Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Καυκαλίδα . . . ο "έρωτας" της Κυλλήνης


killini2.JPGΟ Φάρος της Καυκαλίδας αποτελεί ένα απο τα βασικότερα σημεία αναφοράς στην περιοχή της Κυλλήνης. Χώρος με ιστορία καθώς δημιουργήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,
killini1.JPGσυνδέθηκε με την ιστορία της περιοχής και παραμένει ως ένα αγαπημένο σημείο για τη βόρεια Ηλεία, καθώς στα νότια δεσπόζει και ο φάρος του Κατακόλου.

Η θέση του στο ομώνυμο νησάκι ειδυλιακή και για αυτό αποτελεί συχνά αντικείμενο λατρείας για φωτογράφους, νοσταλγούς του παρελθόντος, ερωτευμένους και για τους κατοίκους της Κυλλήνης.

Τις σημερινές φωτογραφίες τις δανειστήκαμε από τον Ανδρέα Μίγκο, όπου σε μια εξόρμησή του στην περιοχή δεν παρέλειψε να φωτογραφίσει το γνωστό φάρο - σύμβολο της Κυλλήνης.

Ο Φάρος της Καυκαλίδας
Το κτίριο κτίσθηκε το 1906 στη βραχονησίδα Καυκαλίδα. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοϊας. Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.

Η βραχονησίδα "Καυκαλίδα" έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και ευρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας. Επί της βραχονησίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...