Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Hλεία: Τα σκουλήκια επιστρέφουν στο... νερό της Νέας Μανωλάδας


 













Ένας ακριβώς μήνας πέρασε από το ρεπορτάζ του patrisnews.com στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, με τους αγανακτισμένους κατοίκους της να διαμαρτύρονται ότι από τις βρύσες τους τρέχουν σκουλήκια και παρά τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης που πραγματοποίησε ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης στη δεξαμενή της Τοπικής Κοινότητας, τις δύο τελευταίες μέρες το patrisnews.com έχει δεχθεί καταιγισμό από τηλεφωνήματα και email των κατοίκων για την επανεμφάνιση του ίδιου προβλήματος.

Σε αυτό το διάστημα ωστόσο, το patrisnews.com δέχθηκε τηλεφωνήματα και email από κατοίκους του Λάππα, της γειτονικής Αχαΐας, γνωστοποιώντας μας ότι και αυτοί, αν και υδροδοτούνται από δικό τους, εντελώς διαφορετικό δίκτυο ύδρευσης, αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και πως ίσως τα αίτια θα έπρεπε να αναζητηθούν αλλού (υδροφόρος ορίζοντας, πολύ υψηλές θερμοκρασίες κ.ά.).
Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Νέας Μανωλάδας, οι οποίοι μας έστειλαν και σχετική φωτογραφία, επισημαίνουν ότι το τελευταίο διήμερο το πρόβλημα όχι μόνο έχει επανεμφανιστεί, αλλά έχει επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για καμία χρήση…
Οι κάτοικοι της Νέας Μανωλάδας προσπαθούν, τοποθετώντας αυτοσχέδια φίλτρα στις βρύσες των σπιτιών τους, να χρησιμοποιήσουν το νερό για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους.
Ωστόσο, ο «πληθυσμός» των σκουληκιών και η μαυρίλα που συγκεντρώνεται στα φίλτρα, όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία, τους αποθαρρύνει.
Τέλος, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να διερευνηθεί το πρόβλημα σε βάθος και να δοθεί οριστική λύση, εκφράζοντας ανησυχία και φόβο για την υγεία τους.

Τι γίνεται με το νερό του Ερυμάνθου
Την ίδια στιγμή, το νερό από τον Ερύμανθο, αν και έχει ξεκινήσει να δίδεται από το διυλιστήριο που βρίσκεται στην περιοχή, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό να φτάσει στις βρύσες των νοικοκυριών, γιατί τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Πύργου λόγω της παλαιότητάς του, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου.
Από την άλλη το έργο του Ερυμάνθου αποτελεί πολύ σημαντική θετική εξέλιξη τόσο για τον δήμο του Πύργου, όσο και για τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού κι εκεί οι συνδέσεις των τοπικών κοινοτήτων έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.
Μοναδική διαφορά σε όλα αυτά και κυρίως για την περιοχή του δήμου Πύργου, που από τα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου θα έπρεπε ήδη να δίδει νερό στα σπίτια των κατοίκων του από το δίκτυο του Ερυμάνθου, είναι πως ο Ερύμανθος, αν και έχει φτάσει στις βρύσες τους, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του.
Αυτό, όπως τονίζουν, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύργου, είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν με προσοχή, καθώς η έλλειψη του νερού ειδικά μέσα στο καλοκαίρι δημιουργεί απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες.
Μάλιστα, ο Ερύμανθος, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τη λειτουργία του υδρεύει και λειτουργεί κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του patrisnews.com, παράγει περί τα 1.200 κυβικά την ώρα με τον δήμο του Πύργου να δέχεται μόλις το 1/3 αυτής της παραγωγής.
Το παραπάνω σημαίνει πως οι δυνατότητες του έργου του Ερυμάνθου είναι τεράστιες, κάτι το οποίο έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος έχει τονίσει σχετικά ότι «το νερό του Ερυμάνθου είναι επαρκές για ολόκληρο το δήμο του Πύργου και όχι μόνο».
Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)
 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...