Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Με εντολή Εισαγγελέα οι "Ράμπο του Περιβάλλοντος" στις "Λίμνες"


epith1

Τι είδαν στην "αμαρτωλή" χωματερή – Συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείου Πύργου για νοσοκομειακά απόβλητα

Με εντολή Εισαγγελέα – Τι είδαν στην «αμαρτωλή» χωματερή – Συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείου Πύργου για νοσοκομειακά απόβλητα
Οι «Ράμπο του Περιβάλλοντος» στις «Λίμνες»

Του Γιάννη Σπυρούνη

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την «αμαρτωλή» χωματερή των «Λιμνών», πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες το νομό. Χθες πραγματοποίησαν παρουσία Εισαγγελέα αυτοψία στο  χώρο Γενικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους με τα όσα εντόπισαν. Μέσα σε όλα και νοσοκομειακά απόβλητα από το νοσοκομείο Πύργου, που βάση ειδικής σύμβασης έπρεπε να καταλήγουν αλλού για ειδική επεξεργασία. Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη παραπέμπουν οι Γενικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τα όσα συμβαίνουν στις «Λίμνες» ενισχύοντας την βασιμότητα του πορίσματος. Οι ίδιοι επισήμαναν πως το συντομότερο δυνατό θα εκδώσουν το δικό τους πόρισμα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έφτασαν από την Αθήνα κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον προϊστάμενο Γενικό Επιθεωρητή Παναγιώτη Μέρκο, το Γενικό Επιθεωρητή Βασίλη Δαλαμάγκα και τον Βοηθό Γενικό Επιθεωρητή Σωτήρη Στασινό. Με τη συμβολή χωματουργικού μηχανήματος έλεγξαν σε πολλά σημεία τη χωματερή, έλαβαν δείγματα από το χώρο, υγρών, χώματος και άλλων στοιχείων, δείγματα από τον ποταμό Αλφειό σε κοντινό σημείο και πραγματοποίησαν επιτόπου μετρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα ορατά αποτελέσματα κάνουν λόγο για μετρήσεις πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Αφορμή για την αυτοψία αυτή ήταν το πόρισμα που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο Συνήγορος του Πολίτη, μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή, αναφορές πολιτών, ενώ χθες είχε δώσει εντολή για αυτοψία και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Στεφανόπουλο από το Επιτελείου της ΑΔ Ηλείας, επισκέφθηκε το χώρο και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους Γενικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που τον ενημέρωσαν σε πρώτη φάση για τα δεδομένα της αυτοψίας.
Η εικόνα είναι εξαιρετικά τραγική και επιβαρυντική για το περιβάλλον, σε ότι αφορά τη λειτουργία της χωματερής, ενώ και το θέμα του δεματοποιητή σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζει κάποια κενά σε ότι αφορά την αδειοδότησή του.

Οι Γενικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση, παραπέμποντας στο πόρισμα που θα εκδώσουν και άφησαν να εννοηθεί πως οι «Λίμνες» ως χώρος διάθεσης απορριμμάτων είναι απαράδεκτος.

Συνέλαβαν το διευθυντή του Γ.Ν. Πύργου για τα νοσοκομειακά απόβλητα που βρέθηκαν στις «Λίμνες»
Στην αυτοψία που πραγματοποίησαν οι Γενικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, εντόπισαν ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων ανάμεσα στα απορρίμματα και μάλιστα με έγγραφα που φανέρωναν πως επρόκειτο για πρόσφατη εναπόθεση και πως προέρχονται από το νοσοκομείο Πύργου. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά σοβαρό και άμεσα κινήθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος.

Ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Ηλείας και στη συνέχεια κατέθεσε μήνυση κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Πύργου όπου συνελήφθη ο διευθυντής του ως εκπρόσωπος της διοίκησης, με την αυτόφωρη διαδικασία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτοψία που έγινε και στο νοσοκομείο Πύργου, βρέθηκαν νοσοκομειακά απόβλητα σε κάδους που προορίζονταν τα αστικά απορρίμματα. Την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων διέπει ειδικό καθεστώς και σύμβαση, που φαίνεται πως δεν τηρείται από τη στιγμή που εντοπίστηκαν στη χωματερή τέτοιου είδους απόβλητα.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...