Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα


Τα σημαντικότερα γεγονότα της 18ης Φεβρουαρίου

842: Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα, σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων.

1828: Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ' εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ' τους πειρατές.

1861: Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.

1907: Στις ΗΠΑ, γίνονται δεκτοί στα σχολεία του Σαν Φρανσίσκο μαθητές ιαπωνικής καταγωγής, μετά από συμφωνία του Προέδρου Ρούσβελτ με τις αρχές της πόλης.

1929: Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.

1952
: Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.

1972: Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα - Νίκαια. Σκοτώνονται και τα δύο μέλη του πληρώματος.

2004: 200 νεκροί και 350 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυρές εκρήξεις στα 51 βαγόνια του εμπορικού τρένου, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, ισοπεδώθηκαν πέντε κοντινά χωριά. Αιτία της τραγωδίας υπήρξε μια ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην περιοχή.

Γεννήσεις:

1883 - ο συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης


Θάνατοι:

1564 -  ο Μιχαήλ Άγγελος, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας

1967 - ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής επιστήμονας και ένας εκ των κατασκευαστών της ατομικής βόμβας 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...