Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πύργος: Αντίστροφή μέτρηση για το νέο αρχαολογικό μουσείο - Μπαίνουν στη θέση τους τα εκθέματα (photos)


mouseio.JPGΗ αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια και την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου που τοποθετείτε χρονικά στις αρχές Ιουλίου, ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες
καθώς τα πρώτα αρχαιολογικά εκθέματα μεταφέρθηκαν στους χώρους του. Μια ημέρα, που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντική τόσο από τη Ζ’ ΕΠΚΑ όσο και από τη δημοτική αρχή Πύργου.

Η επιχείρηση μεταφοράς των πρώτων βαριών λίθινων αρχαίων, ξεκίνησε με ιδιαίτερη προσοχή και παρουσία της προϊσταμένης της Ζ’ ΕΠΚΑ κ. Γεωργίας Χαντζή και Αρχαιολόγων, νωρίς το πρωί από την Αρχαία Ολυμπία και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την βοήθεια γερανού του Δήμου Πύργου. Την μεταφορά των πρώτων αρχαιοτήτων, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Κώστας Μποσμής αλλά και ο υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων του δήμου Χρήστος Κωνσταντόπουλος οι οποίοι και εκπροσώπησαν τη δημοτική αρχή λόγω απουσίας του Δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου.

Οι προετοιμασίες στους χώρους του νέου Μουσείου είναι πυρετώδεις καθώς σε αυτό έχουν ήδη τοποθετηθεί οι προθήκες ενώ στο υπόγειο του κτιρίου Αρχαιολόγοι της Ζ’ ΕΠΚΑ ήδη έχουν ξεκινήσει την ταξινόμηση των 1250 περίπου ευρημάτων που θα εκτίθενται σε αυτό. Μάλιστα, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της μεταφοράς αλλά και της τοποθέτησης στις προθήκες όλων των αρχαιοτήτων προκειμένου στις αρχές του Ιουλίου να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και η πρώτη πτέρυγα που θα αντιπροσωπεύει τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους του Μουσείου να ανοίξει τις πύλες της για το κοινό. Όσον αφορά την δεύτερη πτέρυγα που θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο, θα παρουσιάζει εκθέματα των ιστορικών χρόνων αλλά και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

«Σημαντική μέρα»
«Είναι μία από τις σημαντικές μέρες, γιατί σημαντική μέρα θεωρώ το Σάββατο 11 Μαΐου που ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στο μουσείο Πύργου, δηλαδή την ημέρα που ήρθε ο κατασκευαστής των προθηκών και έκανε την πρώτη μεταφορά.

Η ημέρα αυτή ήταν για εμάς η εναρκτήρια ημέρα και από εκείνη τη στιγμή έχουμε συνεχής εργασίες στο μουσείο του Πύργου με κατατεθέντα χρονοδιαγράμματα που πιστεύουμε ότι θα τα ακολουθήσουμε πιστά» ανέφερε η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ κ. Χαντζή σημειώνοντας ότι το Μουσειολογικό πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο και βάση αυτού βαδίζουν.

«Ξεκινήσαμε σήμερα τη μεταφορά των βαριών λίθινων αρχαίων με την συνδρομή του Δήμου Πύργου που μας παραχώρησε έναν γερανό και το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν και τα υπόλοιπα λίθινα και άλλα αντικείμενα. Η μεταφορά θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως συνεργείο της Ζ’ ΕΠΚΑ με επικεφαλής Αρχαιολόγους βρίσκονται ήδη στο υπόγειο του Μουσείου και ταξινομούν τα ευρήματα ανά προθήκες προκειμένου να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν ενώ παράλληλα ο κατασκευαστής έχει τοποθετήσει τα κελύφη των προθηκών σε όλο το Μουσείο και όχι μόνο στην πρώτη πτέρυγα που θα ανοίξει αρχικά. Μάλιστα επισήμανε ότι βαφείς δουλεύουν το πρώτο χέρι στις προθήκες και μετά το πέρασμα και του δεύτερου βαψίματος θα τοποθετηθούν τα κρύσταλλα οπότε και ξεκινά το πραγματικό λειτούργημα των αρχαιολόγων που είναι η τοποθέτηση των αρχαιοτήτων στις προθήκες.

«Πιστεύω ότι βαδίζουμε πολύ καλά και θα είναι όλα εντάξει μέχρι τις 30 Ιουνίου ώστε στις αρχές Ιουλίου, όπως έχουν δοθεί τα χρονοδιαγράμματα και από τον κ. Τζαβάρα να είμαστε έτοιμοι. Αυτό προσπαθούμε».

Αρχαιότητες της Ηλείας
Όσον αφορά τα εκθέματα που θα κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, προέρχονται και από την Ζ’ ΕΠΚΑ αλλά και από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Έχουμε αγαστή και συνεχή συνεργασία οι δυο Εφορείες. Το Μουσείο ως Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου θα αντιπροσωπεύσει όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας της Ηλείας, από τα απώτατα προϊστορικά χρόνια έως και τα ύστερα Βυζαντινά.

Έτσι έχουμε μια τεράστια γκάμα χρονολογική που δεν αντιπροσωπεύεται στα μουσεία της Ολυμπίας καθώς εκεί έχουμε τους θησαυρούς της Άλτεως. Στην Ήλιδα αντίστοιχα έχουμε τα ευρήματα της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών αγώνων άρα το μουσείο του Πύργου αντιπροσωπεύει όλο το νομό σε όλες του τις χρονικές περιόδους της ιστορίας του.

Τα αντικείμενα είναι στα 1250 περίπου και κάποια πολύ μικρά, κάποια όστρακα όπως τα λέμε. Η πτέρυγα η οποία θα ανοίξει τώρα θα αντιπροσωπεύει τους προϊστορικούς και τους ιστορικούς χρόνους. Και υπολείπεται η άλλη πτέρυγα στην οποία θα είναι ένα τμήμα των ιστορικών χρόνων και το υπόλοιπο θα είναι η Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...