Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ηλεία: Δίνονται σημαντικές επιδοτήσεις για τον αγροτουρισμό αλλά… ουδείς ενδιαφέρεται!


Ελάχιστα απέδωσε μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αγροτουρισμού στην Ηλεία, ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική οικονομία – ακόμη και την περίοδο κρίσης- και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.


Δυστυχώς όμως αν και η Ηλεία είναι ένας αγροτικός νομός και διαθέτει τις προϋποθέσεις από την άποψη της γεωμορφολογίας, δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί ούτε σε αυτόν τον τομέα εξ αιτίας της αδιαφορίας των πολιτών που ήρθε σαν επακόλουθο μιας χρονίζουσας κακής νοοτροπίας, αλλά και των εμποδίων που θέτει το κράτος το οποίο στην ουσία αδιαφορεί στο να βοηθήσει αποφασιστικά τέτοιες προσπάθειες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος LEADER χορηγούνται ικανοποιητικές επιδοτήσεις για τον αγροτουρισμό αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Η προθεσμία υποβολής, αιτήσεων έληξε στις 4 Οκτωβρίου κι επειδή δεν είχε υποβληθεί καμία αίτηση δόθηκε παράταση μέχρι την προσ. Παρασκευή μήπως και κάποιος ενδιαφερθεί.

Ο πρόεδρος της ΑΝ.ΟΛ. Σάκης Μπαλιούκος καταθέτει την άποψή του και δίνει εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό:
«Το πρώτο LEADER δεν περπάτησε εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. Έγιναν κάποιες επενδύσεις στη Μιράκα, τον Κακόβατο, το Γεράκι κ.α, αλλά ήταν μεμονωμένες. Στην αρχή το πρόγραμμα αφορούσε τις ορεινές περιοχές, αλλά επεκτάθηκε και στα πεδινά.
Καλέσαμε και τους ιδιοκτήτες των κτημάτων που υπάρχουν στην Ηλεία, αλλά γι’ αυτούς και για τα σχέδια που είχαν οι επιδοτήσεις δεν επαρκούσαν.
Έγινε προσπάθεια για τυποποίηση αλλά κι αυτή δεν απέδωσε. Κάποιοι που έδειξαν να ενδιαφέρονται, ήρθαν, έκαναν αίτηση και στη συνέχεια μετάνιωσαν. Ορισμένοι νόμισαν ότι με τις επιδοτήσεις θα έφτιαχναν… πισίνες ή θα αγόραζαν αυτοκίνητα.
Ωστόσο πρέπει να πω ότι για το κράτος η Ηλεία δεν είναι τόπος προτεραιότητας κι αυτό φαίνεται. Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και επιπλέον απαιτείται να έχει ο ενδιαφερόμενος διατηρητέο αρχοντικό και μεγάλη έκταση. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες δεν ενισχύουν. Έχουν κόψει τις χρηματοδοτήσεις. Αυτά και άλλα πολλά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ηλείοι είναι μακριά από τη νοοτροπία του επιχειρείν έχουν προκαλέσει την απραξία του προγράμματος αγροτουρισμού»
.
Από την πλευρά του ο Παν. Πλατανιάς πρ. πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Α.Ε» που διαχειρίστηκε μέσω του ΟΠΑΧ ανάλογο πρόγραμμα επεσήμανε.
«Θέσαμε δύο πόλους ανάπτυξης του αγροτουρισμού. Ένα στη Δίβρη και έναν στην Ανδρίτσαινα. Ειδικά για την Ανδρίτσαινα προτείναμε χώρο για «κυνηγετική ρεζέρβα». Να έρχονται κυνηγοί από όλη την Ελλάδα για να κάθονται 2, 3, 4 ημέρες και να κυνηγούν. Δεν προχώρησε όμως αυτή η πρόταση».

Για να εξηγήσει ο κ. Μπαλιούκος: «Όντως ήταν μια καλή ιδέα. Πώς θα υλοποιηθεί όμως όταν μας απειλούν όλοι ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ; Όταν οι ίδιοι οι βοσκοί βάζουν εμπόδια;»

«Δυστυχώς –τονίζει ο κ. Πλατανιάς- επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. Ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια μια «βλαχοπολιτική» που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση που είναι δύσκολο να ανατρέψουμε».


Ζ.Μ.
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...