνει πλείστες συζητήσεις για το πώς το Κράτος που μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στα ταμεία του, αναδεικνύεται ως μείζον θέμα αυτή η περίπτωση «μεγαλοοφειλέτη» του δημοσίου. Από τις χιλιάδες βρέθηκε ο … ένας.

Για την ιστορία ο «δράστης» μετά τη σύλληψη οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο όπου με δεδομένο ότι έχει υποβληθεί αίτηση ανακοπής του προστίμου, αφού σε άλλο Δικαστήριο έχει δικαιωθεί ο αλλοδαπός για το αυθαίρετο, ορίστηκε δικάσιμος στις 20 Σεπτεμβρίου. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος Πύργου Θοδωρής Αντωνόπουλος.

Με την ίδια λογική λοιπόν, εκεί έξω στην έκταση από τη Σπιάντζα έως το Κατάκολο υπάρχουν ισάριθμοι με τα αυθαίρετα κτίσματα - "φοροφυγάδες" που πρέπει να συλληφθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...