Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Στοιχεία-φωτιά για την αναδάσωση-σκάνδαλο

Η μελέτη του δασαρχείου Ηλείας για την αναδάσωση 1.181 στρεμμάτων δάσους με κόστος 4 εκατ. ευρώ (που κάηκε στα... χαρτιά, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για 150 στρέμματα, και μάλιστα όχι ελατοδάσους, αλλά καλλιεργήσιμης γης) προηγήθηκε της επίσημης απόφασης για αναδάσωση και της ίδιας της πυρκαγιάς!
Νέες διαστάσεις παίρνει καθημερινά το σκάνδαλο της αναδάσωσης των 4 εκατ. ευρώ, του ελατοδάσους σε Δίβρη, Τσιπιανά, Κρυόβρυση και Αστρά στην Ηλεία, το οποίο ουδέποτε κάηκε από πυρκαγιά, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ η «Κ.Ε.».
Το «ανυπόστατο», σύμφωνα με το δασαρχείο Πύργου, δημοσίευμα της «Κ.Ε» στις 3.3.2013 και το υπό αναδάσωση... δάσος (που αποτεφρώθηκε, όπως αναφέρει εγγράφως  το δασαρχείο!) στην Κρυοβρύση της ορεινής Ηλείας. Τα συμπεράσματα δικά σας... Το «ανυπόστατο», σύμφωνα με το δασαρχείο Πύργου, δημοσίευμα της «Κ.Ε» στις 3.3.2013 και το υπό αναδάσωση... δάσος (που αποτεφρώθηκε, όπως αναφέρει εγγράφως το δασαρχείο!) στην Κρυοβρύση της ορεινής Ηλείας. Τα συμπεράσματα δικά σας... Υπόθεση για την οποία ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα της απάτης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Πριν από μερικές ημέρες, ο δασάρχης του Πύργου Παναγιώτης Λάττας με μια προκλητική γραπτή απάντηση στη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου και Εφης Σαλτάρη, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» «ανυπόστατο», χωρίς όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις επί των ερωτημάτων που είχαν τεθεί στο ρεπορτάζ. Η μελέτη προηγήθηκε (!) της απόφασης αναδάσωσης και της πυρκαγιάς!
Εξώδικο
Ομως προχθές οι κάτοικοι της Κρυόβρυσης στην ορεινή Ηλεία, που βρίσκεται στην υπό αναδάσωση περιοχή, όχι μόνο επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» και της «Ε», αλλά ακολούθησαν και επίσημα πλέον τη δικαστική οδό, καταγγέλλοντας με στοιχεία-φωτιά ότι πίσω από την αναδάσωση των 4 εκατ. ευρώ κρύβεται ένα καραμπινάτο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές κρατικούς υπαλλήλους.
Στο δεκασέλιδο εξώδικό τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον υπουργό Οικονομικών και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Ηλείας, καταγγέλλουν τις δασικές αρχές ότι σε έκταση που ποτέ δεν ήταν δάσος -ούτε κάηκε ποτέ, αλλά αποτελεί καλλιεργούμενες ιδιοκτησίες- επιχειρούν να δημιουργήσουν δάσος εκ του μη όντος, προκειμένου να εφαρμόσουν τη μελέτη τής δήθεν αναδάσωσης για να λάβει ο ιδιώτης τα 4 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Κρυόβρυσης στρέφονται κατά της 193/ 23.1.2012 απόφασης του γενικού γραμματέα ΑΔΠΔΕΙ, για την κήρυξη εκτάσεως 1.181 στρεμμάτων ως αναδασωτέας στην τοποθεσία «Ταβέρνα» της κοινότητάς τους, που αποτελεί περίπου το 50% της ολικής αναδάσωσης στη σχετική μελέτη, και υποστηρίζουν ότι αυτή ελήφθη έπειτα από περίεργες και παράνομες διαδικασίες, στηριζόμενες σε πλαστά στοιχεία, και ότι η συγκεκριμένη περιοχή αφορά ιδιοκτησίες σε ποσοστό πέραν του 80%!
Ενα ακόμη παράξενο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, που συντάχθηκε στις 31.8.2011, προηγήθηκε (!) της μυστηριώδους πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 19.9.2011 στην εν λόγω περιοχή και της απόφασης του γενικού γραμματέα ΑΔΠΔΕΙ περί αναδάσωσης των 1.181 στρεμμάτων που ακολούθησε. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκείνη η πυρκαγιά που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία (!) αποτέφρωσε μόλις 150 στρέμματα και όχι 1.181...
Προφητεία!
«Η μελέτη αναδάσωσης έχει προηγηθεί της δήθεν πυρκαγιάς στο σημείο, και μάλιστα αυτή κατά καταπληκτική σύμπτωση (;) αναφέρει ως αναδασωτέα την τελικά καταστραφείσα από την πυρκαγιά περιοχή, στην οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν υπήρξε ποτέ κανένα δάσος», καταγγέλλουν οι κάτοικοι της ορεινής Ηλείας.
Η ανωτέρω σοβαρή καταγγελία των κατοίκων της Κρυόβρυσης αποδεικνύεται και από τη σειρά των γεγονότων που περιγράφονται στο ΑΠ: 1031/13.3.2013 έγγραφο-απάντηση του δασαρχείου Πύργου προς τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Μαγική εικόνα
Στο εξώδικο αποκαλύπτουν επίσης ότι στη μελέτη αναδάσωσης οι φωτογραφίες σημείων που εμπεριέχονται σε αυτήν αφορούν άλλη και άσχετη περιοχή του δάσους, που απέχει τουλάχιστον 7-10 χιλιόμετρα από το σημείο. Σημειώνουν επίσης ότι από τη μελέτη απουσιάζουν περιέργως οι στοιχειώδεις αποδείξεις, όπως η φωτοερμηνεία της περιοχής από τις υπάρχουσες αεροφωτογραφίες, ορθοφωτοχάρτες των ετών 1945, 1960 κ.λπ.
«Η παράλειψη δεν είναι τυχαία και η απλή θεώρηση των αεροφωτογραφιών θα αποδείκνυε καλλιεργούμενη έκταση και ανυπαρξία δάσους καθ' όλα τα έτη», αναφέρουν στο εξώδικο οι κάτοικοι της Κρυόβρυσης και τονίζουν ότι στη μελέτη δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία από το δήθεν πυρόπληκτο δάσος.
Καλλιεργούμενη γη
Οπως τονίζουν, η συγκεκριμένη περιοχή ουδέποτε υπήρξε δασική ή δημόσια γη σε ποσοστό πέραν του 80% της υπό αναδάσωση έκτασης. «Η έκταση αυτή ανήκει σε εμάς και σε δεκάδες άλλους συμπολίτες μας με άμεση ή απώτερη αιτία την κληρονομική διαδοχή, τη χρησικτησία, την αγοραπωλησία κτλ. Την περιοχή αυτή, τουλάχιστον μέχρι το έτος 1980, όλοι μας, ενώ ακόμη και σήμερα μερικοί από εμάς, την καλλιεργούσαμε με στάρι, καλαμπόκι, βρόμη κτλ. Είναι η μοναδική στην κοινότητα που δεν βυθίζεται στο χιόνι το χειμώνα και ως εκ τούτου η μοναδική γόνιμη και αποδοτική περιοχή που καλλιεργήθηκε και καλλιεργείται ακόμη και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πλησίον του σημείου πολλοί από τους κτηνοτρόφους έχουν τα χειμαδιά τους».
Αποκαλύπτουν επίσης ότι την περιοχή έχει αναγνωρίσει η Πολιτεία ως ιδιόκτητη, καθώς:
«Το μοναδικό σημείο σε ολόκληρη την περιοχή της "Ταβέρνας" που κατέστη δημόσια γη είναι το τμήμα αυτής στο οποίο διήλθε ο επαρχιακός δρόμος Τσιπιανών-Κρυόβρυσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το οποίο και κατέστη του Δημοσίου κατόπιν αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, συντελεσθείσας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τότε οι συντάξαντες τους σχετικούς κτηματολογικούς πίνακες είχαν ελέγξει την περιοχή, είχαν καταγράψει τις ιδιοκτησίες μας, την καλλιέργειά τους και την ύπαρξή τους, και είχαν περιλάβει τμήματα από αυτές στα υπό απαλλοτρίωση τμήματα.
»Για την αιτία αυτή εξεδόθησαν αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, με τις οποίες ορίστηκε η τιμή μονάδος, κατατέθηκαν τα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιοπάροχοί μας, και εν γένει το ελληνικό Δημόσιο, αναγνωρίζοντας πλήρως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μας, συμμορφώθηκε με τις νόμιμες υποχρεώσεις του».
 
enet ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η