Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεία: Βροχές από το βράδυ της Παρασκευής - Ενίσχυση ανέμων με αυξομειώσεις της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο


Παρά τις αυξημένες καταπεριόδους νεφώσεις, οι οποίες δεν είναι ικανές να δώσουν κάποιο φαινόμενο, και παρά την υποχώρηση
της θερμής εισβολής του τελευταίου διημέρου, η θερμοκρασία την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου έφτασε σε Πύργο και Ζαχάρω τους 18 και στην Αμαλιάδα τους 19 βαθμούς Κελσίου!

Αιτία των υψηλών αυτών θερμοκρασιών, η στροφή των ανέμων σε ανατολικούς - νοτιοανατολικούς, αν και ασθενείς, οι οποίοι ως γνωστόν δρουν στην περιοχή μας ως καταβάτες, δηλαδή άνεμοι που διέρχονται από ορεινές και διαχέονται σε πεδινές περιοχές, αυτοί οι άνεμοι εξαιτίας του ότι ακολουθούν καθοδική πορεία γίνονται πυκνότεροι και ως εκ τούτου είναι θερμοί εκ φύσεως.

Σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας περιμένουμε το Σαββατοκύριακο, λόγω και πάλι ανατολικών ανέμων, οι οποίοι θα ενισχυθούν αυτή τη φορά σημαντικά και θα δημιουργούν την αίσθηση ψυχρού καιρού στα ημιορεινά - ορεινά, τοπικά όμως στα πεδινά (όπου θα δρουν ως καταβάτες) θα προκαλούν σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, όπως συνέβη και στις 22 Δεκεμβρίου στην Ζαχάρω (Δείτε εδω).

Πάμε να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών στην Ηλεία:

  • Λίγες νεφώσεις την Παρασκευή 28/12, βροχές από το βράδυ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
  • Βροχές το Σάββατο 29/12. Σταδιακή ενίσχυση ανέμων. Θερμοκρασία σε πτώση.
  • Συννεφιασμένη η Κυριακή 30/12. Έως θυελλώδεις 8 μποφόρ οι άνεμοι. Θερμοκρασία σε άνοδο στα πεδινά.
  • Ήπιος ο καιρός παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. 

Πάμε να δούμε τον καιρό αναλυτικά:

Την Παρασκευή 28/12, θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, από το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές αρχικά στα βορειοδυτικά και σταδιακά στον υπόλοιπο νομό. Η θερμοκρασία το πρωί 9 με 10 βαθμούς στα πεδινά, τοπικά 7 με 8 και κυρίως στα ορεινά. Το μεσημέρι στα πεδινά 15 με 16, τοπικά 17, στα ορεινά 11 με 12. Οι άνεμοι στο Ιόνιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί σχεδόν μέτριοι 4 έως μέτριοι 5 μποφόρ.
Το Σάββατο 29/12, περιμένουμε νεφώσεις, με ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία το πρωί 9 με 10 βαθμούς στα πεδινά, τοπικά 7 με 8 και κυρίως στα ορεινά. Το μεσημέρι στα πεδινά 14 με 15, στα ορεινά 9 με 10. Οι άνεμοι αρχικά νοτιοανατολικοί 4 με 5, με στροφή σε ανατολικούς - βορειοανατολικούς ενισχυόμενοι σε ισχυρούς 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Λόγω της σταδιακής ενίσχυσης των ανέμων η αίσθηση της θερμοκρασίας, κυρίως στις ανατολικές ημιορεινές - ορεινές περιοχές, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη από τις ενδείξεις των θερμομέτρων.
Την Κυριακή 30/12, περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις. Ασθενείς βροχές κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα του νομού το πρωί. Η θερμοκρασία το πρωί 9 με 10 βαθμούς στα πεδινά, 6 με 7  στα ορεινά. Το μεσημέρι στα πεδινά 15 με 16, τοπικά λόγω ανατολικών ανέμων, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές 17 -18 βαθμών Κελσίου. Στα ορεινά ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 8 με 9. Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη από τις ενδείξεις των θερμομέτρων κυρίως στις ανατολικές ημιορεινές - ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στα δυτικά χερσαία ανατολικοί - βορειοανατολικοί ισχυροί 6 και στα ανατολικά ημιορεινά-ορεινά σχεδόν θυελλώδεις 7 έως θυελλώδεις 8 μποφόρ. 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ήπιος καιρός φαίνεται να επικρατεί την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με παροδικές νεφώσεις, εξασθένηση των ανέμων και θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (15ο-16οC). Αναλυτικά στοιχεία σε επόμενες προγνώσεις.
Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 440 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...