Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ληξίαρχος Δήμου Πύργου: "Δεν δηλώσαμε ποτέ τσιγγάνοπαιδο με υπεύθυνη δήλωση!"


lixiarxos_pyrgou

Προβληματικό το νομικό καθεστώς της διαδικασίας δήλωσης γεννήσεων

Την ίδια ώρα που συγκλονίζει το πανελλήνιο η αρπαγή της πανέμορφης κατάξανθης μικρής Μαρίας από Ρομά στα Φάρσαλα, σοκ προκαλεί και η επιβεβαίωση από το Δήμο Αθηναίων ότι το πιστοποιητικό γεννήσεως του κοριτσιού εκδόθηκε νομότυπα μόνο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση! Δηλαδή, με μια απλή δήλωση του γονέα και χωρίς κανένα επίσημο πιστοποιητικό Μαιευτηρίου.

Απόδειξη ότι το νομικό καθεστώς που διέπει την διαδικασία δήλωσης γεννήσεων είναι εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο. Τι γίνεται όμως στα Ληξιαρχεία της Ηλείας και τι γίνεται με τις δηλώσεις τέκνων από τους τσιγγάνους και τους αθίγγανους που ζουν σε πολλές περιοχές του Νομού μας; Η Ληξίαρχος του Δήμου Πύργου κ. Μαρία Κουή Λαδέα τονίζει: «Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 που αφορά τις γεννήσεις επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας εκδόσεως της βεβαίωσης γέννησης από Μαιευτήριο μπορούμε να βασιστούμε σε υπεύθυνη δήλωση των γονέων…».

Ξεκαθαρίζει όμως σε όλους τους τόνους, ότι από το 1993 που έχει αναλάβει το Ληξιαρχείο του Δήμου Πύργου, ουδέποτε έλαβε υπόψη της αυτή την παράγραφο και ποτέ δεν δήλωσε παιδί με υπεύθυνη δήλωση. «Για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως, απαιτείται βεβαίωση μαιευτηρίου, του Νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής η οποία συντάσσεται στον τόπο τελέσεως του γεγονότος η γέννηση.

Ήταν και είναι απαραίτητο να παραλαμβάνουμε επίσης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ταυτότητα. Σε περίπτωση που δεν είχαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, ποτέ μα ποτέ δεν δήλωσα παιδί με υπεύθυνη δήλωση. Ζητούσα στις περιπτώσεις αυτές, που ήταν αρκετές, δικαστική τελεσίδικη απόφαση και έκθεση επίδοσης της αποφάσεως στον Εισαγγελέα και μετά στο Ληξιαρχείο».

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε απλή δήλωση»
Παράλληλα, η κ. Κουή Λαδέα επισημαίνει ότι η δήλωση της γεννήσεως ενός παιδιού είναι ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση και θεωρεί πως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με μια απλή υπεύθυνη δήλωση. «Σε πολλές περιπτώσεις, τσιγγάνοι μου έφερναν βεβαιώσεις ιερέων από τη βάπτιση του παιδιού ζητώντας μου να συντάξω ληξιαρχική πράξη. Πάλι δεν το δεχόμουν. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Μόνον αν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ίσως, σε άλλες περιοχές να το δέχονταν και για αυτό κάποιοι τσιγγάνοι ακολουθούσαν αυτό το δρόμο. Προσωπικά εγώ όμως, δε το δέχτηκα ποτέ».

Τα δικαιολογητικά
Υπόχρεοι για τη δήλωση είναι ο πατέρας, ο γιατρός, η μαία, η μητέρα και κάθε τρίτος που αποδεδειγμένα παραστάθηκε στον τοκετό.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη σύνταξη Ληξιαρχικής Πράξης γεννήσεως:

Δελτίο γέννησης από την κλινική, το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται από το μαιευτήρα ιατρό. Πράξη προσδιορισμού επωνύμου τέκνων, που ήδη πρέπει να υπάρχει από τη διενέργεια του γάμου των γονέων. Δελτία ταυτότητας των γονέων.

Το Α.Φ.Μ. και το Α.Μ.Κ.Α. των δύο συζύγων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης. Εάν υφίσταται Ασφαλιστικός Φορέας. Ληξιαρχική πράξη γάμου των γονέων (προαιρετικά). Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
 εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...