Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: 60 Ηλείοι γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα


giatroiΠερισσότεροι από 60 νέοι Ηλείοι γιατροί, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας την τύχη τους στη Σουηδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Νέοι επιστήμονες με όνειρα και στόχους,
οδηγήθηκαν στο εξωτερικό καθώς πλέον οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία δεν τους επιτρέπουν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους στον τόπο τους, και η απουσία τους, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα εμφανής.

Τα στοιχεία αυτά, έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Γαλανόπουλος, στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων, με αφορμή την πρόσφατη ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση στην οποία αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους γιατρούς. «Η κρίση, οι πολύ χαμηλοί μισθοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν οδηγήσει πολλά νέα αξιόλογα παιδιά, να πάνε στο εξωτερικό για ειδικότητα.

Ήδη βρίσκονται πάνω από 35 Ηλείοι στη Σουηδία και πάνω από 25 στη Γερμανία ίσως και σε κάποιες άλλες χώρας. Και είναι μια κατηγορία καλής ποιότητας γιατροί με καλά πτυχία και με διάθεση για εργασία. Αυτά τα παιδιά λείπουν από την χώρα τους, από τη μαχόμενη ιατρική εδώ της περιοχής από τα νοσοκομεία και είναι κάτι που μας δυσαρεστεί.

Αυτοί μεν εκπαιδεύονται καλά αλλά δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα γυρίσουν πίσω» είπε και πρόσθεσε ότι ήδη οι αιτήσεις για εξειδίκευση, ετήσια ή διετή, στο Νοσοκομείο Πύργου ολοένα και λιγοστεύουν. «Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί πρόβλημα στελέχωσης των κλινικών όσον αφορά τη λειτουργία τους με ειδικευόμενους.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τους λόγους και τις αιτίες που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι υπάρχουν αναμονές καθώς και ότι κάποια παιδιά επιλέγουν να πάνε σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Είναι ένα πρόβλημα πάντως το οποίο θα πρέπει να το δούμε γενικότερα ώστε να υπάρχει πάντα ροή ειδικευομένων εδώ ώστε να καλύπτουν και αυτοί ως βοηθοί τις εφημερίες. Είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια».

Ασφαλείς εφημερίες
Στη διάρκεια της ετήσιας απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Πύργου εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. «Επιθυμία μας είναι, το Νοσοκομείο Πύργου να εφημερεύει με τις βασικές τους κλινικές καθόλο το μήνα με το δυνατό ασφαλέστερο τρόπο, με πλήρη σύνθεση, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά της δευτεροβάθμιας φροντίδας και ανάγκης εδώ στον Πύργο και να μην μετακινούνται και να υπάρχουν αποτελέσματα.

Από την πληροφόρηση την οποία είχα είναι ότι η μεν Παθολογική κλινική βγάζει εφημερίες για 30 μέρες το μήνα με πολύ δυσκολία, έχει ανάγκη να ενισχυθεί με τουλάχιστον δυο ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια και κάνουν μόνον τις εφημερίες αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς. Η Χειρουργική Κλινική με μεγάλη προσπάθεια έχει μια πλήρη σύνθεση εφημεριών όλο το μήνα, είναι μια κρίσιμη μαχόμενη ειδικότητα και έχει και αυτή ανάγκη. Για τη Μαιευτική και Καρδιολογική κλινική ενημερώθηκα ότι δουλεύουν με δυσκολίες μεν, αλλά όλο το μήνα» σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος.

Οφειλές δεδουλευμένων
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην απόδοση οφειλών για δεδουλευμένες ιατρικές υπηρεσίες, είτε πρόκειται για κλινικές είτε για εργαστηριακές, τονίζοντας ότι παρότι η δόση από την Ε.Ε. δόθηκε, τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί. «Το γεγονός αυτό μας δυσαρεστεί καθώς δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Πέρα φυσικά από το γεγονός ότι προβλέπεται και ένα κούρεμα της τάξης 10-15% για τα εισοδήματα αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτα, θεωρούμε ότι είναι βάναυσα και έξω από κάθε λογική. Από την άλλη έχουμε συνεχείς μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων και στα νοσοκομεία, στη δε πρωτοβάθμια φροντίδα στους Οργανισμούς του ΕΟΠΥΥ εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί, εξευτελιστικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάθεση, να υπάρχουν πολλά κενά που δεν καλύπτονται από την πολιτεία και  παρότι έχουμε πολλές φορές ζητήσει να καλυφθούν ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ο κόσμος ο οποίος τους δύσκολους αυτούς καιρούς αναγκάζεται να προσφεύγει στις δημόσιες δομές υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του…».
Κική Κολοβέρου
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...