Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

"Ποτέ την Κυριακή" για τους εμπόρους της Ηλείας - Αντιδράσεις από τους συλλόγους


agora_kleistiΑποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την λειτουργία κανενός καταστήματος, καμία Κυριακή του χρόνου είναι οι έμποροι της Ηλείας παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση για τη λειτουργία τους
που περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα από δω και στο εξής, το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων (έως 250τμ) έως και 52 Κυριακές το χρόνο με απόφαση αντιπεριφερειάρχη και των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, να ανοίγουν προαιρετικά επτά Κυριακές το χρόνο κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και εκπτώσεων.


Οι Σύλλογοι Εμπόρων του Νομού αλλά και ο Σύλλογος Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών Ηλείας, εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και μάλιστα οι εκπρόσωποι τους επισημαίνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής που απώτερο στόχο έχει την διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Εξ’ αρχής ήμασταν εναντίον της εφαρμογής αυτού του μέτρου και ως Σύλλογος είχαμε αποφασίσει σχετικά» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο υπουργός δεν λέει την αλήθεια, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα που είναι ότι η ρύθμιση αυτή αποφασίστηκε από τις πολυεθνικές. «Οι εμπορικοί σύλλογοι και η ΕΣΕΕ ήταν αντίθετοι εξαρχής και παραμένουν ακόμα και σήμερα αρνητικοί στο μέτρο αυτό. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην προχωρήσουμε σε καμία αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μας και διαμηνύουμε προς όλους ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τις … εντολές του υπουργείου και της Μέρκελ».

Παράλληλα, απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εμπόρους της πόλης να τηρήσουν τις αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου και να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους την Κυριακή αλλά και προς τους καταναλωτές να μην στηρίξουν τις επιχειρήσεις εκείνες που θα εφαρμόσουν το μέτρο. «Αν δεν είμαστε ενωμένοι, η μικρομεσαία επιχείρηση θα επιβαρύνεται ολοένα και με περισσότερα μέτρα που σχεδιάζουν εις βάρος της. Απαιτείται ενότητα και πειθαρχία στις αποφάσεις των τοπικών συλλόγων. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να αντισταθούμε. Και κάποιοι ελάχιστοι που θα ανοίξουν, καλούμε τους πολίτες να μην τους στηρίξουν. Ας μην τους αφήσουμε να διαλύσουν την μικρομεσαία επιχείρηση».

«Δε θα τους επιτρέψουμε να μας αφανίσουν»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του προέδρου του Συλλόγου ΕΒΕ Ν. Ηλείας Γιώργου Δούνια. Όπως υποστήριξε, θα πρέπει όλοι μαζικά να αντισταθούν στο μέτρο αυτό, ένα μέτρο το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο καθώς θα οδηγήσει στη διάλυση όλες τις μικρές επιχειρήσεις. «Κανείς δεν πρέπει να ανοίξει το κατάστημα του Κυριακή ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αγωνιστούμε και να μην επιτρέψουμε να ανοίξει και κανένα άλλο κατάστημα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το άνοιγμα τους και την Κυριακή όπως οι πολυεθνικές.

Ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος στόχος του μέτρου αυτού. Να οδηγήσουν στην αφάνεια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά μέχρι πρότινος της ελληνικής οικονομίας, να αφανίσουν ουσιαστικά την μεσαία τάξη... Δεν θα το επιτρέψουμε, για αυτό καλούμε και όλους τους καταναλωτές να μην υποστηρίξουν καμία επιχείρηση που θα ανοίξει Κυριακή».

Η ρύθμιση
Η ρύθμιση για τις Κυριακές, που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των δύο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπει ειδικότερα ότι:
1)Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται).
2)Τα μικρά, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, shops-in-a-shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, πάντα σε εθελοντική βάση, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Προβλέπεται επιπλέον ότι ο Αντιπεριφερειάρχης (ο Δήμαρχος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά), μπορεί σε διάστημα δύο μηνών να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές (από καμία έως τις 45 που απομένουν πέραν των 7) θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, στην περιοχή του. Αν δεν εκδοθεί απόφαση, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν. Θα ληφθεί επίσης μέριμνα ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με ρύθμιση που θα ορίσει το εύρος του ωραρίου της Κυριακής.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη σειρά ρυθμίσεων για την αγορά, την προστασία του καταναλωτή, τους ελέγχους κλπ.

Συγκεκριμένα: θεσπίζονται άλλες δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι πέρα από τις τακτικές που παραμένουν. Οι τακτικές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες η παλιά και η νέα τιμή και προαιρετικά το ποσοστό έκπτωσης.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...