Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Βάρδα: Το χρονικό της ληστείας στα ΕΛΤΑ - Ποιοι είναι οι δράστες - Πόσα χρήματα άρπαξαν (photos & video)


Τον τρόμο και τον πανικό συνεχίζει να σκορπά η συμμορία με τα καλάσνκικοφ στην Ηλεία. Στο τρίτο και πολύ καλά οργανωμένο χτύπημα οι ληστές έφυγαν με λεία 170.000 ευρώ από τα
ΕΛΤΑ Βάρδας, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στον κόσμο προς την πλευρά των αστυνομικών, που απάντησαν στα πυρά.

Όλα αυτά στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της γνωστής κωμόπολης σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό τμήμα. Οι πέντε ληστές γνώριζαν πως τα ταμεία θα ήταν φορτωμένα και περίμεναν τον εφοδιασμό από τη χρηματαποστολή για να «χτυπήσουν» σε νεκρό χρόνο το υποκατάστημα.

Πήραν τα χρήματα που προορίζονταν για τις συντάξεις και το δώρο των Χριστουγέννων και τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας το όχημά τους και καίγοντάς το στη συνέχεια. Άμεση ήταν η αντίδραση των Αρχών που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό.

Το χρονικό της ληστείας

Περίπου στις 8.30 το πρωί, έξω από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ Βάρδας, στο κέντρο της πόλης, σταματά το βαν της χρηματαποστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ και ο υπάλληλος σεκιούριτι, κατεβαίνει με μια βαλίτσα που περιέχει 150.000 ευρώ. Μπαίνει στο υποκατάστημα και πίσω του οι υπάλληλοι κλειδώνουν την πόρτα για να γίνει η καταμέτρηση του ποσού.

Πριν περάσουν πίσω από το γκισέ, φτάνουν οι πέντε ληστές που επέβαιναν σε μια ασημί BMW με γερμανικές πινακίδες, φορώντας κουκούλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Κατεβαίνουν οι τέσσερις εξ αυτών και ο ένας προσπαθεί να σπάσει με κλωτσιές την πόρτα των ΕΛΤΑ. Τελικά πυροβολεί με το καλάσνικοφ και η γυάλινη πόρτα γίνεται θρύψαλα. Μέσα και έξω από το υποκατάστημα υπάρχουν δεκάδες πολίτες που πανικοβάλλονται και προσπαθούν να κρυφτούν.

Οι δύο ληστές μπαίνουν μέσα στο υποκατάστημα και αρπάζουν μέσα σε σάκο τις δεσμίδες από τη βαλίτσα της χρηματαποστολής και αρκετά ακόμα χρήματα που βρίσκονταν στα ταμεία των ΕΛΤΑ. Το συνολικό ποσό αγγίζει τις 170.000 ευρώ. Εκείνη την ώρα γίνονται αντιληπτοί από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Βάρδας που βρίσκονται στα γραφεία τους σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων και με οπτική επαφή με τα ΕΛΤΑ.

Ένας από αυτούς φωνάζει ληστεία και οι τρεις από τους πέντε δράστες αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως προς το μέρος τους. Οι αστυνομικοί πέφτουν στο έδαφος και προσπαθούν να απαντήσουν στα πυρά των ληστών. Οι δράστες επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο διαφυγής, περνούν έξω από το αστυνομικό τμήμα, πυροβολούν στα ελαστικά του περιπολικού και απομακρύνονται με ταχύτητα. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και σε χωματόδρομο κοντά στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, εγκαταλείπουν την BMW. Της βάζουν φωτιά και διαφεύγουν με άλλο όχημα.

Ποιοι είναι οι ληστές

Ο τρόπος δράσης και κυρίως το θράσος των ληστών να χτυπήσουν μέσα στο κέντρο της αγοράς μιας μεγάλης κωμόπολης, φανερώνει την «ταυτότητά» τους. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για την ίδια ομάδα που οργάνωσε το αποτυχημένο χτύπημα στην χρηματαποστολή της Κυλλήνης τον περασμένο Αύγουστο και οι ίδιοι που «χτύπησαν» το κοσμηματοπωλείο μέρα – μεσημέρι στο Κατάκολο ένα μήνα μετά.

Η επιλογή κεντρικών στόχων, η αλόγιστη χρήση καλάσνικοφ και η άγνοια κινδύνου απέναντι στους αστυνομικούς, με βασικότερο χαρακτηριστικό το περίσσιο θράσος, χαρακτηρίζουν και τα τρία χτυπήματα. Επιπροσθέτως η πάγια τακτική να καίνε τα οχήματα διαφυγής για να μην αφήσουν πίσω ίχνη τους που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τις Αρχές σε αυτούς μέσω ελέγχου DNA οδηγεί με ασφάλεια στην παραπάνω εκτίμηση. Τέλος ένα δευτερεύων αλλά σημαντικό κοινό στοιχείο.

Στην Βάρδα όπως και στο Κατάκολο χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες. Στο Κατάκολο ένα κλεμμένο Ford Galaxy από την Ιταλία και χθες την BMW με τις γερμανικές πινακίδες που όμως προκύπτει πως είναι ακαταχώρητη, διαγραμμένη από τα σχετικά μητρώα ή πουλημένη στη χώρα μας αλλά όχι δηλωμένη. Στο χώρο των αποσκευών οι δράστες είχαν εναλλακτικά ελληνική πινακίδα κυκλοφορίας που ανήκει σε αυτοκίνητο από την περιοχή της Ερμιόνης.

Κινητοποίηση των αρχών

Η ληστεία έγινε άμεσα αντιληπτή όπως προαναφέραμε από τις Αρχές. Για αυτό και ήταν άμεση η κινητοποίηση καθώς ειδικές ομάδες όπως η ΟΠΚΕ ήταν στην περιοχή και καθοδόν για ελέγχους στη Βάρδα. Υπήρξε καταδίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά έως το σημείο που οι δράστες εγκατέλειψαν φλεγόμενο το αυτοκίνητο τους. Μπλόκα στήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση πιθανής διαφυγής, αλλά δεν προέκυψε κάτι σχετικό με τον εντοπισμό των δραστών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών, κλοπή και παράνομη οπλοχρησία κατά συναυτουργία.
Διεξάγονται εκτεταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου.

Πανικός στους πολίτες

Ο κόσμος έτρεχε να κρυφτεί στον ήχο των καλάσνικοφ μέσα στο κέντρο της Βάρδας. Ο πανικός ήταν μεγάλος και αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι μίλησαν για τα όσα έζησαν. «Ήμουν πίσω από τη χρηματαποστολή και οι ληστές πήγαν να πέσουν πάνω μου. Άφησα το αυτοκίνητο στην άκρη και πήγα από την άλλη πλευρά.

Ξαφνικά άρχισαν να πυροβολούν λες και είχαμε τον πόλεμο του 40. Απάντησαν και οι αστυνομικοί, έπεσαν πολλές σφαίρες. Είχε κόσμο στην αγορά και όλοι έτρεχαν να κρυφτούν. Με αυτό το πιστολίδι θα είχαμε νεκρούς με άλλες συνθήκες» είπε ηλικιωμένος οδηγός που βρέθηκε κοντά στους κακοποιούς. «Ευτυχώς λείπαμε όλοι από το σπίτι. Στο δωμάτιο συνήθως παίζουν τα παιδιά μου και βρίσκεται και η γυναίκα μου. Αν ήταν εδώ ίσως και τα παιδιά να έβγαιναν στο μπαλκόνι. Ήταν θαύμα που δεν ήταν κανείς εδώ» είπε ο κάτοικος διαμερίσματος που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και που βρήκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες στο υπνοδωμάτιο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...