Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεία: Ραγδαία η βελτίωση του καιρού - Πιθανότητα φαινομένων στα βόρεια


Βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο στο κεντρικό Ιόνιο, δίνει φαινόμενα στα βορειοδυτικά και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, όπου τις επόμενες ώρες σε αυτές τις περιοχές τα
φαινόμενα θα είναι ισχυρά και πιθανώς να δημιουργήσουν προβλήματα.

Στην Ηλεία, τέτοιου τύπου διαταραχές με ανατολικό - βορειοανατολικό ρεύμα, δεν δίνουν αξιόλογα φαινόμενα. Δεν περιμέναμε όμως τόσο ραγδαία βελτίωση του καιρού από τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ηλεία, με λιακάδα να επικρατεί σε ολόκληρο το νόμο. Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα, όπου φαίνεται καθαρά η δυτική και νότια Πελοπόννησος, με σχεδόν καθαρό καιρό, την ίδια ώρα που στην ΒΑ Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο και την Θεσσαλία να επικρατεί κακοκαιρία.

Πάντως, όπως η διαταραχή στροβιλίζεται, θα πρέπει να καταφέρουν κάποιες καταιγίδες να κινηθούν από τα βορειοανατολικά της Πελοποννήσου πιο δυτικά, στο νομό μας. Το απόγευμα του Σαββάτου και τις βραδυνές ώρες και πιθανώς το πρωί της Κυριακής, θα πρέπει να καταφέρουν να επηρεάσουν κυρίως την βόρεια και ανατολική Ηλεία. Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου στην βόρεια Ηλεία, σύνορα με Αχαία, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Η θερμοκρασία την Κυριακή 30/12, το πρωί 7 με 8 βαθμούς στα πεδινά, τοπικά και κυρίωςστα ορεινά 5 με 6. Το μεσημέρι στα πεδινά 15 με 16, τοπικά λόγω ανατολικών ανέμων, για τους λόγους που εξηγήσαμε σε προηγούμενες προγνώσεις (δείτε εδώ) δεν αποκλείεται να δούμε τιμές 18 - 19 βαθμών Κελσίου. Στα ορεινά ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 9 με 10. Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη από τις ενδείξεις των θερμομέτρων κυρίως στις ανατολικές ημιορεινές - ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στα δυτικά χερσαία ανατολικοί - βορειοανατολικοί ισχυροί 6 και στα ανατολικά ημιορεινά-ορεινά έως σχεδόν θυελλώδεις 7, πιθανόν θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Την Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία το πρωί 5 με 6 βαθμούς στα πεδινά, τοπικά και κυρίως στα ορεινά 3 με 4. Το μεσημέρι στα πεδινά 14 με 15, στα ορεινά 10 με 11. Οι άνεμοι στα χερσαία ανατολικά τμήματα αρχικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Ασθενείς άνεμοι στο Ιόνιο.
Την Πρωτοχρονιά, περιμένουμε λίγα σύννεφα το πρωί, αίθριος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας. Η θερμοκρασία το πρωί 7 με 8 βαθμούς στα πεδινά, τοπικά και κυρίως στα ορεινά 5 με 6. Το μεσημέρι στα πεδινά 15 με 16, στα ορεινά 11 με 12. Οι άνεμοι στο Ιόνιο γενικά ασθενείς.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013, περιμένουμε καλό καιρό, με τον υδράργυρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (15-16οC). Άνεμοι ασθενείς.
Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 440 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...