Δυτική Ελλάδα: Εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης πάνω από τους μισούς σεισμολογικούς σταθμούς
Τα
χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει σε
συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου
Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται "να μελετηθεί
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της
Αμφίκλειας"."Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό", είπε.
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: "Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. "Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά - σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι' αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή".
Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με "όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία" κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι "έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους... Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο... Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία.
Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας".
Ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
-Κύριε καθηγητά, η Ελλάδα σείεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πολλή σεισμική ενέργεια φαίνεται να έχει συσσωρευτεί. Είχαμε ένα σεισμό σήμερα στην Αμφίκλεια 4,3 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή 4,6 Ρίχτερ πριν από λίγες ημέρες και, βέβαια, έχουμε τους συνεχιζόμενους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά-σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού, αλλά η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας μας προβληματίζει, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,6 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι' αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή.
-Εννοείτε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια προειδοποίηση, γιατί διαβάζω ότι είχατε περίπου προβλέψει την τάση για την εκδήλωση του σεισμού στην Κεφαλονιά, μέσω της ομάδας ΒΑΝ.
Δεν μου αρέσει η λέξη πρόβλεψη ούτε θα εστιάσω εκεί. Απλώς, είναι θέμα συναξιολόγησης διάφορων φαινομένων. Στην Κεφαλονιά υπήρχαν διάφοροι προάγγελοι του σεισμού. Το θέμα δεν είναι αν το προβλέψαμε ή όχι στην Κεφαλονιά, αλλά το πώς διαχειριζόμαστε το όλο πρόβλημα. Ειδικά μετά τις τεράστιες φημολογίες, γιατί κυβερνητικά κλιμάκια λένε ό,τι τους κατέβει και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Αναγκάστηκα να πάω εκεί και να βάλω δίκτυο σεισμογράφων, πληρωμένο από την τσέπη μου, γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης πιστεύω ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του και περιθωριοποίησε τον καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ευρύτερη περιοχή την οποία γνωρίζει 20 χρόνια. Με δικά μου χρήματα έβαλα εκεί 10 σεισμογράφους και μετά επενέβην ο ίδιος και έθεσα τα πράγματα στη θέση τους: είπα στον κόσμο να κλείσει τα αυτιά του στις φημολογίες περί επερχόμενου σεισμού 7 R, τους εξήγησα πώς έγινε το όλο φαινόμενο, πού ήταν να γίνει ο μετασεισμός και έγινε και επεδίωξα κάθε προσπάθεια κινδυνολογίας να τη βάλω στην άκρη. Για την Κεφαλονιά έκανα πραγματικά ό,τι ήταν να κάνω, αλλά τονίζω και πάλι ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έκανε καλά τη δουλειά του.
-Άρα, για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς θεωρείτε ότι το χειρότερο έχει περάσει ή περνάει;
Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς είναι ψύχραιμοι, αλλά έχοντας υποστεί απανωτά δύο σεισμικά γεγονότα, το ένα μετά το άλλο, είναι γεγονός ότι κλονίστηκε η ψυχραιμία τους. Δική μου εκτίμηση είναι ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό. Όμως, στην Κεφαλονιά υπάρχει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο τους διέφυγε, το θέμα του τουρισμού. Δώσαμε την εικόνα ότι όλο το νησί είναι βομβαρδισμένο, στην ουσία μία μόνο χερσόνησος είχε πληγεί, κανένα άλλο μέρος. Το νησί έχει μια βαριά τουριστική βιομηχανία, δυστυχώς και με τις άστοχες κινήσεις του δημάρχου βγήκε προς τα έξω η εικόνα Αφγανιστάν και ας πάει το καλοκαίρι κάποιος να κάνει διακοπές στο νησί. Η διαχείριση του θέματος αυτού απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και δεν μπορεί ο κ. υπουργός να μην έχει δίπλα του ανθρώπους, οι οποίοι να γνωρίζουν το πρόβλημα και να μαζεύει δίπλα του όλους τους παρατρεχάμενους.
-Κύριε Τσελέντη, γνωρίζουμε ότι το θέμα για την Ελλάδα είναι ότι είναι σεισμογενής περιοχή, υπάρχει το λεγόμενο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου που προκαλεί εδώ και χρόνια, αιώνες ίσως, πολλά σεισμικά φαινόμενα. Κατά την γνώμη σας πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα, η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, όχι για να προλάβουμε τους σεισμούς -σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται- το θέμα είναι πώς μπορούμε αυτά τα σεισμικά φαινόμενα να τα αντιμετωπίζουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα...
Το πρώτο είναι ότι πρέπει να έχουμε καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς, διότι έχουμε άριστους μηχανικούς και αυτό φάνηκε στην Κεφαλονιά, όπου όσα κτίρια ήταν χτισμένα σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό της περιοχής δεν έπαθαν τίποτε. Ζημιά έπαθαν τα κτίρια των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να κλέψουν κάτι, δηλ. να βάλουν αντί για το καλό το σίδερο και το τσιμέντο, έβαλαν το ακριβό πλακάκι. Είδα σπίτια που έπεσαν και είχαν τα σίδερα που δένουν να απέχουν το ένα από το άλλο μισό μέτρο, πώς να κρατήσει αυτό το σπίτι; Είσαι 15 μέτρα μαντρότοιχους χωρίς σίδερο. Επομένως, το πρώτο είναι ο αντισεισμικός κανονισμός και να περάσουμε στον κόσμο τη συνείδηση να ξεχάσει το ακριβό πλακάκι και να δώσει βάση στην εφαρμογή του κανονισμού. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει από την Πολιτεία βοήθεια στα δημόσια κτίρια και να μην επιτίθενται στον κάθε σεισμολόγο που πάει να πει δυο σωστά πράγματα. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Χρυσοχοΐδης για να καλύψει την όποια του ανασφάλεια τα βάζει με εμένα, που είπα ότι, πρώτον, έχουν παρατημένα τα δημόσια κτίρια, είπα ότι μόνο το 10% έχει ελεγχθεί, ότι τα σχολεία της Ελλάδας είναι παγίδες θανάτου. Άρα, πρέπει να δοθεί έμφαση στα δημόσια κτίρια και επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο. Για την Κεφαλονιά, δεν είμαι ο μετά Χριστόν προφήτης, όπως με αποκάλεσαν, είμαι ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε τις επιστημονικές του καταγραφές με λεφτά που έβαλα από την τσέπη μου για να πάω όργανα εκεί πάνω, γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης με αγνόησε προκλητικά και βάσει των στοιχείων αυτών είπα στον κόσμο τι να περιμένει, ήμουν ο πρώτος που είπε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός, να περιμένει έναν ισχυρό μετασεισμό -και έγινε- και τώρα λέω να περιμένει έναν ακόμη μετασεισμό σχετικά μεγάλο, της τάξης του 5, γιατί και αυτός είναι στο πλαίσιο της αναμενόμενης ακολουθίας.
-Είναι θετικό αυτό γιατί εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια..
-Φυσικά, γιατί η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται μόνο με μεγάλα γεγονότα. Ένας σεισμός της τάξης των 3 Ρίχτερ δεν μπορεί να εκτονώσει την σεισμική ενέργεια.. Η ενέργεια ενός σεισμού 5 Ρίχτερ είναι 900 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της δόνησης των τριών Ρίχτερ.
-Να κλείσουμε κύριε καθηγητά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια. Επιμένετε ότι εκεί χρειάζεται προσοχή.
Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο νοών νοείτω..
-Το σύστημα ΒΑΝ χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση;
Μόνο το σύστημα ΒΑΝ; Εδώ έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους. Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου