Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Επίσημα από χθες "λουκέτο" στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο


eopyy_louketo

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, μόλις ξεκίνησε - Απροετοίμαστο το Νοσοκομείο Πύργου να "υποδεχτεί" και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ - Οργή και αγανάκτηση από τους ασφαλισμένους


Και επίσημα «λουκέτο» μπήκε από χθες στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο καθώς η τυπική διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των πάσης φύσεως υλικών αλλά και κλειδώματος του κτιρίου ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι μέσα σε κλίμα εκνευρισμού και δυσαρέσκειας. Από σήμερα πλέον, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται μόνον από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τους ελάχιστους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η ταλαιπωρία, μόλις ξεκίνησε…

Οι 26 γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρέδωσαν στην Επιτροπή της Νομαρχιακής Μονάδας που συστάθηκε συνταγολόγια και σφραγίδες και ακολούθως τα υλικά και το κτίριο παρέλαβε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕΔΙ) ΕΟΠΥΥ Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής κ. Γιώργος Καστανάς. Στη διαδικασία παραβρίσκονταν και εκπρόσωπος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και συγκεκριμένα ο Διευθυντής του ΙΚΑ Πύργου κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, ακολουθώντας τις οδηγίες του Οργανισμού καθότι ο πάγιος εξοπλισμός του ΕΟΠΥΥ ανήκει στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

Για όσο χρόνο διήρκησε αυτή η διαδικασία, δεκάδες ήταν οι ασφαλισμένοι που αγνοώντας τις εξελίξεις, έφταναν στα Πολυϊατρεία για το προγραμματισμένο τους ιατρικό ραντεβού! Η απογοήτευση τους, μόλις ενημερώνονταν ότι ΕΟΠΥΥ «τέλος» ήταν έκδηλη ενώ το «σοκ» τους όταν μάθαιναν ότι από δω και στο εξής θα πρέπει να προστρέχουν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις και για συνταγογράφηση, ξέσπαγαν σε φωνές… «Αν είναι δυνατόν! Πότε περιμένουν να το πουν στον κόσμο; Γιατί συνεχίζουν να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού αφού το έκλεισαν; Εμείς γιατί τόσα χρόνια πληρώνουμε εισφορές; Ξέρουν τι γίνεται στο Νοσοκομείο; Θέλουν να μας πεθάνουν!» ήταν μερικά από τα λόγια διαμαρτυρίας τους…

«Ποιοι ενημέρωσαν, ποιόν;»
Ενδεικτικά είναι όσα κατήγγειλε φανερά εξοργισμένος ο κ. Νώντας Γεωργόπουλος, ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έφτασε με το παιδί στα Πολυϊατρεία για το προγραμματισμένο ραντεβού με Παιδίατρο. «Παίρνουν ένα σωρό λεφτά το μήνα για εισφορές και τώρα μας στέλνουν στο νοσοκομείο και αν θα βρούμε παιδίατρο και εκεί… Τι θα κάνουμε; Μα τι κατάσταση επικρατεί. Που να ξέρω ότι τα ιατρεία έκλεισαν τη στιγμή που έχω το χαρτί του ραντεβού για σήμερα με την Παιδίατρο. Ποιοι ενημέρωσαν ποιόν; Αυτοί το ήξεραν και γιατί δε μου το είπαν; Εγώ πήρα το παιδί από το σχολείο για να το φέρω στο γιατρό που είχαμε ραντεβού γιατί έχει πρόβλημα. Τι θα κάνω; Θα αναγκαστώ να πάω έξω σε παιδίατρο και με τι θα τον πληρώσω; Αυτό είναι το ΙΚΑ δυστυχώς, έτσι μας κατάντησαν…».

Β. Στασινόπουλος, Δ/ντής ΝΜΥ ΕΟΠΥΥ Πύργου: «Από το μόρφωμα Λοβέρδου στο τερατούργημα Άδωνι»

Ο μέχρι και χθες Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλης Στασινόπουλος, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τόνισε ότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους. «Η μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έπρεπε να γίνει, αλλά όχι με αυτό το βίαιο τρόπο που έγινε. Γιατί κακά τα ψέματα, ο ΕΟΠΥΥ σαν φορέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν περπάτησε, γιατί δεν υπήρχε σωστός προγραμματισμός, καμία υποδομή, όλα έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα (κυριολεκτικά στο πόδι) με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους δημιουργήθηκε. Και αν λειτούργησε μέχρι τώρα όπως λειτούργησε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προϋπάρχουσα υποδομή του ΙΚΑ.

Και ενώ επιβαλλόταν να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης του συγκεκριμένου φορέα, δηλ. του ΕΟΠΥΥ, προχώρησαν πάλι χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία μελέτη (υπάρχει βεβαία η μελέτη των γερμανών, ξένη με την ελληνική πραγματικότητα), στη δημιουργία ενός νέου φορέα που λέγεται ΠΕΔΥ που θα επιδεινώσει κατά τη γνώμη μας τα προβλήματα του προϋπάρχοντος συστήματος. Έτσι κατάφερε ο κύριος Άδωνις να μετατρέψει το μόρφωμα που δημιούργησε ο Λοβέρδος και λεγόταν ΕΟΠΥΥ σε ένα τερατούργημα και όλα αυτά εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού. Σε τοπικό επίπεδο, έγιναν προσπάθειες από όλους μας στην Νομαρχιακή μονάδα με σκοπό τη βελτίωση της νοσηρής αυτής κατάστασης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν να βελτιωθούν οι παροχές υγείας στους ασφαλισμένους της Μονάδας μας».

Ν. Χαροκόπος, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών: «Δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε την πίεση»

Την ίδια στιγμή που τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο έβαλαν οριστικά λουκέτο, το Νοσοκομείο Πύργου μοιάζει ανέτοιμο να αναλάβει και τη φροντίδα των ασφαλισμένων που από σήμερα κιόλας αναμένεται να κατακλύσουν τα εξωτερικά του ιατρεία. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου κ. Νίκος  Χαροκόπος, το «Ανδρέας Παπανδρέου» αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και ήδη δέχεται μεγάλη πίεση για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις πόσο μάλλον τώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

« Όλο αυτό τον καιρό οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνταν από τους συναδέλφους ιατρούς στα Πολυϊατρεία και πλέον όλος αυτός ο κόσμος θα συσσωρευτεί στο Νοσοκομείο του Πύργου που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο που αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά της Ηλείας, ακόμα και της Αμαλιάδας με αποτέλεσμα το προσωπικό να βρίσκεται στα πρόθυρα ψυχικής και βιολογικής εξόντωσης.

Οι ασφαλισμένοι κατά την πολιτεία θα πρέπει να έρχονται για εξέταση και συνταγογράφηση στο νοσοκομείο. Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Για παράδειγμα, είμαι ο μοναδικός Πνευμονολόγος ενώ αντίστοιχες ελλείψεις παρουσιάζουν και άλλες βασικές ειδικότητες και πραγματικά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε την κατάλληλη φροντίδα σε όλους αυτούς τους ασφαλισμένους. Δεν ξέρω, μακάρι να τα καταφέρουμε αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ενημερώνουμε λοιπόν τους ασφαλισμένους ότι ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υποστελεχωσης και τονίζουμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τους φροντίσουμε».

Παράλληλα, εξέφρασε την συμπαράσταση του στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που απολύονται αλλά και τον αποτροπιασμό του για την κοινωνικοπολιτική όπως είπε συγκυρία που τους μετατρέπει σε θύματα της λαίλαπας των επιλογών του κατεστημένου. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο 5.500 γιατροί από ένα νομοσχέδιο που δεν περιέχει το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο φορέας σε πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας. Καλούμε όλο τον κόσμο σε κοινή πορεία για την οργάνωση ενιαίου μετώπου για την υπεράσπιση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας μας».

Πηγή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου - kkoloverou@yahoo.gr
εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...