Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλεία: Ξεσηκωμός στα Μακρίσια για τις "Λίμνες"


limnes1a

Συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο που θα τοποθετηθεί ο δεματοποιητής

limnes1
limnes2
limnes3limnes4limnes5

Του Γιάννη Σπυρούνη

Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας Μακρισίων, υλοποίησαν οι κάτοικοι χθες το πρωί στην θέση «Λίμνες». Κατέλαβαν συμβολικά το χώρο και πραγματοποίησαν δενδροφύτευση, σε ένα χώρο που στο παρελθόν πριν από δεκαετίες ήταν δάσος. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτούν καμία υποβάθμιση στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των δύο γειτονικών χωριών Αλφειούσας και Μακρισίων.

Μάλιστα στο χώρο βρέθηκαν και κάτοικοι από το χωριό του δήμου Πύργου, που έχουν κάνει μεγάλους αγώνες για το θέμα φτάνοντας έως το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο χώρο βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του ΔΣ Πύργου Γιάννης Σεφερλής, στο πλευρό των κατοίκων και ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής που προσπάθησε να ηρεμήσει τους κατοίκους σχετικά με τη χρήση και τις άδειες του χώρου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων, Θανάσης Δάγλαρης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «μετά τα όσα έχουν γίνει στις τοπικές κοινότητες Μακρισίων και Αλφειούσας, βλέπουμε ότι κανείς δεν μας υπολογίζει. Αν έχουν άδειες από το κράτος να μας τις φέρουν. Εμείς σε Γενική Συνέλευση προχθές αποφασίσαμε στο χώρο που πρόκειται να βάλουν το δεματοποιητή θα κάνουμε δενδροφύτευση. Τα υπόλοιπα να τα βρουν οι υπηρεσίες και να μας δείξουν τι πραγματικά ισχύει. Να έρθουν να δουν αν μπορούν να αντέξουν την μυρωδιά στην περιοχή. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και θα φτάσουν στο χωριό μας. Ο σκουπιδότοπος είναι μια βόμβα ανάμεσα στα χωριά μας και δίπλα στον Αλφειό. Δεν έχουμε τίποτα με τους δημάρχους, αλλά αν έχουν κάνει συμφωνίες δεν μας έχουν ενημερώσει για τίποτα. Δεν θέλουμε το δεματοποιητή, θέλουμε δάσος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ο γραμματέας του ΔΣ Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κάτοικος Μακρισίων, Γιώργος Χατζόπουλος, ανέφερε πως «εδώ ήταν παλιό λατομείο του δήμου Σκιλλούντος. Καταργήθηκε με απόφαση του Δασαρχείου για να διατηρηθεί το δάσος και σήμερα έρχονται να το κάνουν σκουπιδότοπο. Το έγκλημα είναι διπλό για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους».

Αλλά και από την πλευρά της Αλφειούσας, ο τοπικός σύμβουλος, Αντώνης Δημόπουλος, δήλωσε πως «ακολουθήσαμε τους κατοίκους των Μακρισίων στη δράση τους εδώ στις «Λίμνες». Εμείς είχαμε καταθέσει ένσταση στην πράξη αποχαρακτηρισμού του Δασαρχείου. Ήταν δάσος και το έκαναν παλιά νταμάρι και κατέληξαν να πέφτουν σκουπίδια. Όλα τα παλιά νταμάρια έχουν κριθεί αναδασωτέα. Όπως και εδώ όπου υπάρχει μελέτη για ανάπλαση του χώρου, αλλά δεν το είδαμε. Σήμερα κόβουν τα δέντρα και χώνουν τα σκουπίδια. Τι άλλο πρέπει να γίνει εδώ; Θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων των Μακρισίων στον αγώνα που κάνουν».

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται
Πέρα από τους αιρετούς, οι κάτοικοι είναι «πυρ και μανία» με την κατάσταση που επικρατεί στις «Λίμνες». «Εδώ ήταν δάσος και αποφασίσαμε στη γενική συνέλευση να κάνουμε δενδροφύτευση. Ευχαριστούμε τους δημάρχους που ήρθαν μας άκουσαν και μας συμπαραστάθηκαν. Δεν πάτησε κανείς το πόδι του ούτε στη γενική συνέλευση, ούτε εδώ. Εμείς εδώ θα είμαστε. Όποιος θέλει ας έρθει να βάλει μηχανήματα. Στο χώρο αυτό μόνο τα πεύκα είχαν θέση. Τα σκουπίδια να τα πάρει κάθε δήμος στο σπίτι του» είπε ο Φώτης Γριβάκης, από τα Μακρίσια.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε να υπάρχουν σκουπίδια μέσα στο δάσος. Στην Ελλάδα του 2013, δεν μπορούμε να «καμαρώνουμε» αυτή την εικόνα. Κάτι τέτοιο εμείς οι κάτοικοι των Μακρισίων δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε ο Θανάσης Τζανές.

«Αν αυτό δεν είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, να μας πούνε οι ιθύνοντες ποιο είναι. Συγχαρητήρια στον Μπαλιούκο, τον Παρασκευόπουλο και τον Κοτζιά για αυτά που κάνουν Θα τους θυμάται ο λαός για χρόνια» σχολίασε ο Νίκος Γκαβός.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...