Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία: Στα άκρα η κόντρα στις "Λίμνες"


limnes10a

Νέο αδιέξοδο για τα σκουπίδια των δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Κρέστενας - Ανδρίτσαινας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Κλειστή παρέμεινε για τέταρτη ημέρα χθες η χωματερή στις «Λίμνες» με τους κατοίκους της περιοχής, να συνεχίζουν την κατάληψη στο χώρο. Χθες το πρωί έντεκα απορριμματοφόρα από τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας περίμεναν έξω από τη χωματερή για να αδειάσουν το φορτίο τους, όμως οι υπεύθυνοι του τομέα καθαριότητας των δήμων βρήκαν απέναντί, τους κατοίκους που δεν επέτρεψαν να συμβεί αυτό. Μετά από αυτό οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας υπέβαλαν χθες και νέα μήνυση αυτή τη φορά ζητώντας διώξεις για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αμετακίνητοι οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι με ισχυρή θέληση μετά την λαϊκή συνέλευση της Κυριακής όπου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 1000 κάτοικοι των Μακρισίων, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη των «Λιμνών» και να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους χθες. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να μην αφήσουμε να ρίχνουν σκουπίδια εδώ. Μια ζωή το λέμε και δεν μας ακούνε» ανέφερε ο Φώτης Τσούρας.

Στα 85 του χρόνια ο Γιώργος Αντωνακόπουλος, δίνει το «παρών» στη μάχη για το χωριό του. «Ήρθα εδώ για να σταματήσουμε τα σκουπίδια. Γίνεται ζημιά εδώ και όχι μόνο εδώ. Είμαι 85 ετών και ξέρω την περιοχή καλά. Τα σκουπίδια πέφτουν εδώ και καταλήγουν στη θάλασσα. Τόσα χρόνια δεν είχαμε πρόβλημα, μόνο τώρα τελευταία» σχολίασε.

Ο Φώτης Γριβάκης ιδιοκτήτης αγροκτήματος δίπλα στην χωματερή αναφέρθηκε στις αποφάσεις των κατοίκων αλλά και στη στάση τους να παραμείνουν αμετακίνητοι παρά τις συνέπειες. «Μετά τη λαϊκή συνέλευση που είχαμε πολύ κόσμο αποφασίσαμε να κλείσουμε τη χωματερή. Ούτε στον σκουπιδότοπο ούτε στη χωματερή μπαίνει κανείς. Τα απορριμματοφόρα περιμένουν έξω. Εμείς και αυτόφωρα να υπάρξουν δεν θα μετακινηθούμε».

Ζήτησε διάλογο η Αστυνομία
Κλιμάκιο από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας με επικεφαλής το διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου Κώστα Δίπλα, επισκέφθηκε τους κατοίκους στις «Λίμνες» αργά το μεσημέρι και μετέφερε την πρόθεση των Αστυνομικών Αρχών να υπάρξει διάλογος για να αποφευχθούν άλλες συνέπειες. Οι κάτοικοι ήταν κατηγορηματικοί. Είπαν πως αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, από τη στιγμή που συμπολίτες τους που θεωρήθηκαν εκπρόσωποί τους συνελήφθησαν. Και γνωστοποίησαν ξεκάθαρα τη θέση τους να παραμείνουν ανυποχώρητοι στην είσοδο της χωματερής παρά τις συνέπειες από τις οποίες απειλούνται.

Και οι έγκυες στη μάχη
Στο μέτωπο των «Λιμνών» επικρατεί το εξής παράδοξο. Μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους τη μάχη δίνουν και αρκετές έγκυες γυναίκες. Μεταξύ άλλων μίλησαν στους δημοσιογράφους δύο κάτοικοι η Ευαγγελία Τσαούση που διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και η Ιωάννα Νεοφωτίστου, που βρίσκεται στους πρώτους μήνες της κύησης.

«Στην λαϊκή συνέλευση ήταν πάνω από χίλια άτομα συγκεντρωμένα. Εδώ σίγουρα δεν μπορούν να έρθουν όλοι την ίδια στιγμή. Τόσο κόσμο δεν έχουμε δει ξανά συγκεντρωμένο στο χωριό μας. Δεν είμαστε πενήντα ψυχές. Έχω δώσει στην κοινωνία δύο παιδιά και περιμένω το τρίτο. Δεν μπορώ να δεχθώ πως το εννιάχρονο παιδί μου και εγώ και πολλοί βρισκόμαστε και ψαρεύαμε στην περιοχή αυτή. Τώρα όμως από τη μόλυνση δεν υπάρχει τίποτα. Είμαι εδώ και αγωνίζομαι και πρέπει όλη η Ηλεία πρέπει να αγωνιστεί.

Μας λένε ότι προσπαθούν να προστατέψουν 80.000 κατοίκους. Το ότι δεν θα τα βλέπουν στους δρόμους, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα τρώνε, δεν θα τα πίνουν και δεν θα κολυμπούν στη θάλασσα με τη μόλυνση. Μια μόλυνση που απλώνεται σαν τη γρίπη και πάει παντού. Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ και να παλεύουμε με τη ζωή μας. Έχουμε παιδιά που πρέπει να ζήσουν. Ποιοι έβαλαν την υπογραφή τους σε αυτό το έγκλημα» σχολίασε μεταξύ άλλων η Ιωάννα Νεοφωτίστου.

«Είμαστε εδώ. Εγώ είμαι στον όγδοο μήνα και παλεύουμε όλοι μαζί δυνατά.  Όλα τα Μακρίσια παλεύουμε. Νέοι γέροι, έγκυες, ασθενείς, όλοι είμαστε εδώ» συμπλήρωσε η Ευαγγελία Τσαούση.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...