Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

192 χρόνια μετά ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΖΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΒΙΛΑΕΤΗ


Λαογραφικός και Χορευτικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις» Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας                                       Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων»
Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ






192 χρόνια μετά
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΖΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΒΙΛΑΕΤΗ
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 στο Λαντζόι Πύργου
Για πέμπτη συνεχή χρονιά θα τιμηθεί η Μάχη του Λαντζοΐου και ο ηρωικός θάνατος του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαραλάμπους Βιλαέτη (10 Μαΐου 1821) στον χώρο του μνημείου της Μάχης στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή του Θωμά, στις 12 Μαΐου 2013 στις 7 μμ. το απόγευμα. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο είναι ο Λαογραφικός και Χορευτικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις», ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων» με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, του Κτήματος  Μπριντζίκη, του Τοπικού Διαμέρισματος  Λαντζοΐου και  συλλόγων του Λαντζοΐου.
Το Ιστορικό της Μάχης: Στις 10 Μαΐου 1821 ο Χαραλάμπης Βιλαέτης, που είχε συγκρουστεί με τους Τούρκους της Ηλείας  στο Φρούριο Χλεμούτσι και στην Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821), επικεφαλής ολιγάριθμων Ελλήνων, επιτέθηκε στην βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα. Οι τελευταίοι όμως επιχείρησαν αντεπίθεση εναντίον του Λαντζοΐου και χτύπησαν τις ελληνικές δυνάμεις υπό τον Βιλαέτη στην περιοχή των εκεί αμπελιών. Ο ηρωικός θάνατος του έμπειρου αγωνιστή Χαραλάμπους Βιλαέτη υπήρξε μεγάλο πλήγμα για την Ελληνική Επανάσταση στην Ηλεία αλλά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιλαμβάνει Επιμνημόσυνη Δέηση από τους εφημερίους της περιοχής, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον από τους διοργανωτές και συλλόγους της Ηλείας, καθώς και παρουσίαση Δημοτικών Χορών και Ιστορικών Δρώμενων από τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις. Για το Ιστορικό της Μάχης και την σημασία της εκδηλώσεως θα μιλήσουν εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» και με την παράθεση μικρής δεξίωσης από το παρακείμενο «Κτήμα Μπριντζίκη», ενώ θα προσφέρουν γλυκά στους παρευρισκομένους από τον Σύλλογο Γυναικών της περιοχής. Το Ηρώον της Μάχης βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και έχει ανεγερθεί με μέριμνα του τέως Δήμου Ωλένης στην μνήμη του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...