Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δίκη των Πυρκαγιών: Ένοχοι οι πέντε από τους έξι κατηγορουμένους - Οι ποινές που επιβλήθηκαν και οι εκτιταίες


foties2007Τα όρια του νόμου εξάντλησαν οι Δικαστές και ο Εισαγγελέας στην δίκη για της φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Αρτέμιδας
36 συνάνθρωποί μας. Οι ποινές που πρότεινε ο Εισαγγελέας της Έδρας κ. Καράτσαλος ήταν εξοντωτικές αφού έφταναν τα 190 έτη αθροιστικά. Τελικά οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 59 χρόνια και έξι μήνες για τους Π. Χρονόπουλο και Π. Τσούρα, 49 χρόνια και εννέα μήνες για τους Χ. Καφύρα και Σ. Νικολοπούλου και πέντε χρόνια για τον Ν. Μιχαλόπουλο. Αθώος κρίθηκε ο τότε Β΄ Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτης Παππάς.

Η διαδικασία
Με την έναρξη της εκδίκασης, η πρόεδρος της έδρας κ. Βασιλική Ταφύλη ανακοίνωσε ότι το Δικαστήριο, δέχτηκε την ενοχή των πέντε από τους έξι κατηγορημένους (ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτης Παπάς αθωώθηκε) συντασσόμενο με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν μερικές ημέρες ο αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Γιώργος Καράτσαλος, αθωώνοντας τους όμως για κάποιες από τις πράξεις του κατηγορητηρίου.

Η πρόταση του αντιεισαγγελέα επί των ποινών που ακολούθησε, σόκαρε ακροατήριο και δικηγόρους, καθώς πρότεινε την επιβολή 190 συνολικά χρόνων για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους! Συγκεκριμένα, ο κ. Καράτσαλος ζήτησε την επιβολή πέντε ετών για τον εμπρησμό δάσους από αμέλεια, πέντε ετών για εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και πέντε χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή για κάθε μια ζωή από τις 36 που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Ακολούθησε η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι και πρότειναν στο Δικαστήριο να αναγνωρίσουν ελαφρυντικά (πρότερος έντιμος βίος, μη ταπεινά αίτια, μεταγενέστερη ειλικρινή μεταμέλεια) και επιβολή μικρότερων ποινών.

«Πρόταση εξοντωτικών ποινών»
Ο Συνήγορος Υπεράσπισης του τότε Νομάρχη Ηλείας και νυν αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Καφύρα, ζήτησε από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη στην απόφαση του, σειρά ελαφρυντικών ενώ τόνισε ότι με την πρόταση του αντιεισαγγελέα για την επιβολή πέντε ετών για κάθε ένα θάνατο, ζητά ουσιαστικά την αντιμετώπιση του κατηγορημένου ως κοινού εγκληματία επιβάλλοντας του 200 χρόνια κάθειρξη!

Παράλληλα, κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης (83Δ) του κώδικα ποινικής δικονομίας που αναφέρει ότι η ποινή μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο όριο αυτής, ζήτησε την μείωση της στο ελάχιστο τόσο για τις πράξεις όσο και για την ανθρωποκτονία.

Ακολούθως τονίστηκε ότι από την στιγμή που απαλλάχθηκε ο κ. Καφύρας για τα 6 έως 8 από τα δέκα σκέλη του κατηγορητηρίου, η πρόταση του αντιεισαγγελέα δεν δικαιολογείται. «Δείχνει εμμονή και οδηγεί στην φυσική εξόντωση αυτών των ανθρώπων. Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή υπερβαίνει οποιοδήποτε όριο και παραβιάζει βασικές αρχές του κώδικα. Είναι μια ποινή εξοντωτική και άδικη.

Η μόνη διέξοδος προς το δικαστήριο σας μετά την περί ενοχής κρίση, θα είναι η αναγνώριση των τριών ελαφρυντικών έτσι ώστε το δικαστήριο να οδηγηθεί σε πλαίσιο ποινής που σέβεται την αρχή της αναλογικότητας. Το δικαστήριο, δύναται να επιβάλει μια συνολική ποινή και η ανώτατη ποινή για το πλημμέλημα για το σύνολο των θανάτων είναι 5 έτη».

Ο Συνήγορος Υπεράσπισης της ηλικιωμένης Σοφίας Α. Νικολοπούλου που την ημέρα της καταστροφής ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η βαρύτητα αυτών των ποινών που προτείνονται θα έχει σοβαρό αντίκτυπο εις βάρος της δικαιοσύνης στο κοινωνικό σύνολο που θα ακούσει αυτές τις ποινές ενώ η Συνήγορος Υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών δεδομένου όπως είπε ότι έχουν αποδομηθεί οι μισές και πλέον κατηγορίες.

«Προτείνουμε ενιαία ποινή για τις ανθρωποκτονίες καθώς οι ποινές που πρότεινε ο κ. αντιεισαγγελέας θεωρούμε ότι δεν είναι απλώς βαρύτατες αλλά οδηγούν ανθρώπους που είναι σε ηλικία άνω των 65 ετών σε εξόντωση. Στο προσήκον μέτρο να’ ναι οι ποινές γιατί δεν έχουν δόλο αλλά αμέλεια».

Αναγνώριση ελαφρυντικών για πρότερο έντιμο βίο και λευκό ποινικό μητρώο ζήτησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Νικολάου Μιχαλόπουλου, τότε προϊσταμένου του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων ενώ ζήτησε να συνυπολογιστεί ότι το φαινόμενο της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να το δαμάσει κανένας.

Μάλιστα κατέθεσε και στο προεδρείο παλαιότερη απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου για αντίστοιχη περίπτωση ανθρωποκτονίας ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες.
Ελαφρυντικά ζητήθηκαν και για τον εποχικό πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα.

H απόφαση του δικαστηρίου  

Μετά από περίπου πέντε ώρες διακοπής, το απόγευμα της Τρίτης οι δικαστές επέστρεψαν στην αίθουσα για να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της διάσκεψης που είχαν μετά την πρόταση του Εισαγγελέα κ. Καράτσαλου.

Οι ποινές που προτάθηκαν είναι οι εξής: Πανταζής Χρονόπουλος (τότε δήμαρχος Ζαχάρως) και Παναγιώτης Τσούρας (εποχικός πυροφύλακας) 48 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 36 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε θάνατο (x36).

Χαράλαμπος Καφύρας (τότε νομάρχης) και Σοφία Νικολοπούλου (ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η φωτιά) 42 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 30 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 30 μήνες για κάθε θάνατο (x36). Τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου.

Νίκος Μιχαλόπουλος (προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων) 30 μήνες για κάθε θάνατο των τριών εποχικών.

Στη συνέχεια μετά από νέα σύντομη διάσκεψη των δικαστών οι παραπάνω ποινές μετατράπηκαν σε 59 έτη και έξι μήνες για τους Πανταζή Χρονόπουλο και Παναγιώτη Τσούρα, 49 έτη και εννέα μήνες για τους Χαράλαμπο Καφύρα και Σοφία Νικολοπούλου και 5 έτη για το Νίκο Μιχαλόπουλο.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε και τις εκτιταίες ποινές που έχουν ως εξής: 10 έτη για τους Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα, Σοφία Νικολοπούλου και Χαράλαμπος Καφύρα και 5 έτη με αναστολή ο Νίκος Μιχαλόπουλος, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι πέντε καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Ακόμα το Δικαστήριο όρισε και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική με ποσό δέκα ευρώ ημερησίως.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι και οι συγγενείς των θυμάτων

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι δικηγόροι και οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρθηκαν σε αυτή με ικανοποίηση. «Το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, κατά της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας, των αρμοδίων να διαχειρίζονται υπεύθυνες υποθέσεις, όπως η τραγική ημέρα της 24ης Αυγούστου 2007, τότε που βρήκαν τραγικό θάνατο 36 άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών των θυμάτων ήταν και η μητέρα Παρασκευοπούλου, που στην προσπάθειά να γλιτώσει να τέσσερα παιδιά της κάηκε και εκείνη και τα παιδιά και η πεθερά της. Ήταν μια απόφαση απολύτως δίκαιη και σωστή και σύμφωνη με τα πραγματικά περιστατικά της όλης διαδικασίας» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Παρασκευόπουλου Αντώνης Φούσας.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, την οποία εφεξής θα πρέπει να λαμβάνουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, όσοι διαχειρίζονται θέματα δημόσιας ασφάλειας και πολιτικής προστασίας» τόνισε από την πολιτική αγωγή, Δημήτρης Κουσιουρής.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση πλήρως εναρμονισμένη με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς με ποιο τραγικό τρόπο χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι σημαντική η απόφαση για το λόγο ότι πλέον ότι τα όργανα τα οποία είναι επιφορτισμένα από την Πολιτεία με την προστασία των ανθρώπων από φυσικά φαινόμενα και πυρκαγιές, θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντα με τα οποία έχουν επιφορτιστεί» ανέφερε ο Μανώλης Σταύρου από την πολιτική αγωγή.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Νοιώθουμε ότι οι δικοί μας νεκροί σήμερα δικαιώθηκαν σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη έλαμψε σήμερα και πραγματικά για εμάς ήταν μία πολύ μεγάλη δικαίωση» τόνισε η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του εποχικού πυροσβέστη Γιάννη Δρακόπουλου.

Δήλωση Καφύρα για το αποτέλεσμα της δίκης

Μετά το τέλος της δίκης για τις πυρκαγιές του 2007  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε τα εξής: «Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επιμένω ότι είμαι αθώος και αυτή μου η αθωότητα θα αποδειχθεί στο Εφετείο, διότι άλλωστε με την ίδια απόφαση του δικαστηρίου έχουν εκπέσει οι περισσότερες των εναντίον μου κατηγοριών.

Εγώ, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, πιστεύω ότι έκανα και κάνω ότι μπορώ για τον Νομό αυτόν που αγαπώ, έκανα το καθήκον μου, πάλεψα όσο μπορούσα με τις δυνάμεις που είχε η τότε Νομαρχία και ότι έκανα το ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007.
Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές είτε μας αρέσουν είτε όχι. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι έργο ανθρώπων.

Επειδή «ανθρώπινον  το σφάλλειν», στα κράτη δικαίου προβλέπεται επανέλεγχος της πρωτόδικης απόφασης για να διορθώνονται τα ενδεχόμενα δικαστικά σφάλματα και δικαστικές πλάνες.

Θα συνεχίσω τον δικαστικό αγώνα και πιστεύω ότι στο Εφετείο θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια και θα αποδειχτεί η αθωότητα μου».

Πρώτη ανάρτηση 12:00 04/12
Τελευταία ενημέρωση 00:59 05/12
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...