Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Χαράτσι και το 2013 θέλουν οι τροϊκανοί


troikaΟρατό το ενδεχόμενο να παραμείνει σε ισχύ και το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων που πληρώνουν μέσω της ΔΕΗ 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Αυτό επειδή, σύμφωνα με το Έθνος,
διαπιστώνει καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων και έτσι ζητά από την κυβέρνηση να μη ρισκάρει έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, με την ελληνική πλευρά να καταβάλλει προσπάθεια να μεταπείσει την τρόικα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο ενιαίος φόρος μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αντικαθιστώντας το έκτακτο τέλος. Οι κυβερνητικοί άλλωστε εταίροι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να παραμείνει και φέτος το χαράτσι στα ακίνητα.

Οι δανειστές από την πλευρά τους εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, καθώς φοβούνται ότι η αποσύνδεση του φόρου από το σύστημα της ΔΕΗ και η είσπραξή του από τις Εφορίες ενδεχομένως να μην έφερνε στα δημόσια ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα.

Υπό αυτή το πρίσμα ζήτησαν η επιβολή του να μετατεθεί για το 2014 και αφού θα έχει στηθεί ο μηχανισμός είσπραξής του, θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αγροτεμαχίων τα οποία θα υπαχθούν στον νέο φόρο, θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 -2012.

Ειδικότερα, η τρόικα ζήτησε να μην καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και να παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο, προκειμένου να μην απειληθούν οι στόχοι για τα έσοδα του προϋπολογισμού και ο φετινός στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Το χαράτσι αποδείχτηκε σωτήριο για τον προϋπολογισμό του 2012, αποδίδοντας έσοδα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν το πλήρωσαν.

Η τελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 θα πρέπει να καταβληθεί στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. Στην περίπτωση που περάσει η γραμμή της τρόικας και το χαράτσι δεν καταργηθεί φέτος, τότε τα νοικοκυριά εντός του καλοκαιριού θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το το 2013.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...