Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία: 30 κιλά ελιές από… 140 δέντρα!


Απογοητευτική είναι η εικόνα των πρώτων ημερών της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς βρίσκονται σε απόγνωση χαρακτηρίζοντας τη χρονιά ως μια από τις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών.


Το σοβαρό πρόβλημα με την ακαρπία ήρθε με «δέσει» με τις εκτεταμένες προσβολές από τον δάκο. Η προσβολή από τον δάκο είναι έντονη κατά περιοχές (κυρίως στις ζώνες που δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα) με επίδραση και στην ποιότητα του προϊόντος που θα παραχθεί.

Διαμαρτυρίες υπήρχαν από την αρχή για τη δακοκτονία και όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιωθούν και στην πράξη κάνοντας ακόμη περισσότερο δύσκολη τη θέση των παραγωγών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί τρόπος να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς αφού ένας μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων  έχει υποστεί ολική καταστροφή και οι αγρότες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. 
   
«Με σακούλες από σούπερ μάρκετ…»
Aπελπισία, απόγνωση, κατάθλιψη. Τα μισά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν καν. Και εκείνοι που το έκαναν, μπήκαν στη διαδικασία μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς πελάτες τους, ξέροντας ότι δεν θα καλύψουν το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων.

Αποκαλυπτική είναι η αναφορά ελαιοτριβέα στην περιοχή του Πύργου για την εικόνα που καθημερινά αντικρίζει: «Με σακούλες από το σούπερ μάρκετ έρχονται οι αγρότες  και μας φέρνουν ελιές, για να πάρουν δυο κιλά λάδι. 

Παραγωγός  από την περιοχή μας ήρθε με 30 κιλά ελιές… από 140 δέντρα. Αυτή είναι η εικόνα δυστυχώς …».  
«Καταστροφή», είναι η λέξη που ακούσαμε όπου κι αν απευθυνθήκαμε. Η απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ για την Ηλεία  τα οποία δεν θα λείψουν μόνο απ’ τους παραγωγούς, τους ελαιοτριβείς και τους εμπόρους… Θα λείψουν απ’ όλους μας.

Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...