Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

«Στο επίκεντρο δασικών πυρκαγιών η Ηλεία»

 
Σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σημαντικά από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας η ενεργοποίηση των υπηρεσιών προστασίας δασών στην προσπάθειας αντιπυρικής του θωράκισης, φαντάζει μονόδρομος.
Προς αυτή την κατεύθυνση το δασαρχείο Αμαλιάδας συνεχίζει το πολυδιάστατο έργο του με στόχο το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Ήδη συνεργεία έχουν προχωρήσει σε διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές ευθύνης της υπηρεσίας ενώ προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις το προσεχές διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι χρηματοδοτήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από το δασαρχείο Αμαλιάδας να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα ζητήματα που προκύπτουν. «Η δασική υπηρεσία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών αξιοποιεί πλήρως τις χρηματοδοτήσεις που έχουν έρθει αλλά και τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί από το ΥΠΕΚΑ για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας» ανέφερε μιλώντας στο patrisnews.com ο δασάρχης Αμαλιάδας κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος  τονίζοντας ότι ήδη έχουν διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο περίπου 33.000 ευρώ. «Από τα χρήματα αυτά, τα 16.000 ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και εκτελείται έργο στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Πολυχρονόπουλος στάθηκε ακόμη στις δράσεις των δήμων, τονίζοντας ότι αυτός της Ήλιδας εκτελεί αντίστοιχα έργα ενώ στο δήμο Πηνειού, χρηματοδοτούνται εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό του δάσους στις Θίνες Βαρθολομιού σε συνεργασία με το δασαρχείο. «Τα χρήματα που είχαμε στη διάθεσή μας φέτος ήταν σχετικά λίγα» επεσήμανε ο Δασάρχης και συνέχισε «έχουμε ζητήσει μία πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ και ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου θα είμαστε σχεδόν έτοιμοι σε ότι έχει να κάνει με το αντιπυρικό δίκτυο».
«Κλειδί» η συνεργασία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πολυχρονόπουλος στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Ο δασάρχης επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα παραλιακά δάση ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προστασία των καμένων εκτάσεων τονίζοντας ότι σε περίπτωση νέων πυρκαγιών σε αυτές τις περιοχές, αυξάνεται ο κίνδυνος της ερημοποίησης. «Σε μία εποχή που υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών  είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων. Το δασαρχείο με τους δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχει πολύ καλή σχέση. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο θεωρώ ότι είμαστε σε καλή κατάσταση».  Ο δασάρχης συμπλήρωσε ακόμη ότι ο νομός Ηλείας «είναι στο επίκεντρο των δασικών πυρκαγιών» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα παραλιακά δάση».     
Ο προϊστάμενος του δασαρχείου Αμαλιάδας απηύθυνε μέσω patrisnews.com κάλεσμα προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να συμβάλουν στην προσπάθεια πρόληψης των πυρκαγιών. Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη αξιοποίησης των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τονίζοντας ότι η συμβολή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών είναι σημαντική. «Όλοι πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι έχει να κάνει με την πρόληψη, καθώς αποτελεί το βασικό κομμάτι στον αντιπυρικό αγώνα. Αν πετύχουμε σε αυτό το θέμα, τότε είναι σίγουρο ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα» σχολίασε με έμφαση και συνέχισε «ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εθελοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Ηλεία, καθώς είναι αξιοπρόσεκτη η συνεισφορά τους στις προσπάθειες μας».
 Ο κ. Πολυχρονόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με το καλοκαίρι που διανύουμε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι αυτοί οι μήνες», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η πρόληψη με βάση τις εθελοντικές οργανώσεις, τους δήμους αλλά και όλους τους φορείς είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο εθελοντικό αγώνα».  
Α.Α. Σολωμός

patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...