Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πύργος: "Ρήμαξαν" το κτήριο του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας (photos)


SOSIPOLISΘλίψη αποτροπιασμός και οργή!  Οργή για τους βάνδαλους που δεν αρκέστηκαν να κλέψουν μόνον υλικά που μπορούν να μεταπωλήσουν σε μάντρες σιδερικών και χαλκού,
αλλά με εκδικητική μανία λεηλάτησαν για δεύτερη φορά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ στην είσοδο του Πύργου, κατέστρεψαν και διέλυσαν  ότι υπήρχε στο εσωτερικό του, από γραφεία και παλιές προθήκες ως τους πίνακες και τις καρέκλες έσπασαν τα τζάμια, ξέσκισαν όλο το έντυπο υλικό που υπήρχε, κατέβασαν τις ψευδοροφές και τέλος χρησιμοποίησαν ως υπαίθριες τουαλέτες τα πατώματα του δεύτερου ορόφου στο κτήριο – στολίδι, που είχε ανακαινισθεί και παραδοθεί έτοιμο προς χρήση ως έδρα του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Μόλις στις αρχές του καλοκαιριού  του 2010, έγιναν «πανηγυρικά»  τα εγκαίνια του !

Οι πρώτες διαρρήξεις  
Το κτήριο μετά την ανακαίνιση του,  και το εξοπλισμό του με όλα τα σύγχρονα μέσα έπιπλα κλπ (από  ηλεκτρονικούς υπολογιστές , βιβλιοθήκες ως κρεβάτια) κατάφερε να φιλοξενήσει μια και μοναδική εκδήλωση το προπερασμένο καλοκαίρι και έκτοτε παρέμεινε κλειστό.

Κάτι  η έλλειψη οικονομικών πόρων, η διοικητική μεταρρύθμιση  αλλά και ο αιφνίδιος θάνατος από την επάρατο του γάλλου καθηγητή προέδρου του Πιέρ Καρλιέρ,  το «Σωσίπολις», έμεινε στην απραξία . Ταυτόχρονα όμως  έμεινε και χωρίς  ασφάλεια.

Το γεγονός αυτό  έδωσε την άνεση στους διαρρήκτες να «χτυπήσουν» χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, την πρώτη φορά το χώρο που υπήρχε ο ηλεκτρολογικός και όχι μόνον εξοπλισμός για την  «εξόρυξη» του πανάκριβου χαλκού, ενώ υπήρξε και  δεύτερη διάρρηξη στο  κτήριο.  Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας τότε έχει καταθέσει μήνυση  κατ ΄αγνώστων χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε το έργο της  περίφραξης του αύλειου χώρου και του  κτηρίου, έργο που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται ούτε αυτά τα «μέτρα» στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τους βάνδαλους να ξαναχτυπήσουν!

Πως αποκαλύφθηκε η καταστροφή
Μόλις πριν μια εβδομάδα συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία υπάλληλος που υπηρετούσε στον μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ που βρίσκεται στον αύλειο –περιφραγμένο – χώρο του «Σωσίπολις» . Η ίδια λοιπόν, μετέβη για τελευταία φορά στο σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα και εν συνεχεία παρέδωσε τα κλειδιά σε υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ( Δ/νση Τεχνικών Έργων).

Ο Διευθυντής της κ. Καλογερόπουλος έστειλε μηχανικό της Δ/νσης  στο χώρο για να ελέγξει σε τι κατάσταση βρίσκεται και ήταν αυτός που αντίκρισε πρώτος το μέγεθος της καταστροφής! Σε χρόνο απροσδιόριστο, αλλά πάντως μέσα στην προηγούμενη  εβδομάδα όπως εικάζεται, οι άγνωστοι δράστες, είχαν κόψει τα σύρματα της περίφραξης ακριβώς απέναντι από την είσοδο του κτηρίου και είχαν προξενήσει αυτή την ασύλληπτη καταστροφή τόσο στην έδρα του «Σωσίπολις», όσο και στο σταθμό της ΕΜΥ και το λυόμενο που υπάρχει εγκατεστημένο εκεί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί !

Τώρα θα πρέπει να γίνει επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που έχουν προκληθεί, ενώ ταυτόχρονα ο αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας Χ. Καφύρας προχωρούσε σε νέα μήνυση κατά αγνώστων για το τυπικό της υπόθεσης.

Καφύρας: Όλα στο βρόντο
Φανερά απογοητευμένος και πικραμένος ο κ. Καφύρας, δήλωσε ότι χωρίς να έχει καμιά εμμονή ή  ρατσιστική διάθεση, εκτιμά ότι οι δράστες αυτών των βανδαλισμών δεν είναι άσχετοι με αυτούς που είχαν διαρρήξει το κτήριο και την άλλες φορές, καθώς στόχος τους είναι σταθερά ο ηλεκτομηχανολογικός εξοπλισμός και κατά συνέπεια ο χαλκός. Αναφέρθηκε στην παράσταση που ο ίδιος είχε κάνει στον εισαγγελέα και τις προτάσεις για τον έλεγχο όσων εμπορεύονται σίδερο και χαλκό στην Ηλεία.

Είπε επίσης ότι ακόμα και όταν συλλαμβάνονται οι δράστες σε παρόμοιες περιπτώσεις η ποινή που τους επιβάλλεται δεν είναι αποτρεπτική, δεδομένου ότι  πρόκειται για πλημμέλημα!
Σε ο,τι αφορά την αστυνομία είπε ότι αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατον να ανταποκριθεί χωρίς μέσα και προσωπικό στις αυξημένες ανάγκες φύλαξης και προστασίας ανθρώπων, ιδιωτικών και δημόσιων περιουσιών.

Και τέλος έκανε αναφορά στην ανακαίνιση του κτηρίου και τα σχέδια που έχουν προχωρήσει μαζί με τη δημοτική αρχή του Πύργου για την αξιοποίηση όχι μόνον του κτηρίου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποτελέσουν μια μικρή «όαση» για τους κατοίκους της πόλης…

1,5 η ανακατασκευή - 300χιλ η αποκατάσταση!
Σχέδια και μελέτες που προφανώς παίρνουν παράταση (αν δεν ξεχαστούν ολοσχερώς) καθώς το κόστος μιας νέας αποκατάστασης σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μπορεί και να ξεπερνά τα 300 χιλ ευρώ !

1,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από το πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙ για την ανακατασκευή του κτηρίου που στέγαζε παλιά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ! Και παρά τις διαφωνίες ορισμένων σε ότι αφορά την νέα του χρήση, δεν υπήρχε ούτε ένας Ηλείος, που να μην χαρεί το γεγονός ότι ένα μοναδικό στο είδος του ( σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του) κτήριο του 1928 , το οποίο είχε πληγεί από τους σεισμούς του 1993, σώθηκε με τις παρεμβάσεις αυτές !

Ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Πύργου άρρηκτα δεμένου με την πορεία του βασικού της προϊόντος της σταφίδας, είχε διασωθεί !

Έδρα για το «Σωσίπολις»
Στο ιστορικό της σωτηρίας του κτηρίου και της νέας χρήσης του αναφέρθηκε χθες φανερά σοκαρισμένος ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Πλατανιάς, που είχε πρωτοστατήσει ως αντινομάρχης στην ανακατασκευή του. «Το άλλοτε Ινστιτούτο Σταφίδας του ΑΣΟ, ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε ειδικά για να στεγάσει τα όνειρα και τα σχέδια 180 επιστημόνων από την Ελλάδα και 24 χωρών, από όλες τις Ηπείρους, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg 3 Ελλάδας - Ιταλίας.

Έτσι απέκτησε στέγη το «Σωσίπολις»  στο οποίο έχει παραχωρηθεί το κτήριο για τα επόμενα σαράντα χρόνια από την τέως Νομαρχία Ηλείας ( ήταν αναγκαία συνθήκη για την χρηματοδότηση του έργου, καθώς δεν μπορούσε η Νομαρχία να χρηματοδοτηθεί για το σκοπό αυτό) .

Παραδόθηκε ως ένας χώρος επιστημονικής έρευνας και υποστήριξης, τόπος συνάντησης επιστημόνων, έρευνας και μελέτης για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου και φιλοξενίας μεταπτυχιακών φοιτητών.

Τι κατέστρεψαν
Το κτήριο, στην κυριολεξία «βομβαρδισμένο»  εσωτερικά  σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα, αυτό που είχε εξοπλίσει πριν τρία χρόνια η τότε Νομαρχία Ηλείας: Αίθουσες διδασκαλίας και διαλέξεων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθουσα υποδοχής, εντευκτήριο, κλιμακοστάσιο, χώρος ηλεκτρικών πινάκων, χώρους WC. Για τη φιλοξενία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές,  στον Α’ όροφο είχαν δημιουργηθεί 5 δίκλινα δωμάτια με πλήρες λουτρό, αίθουσα εργασίας με υπολογιστές, αναγνωστήριο, κουζίνα, κλιμακοστάσιο.

Κατόπιν μελέτης συμπεριλήφθηκε η προσθήκη ανελκυστήρα για τη χρήση του από ΑμεΑ, το κουβούκλιο του οποίου κατασκευάστηκε από μέταλλο και εφάπτεται στην εξωτερική όψη του κτιρίου. Έγιναν όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις που προβλέπονταν  για την πλήρη λειτουργία του κτιρίου και σήμερα χάσκουν λεηλατημένες!

Μας άξιζε;
Σήμερα κατέληξε ο κ. Πλατανιάς αναρωτιέμαι αν μας άξιζε! Αναρωτιέμαι γιατί να μην το διεκδικήσει κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή το παράρτημά του Σωσίπολις, στο  Πανεπιστήμιο Lecce στην Ιταλία, καθώς εμείς δεν είμαστε ικανοί να το προστατεύσουμε». Και ασφαλώς το ίδιο ερώτημα είναι στα χείλη όλων, όσοι είδαμε από κοντά την καταστροφή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η