Και όμως, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην «καρδιά» του δήμου, η κατάσταση που επικρατεί αποδεικνύει το αντίθετο και το χωριό μοιάζει να βρίσκεται στην απομόνωση.
Για τους περίπου 500 κατοίκους του Αμπελοκάμπου, ο «Καποδίστριας» αρχικά και ο «Καλλικράτης» στην συνέχεια, αποδείχθηκαν «ταφόπλακα» αφού όπως υποστηρίζουν το χωριό έχασε την αυτονομία του, έχασε την δυνατότητα να διαχειρίζεται τους δικούς του πόρους και εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο δήμου και στα λίγα «ψίχουλα» που διανέμονται με φειδώ στα δημοτικά διαμερίσματα.
Θέμα με την καθαριότητα
Παρά το γεγονός ότι δεν ζητούν πολλά για να μην αισθάνονται ξεχασμένοι, διαπιστώνουν ότι δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη. Με δεδομένη και την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλες τις Ελληνικές οικογένειες, το χωριό μοιάζει να μην μπορεί να προσφέρει τίποτα και δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας οι δρόμοι του είναι έρημοι.
Μείζον θέμα για τους κατοίκους είναι το θέμα της καθαριότητας, που θεωρείται ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια. Πολλά γίνονται με δική τους προσωπική εργασία, τα αιτήματά τους προς το δήμο συναντούν «τοίχο» και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος του χωριού, ο κ. Διονύσης Μαγκαφάς, έχει χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του για να μπορέσει να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες.
«Από το δήμο δεν έχουμε καμία ανταπόκριση, δεν μας στέλνουν καθόλου εργάτες και το απορριμματοφόρο περνά μόνο μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και τώρα που είναι καλοκαίρι και δεν γίνεται τα σκουπίδια να μένουν στους κάδους. Είχαμε πρόσφατα τοπική γιορτή και παρά το γεγονός ότι ζήτησα εργάτες καθαριότητας δεν έστειλαν κανέναν, με αποτέλεσμα να πληρώσω εγώ εργάτες για να καθαρίσουν λίγο την πλατεία και τους δρόμους. Φθάνουμε στις εθνικές εορτές να αγοράζουμε μόνοι μας τις σημαίες για να στολίσουμε. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε και έχει ευθύνες η δημοτική αρχή» θα πει στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Μαγκαφάς.
Φωτισμός και παιδική χαρά
Εξίσου πολλά είναι και τα προβλήματα με τον δημοτικό φωτισμό, αφού σε πολλά σημεία, τόσο στην πλατεία, την παιδική χαρά και τους δρόμους, τα φωτιστικά είναι κατεστραμμένα και οι λάμπες φθάνουν στο χωριό με το «σταγονόμετρο». Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχει γίνει καμία προμήθεια. Όπως επίσης, δεν έχει γίνει προμήθεια σε κάδους απορριμμάτων και ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα κατεστραμμένοι κάδοι στο χωριό, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί από το δήμο.
Ανάμεσα στα άλλα, εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει και η παιδική χαρά του χωριού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία βρίσκουν διέξοδο μόνο στο συγκεκριμένο χώρο.
Τα παιχνίδια, όσα έχουν απομείνει, είναι παλιά, έχουν φθαρεί και είναι άκρως επικίνδυνα για τα παιδιά, που αναζητούν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς σε σκουριασμένα σίδερα, γιατί έτσι έχουν καταντήσει τα παιχνίδια. Η ίδια εικόνα και στο υποτυπώδες γήπεδο μπάσκετ στο χώρο της παιδικής χαράς, ένα χώρο που για να καθαριστεί βάζουν πλάτη ο πρόεδρος και οι κάτοικοι.
«Πληγή» οι διαρρήξεις
Η εγκατάλειψη είναι η μία πλευρά του νομίσματος για τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Αμπελοκάμπου, γιατί υπάρχει και κάτι άλλο που «στοιχειώνει» πλέον τη ζωή τους: Οι διαρρήξεις…
Όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Πατρίς», οι διαρρήξεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και στις συζητήσεις στο καφενείο του χωριού, καθημερινά οι διαρρήξεις και οι κλοπές βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται ζωοκλοπές, αλλά οι δράστες δεν περιορίζονται μόνο σε ζώα και «χτυπούν» αδιακρίτως ότι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο.
Τα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία βρίσκονται δεύτερα στη λίστα και οι κάτοικοι δεν ξέρουν πώς να προφυλάξουν τις αποθήκες τους. Κάποιοι, αναγκάζονται να τα κλειδώνουν μέσα στα σπίτια τους για να τα προστατεύσουν από τις «ορέξεις» των διαρρηκτών, ωστόσο δεν υπολείπονται και οι υπόλοιπες κλοπές σε κατοικίες. Μάλιστα, οι διαρρήκτες έχουν αποθρασυνθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι προ τριημέρου αφαίρεσαν τις μπαταρίες οχήματος το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στο κέντρο του χωριού, έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη, ο οποίος εκείνη την ώρα κοιμόταν!
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και πλέον αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν μόνοι τους τις περιουσίες τους.
«Είναι δύσκολη η ζωή στο χωριό» λένε με παράπονο και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναζητούν μία αχτίδα φωτός, σε μία χώρα που καταρρέει…
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου