Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αναξιοποίητο θησαυρό κρατά η Ηλεία στα χέρια της!


festival

Να διασφαλιστεί η εσαεί χρηματοδότηση του - Πλατύ το μέτωπο στήριξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μετώπου, που θα στηρίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή του και την ίδια του την ύπαρξη για να συνεχίσει το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο του σινεμά, κατέδειξαν προχθές το βράδυ στην συνάντηση που έγινε στο συνεδριακό της νομαρχίας, φορείς, επιχειρηματίες,  πολίτες και βεβαίως νέοι της πόλης που αντιλαμβάνονται ότι έχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό και δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Λείπει η πολιτική βούληση και σαφώς η στήριξη από την πολιτεία γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχουμε την θεσμοθέτησή του. Ώρα λοιπόν για δράση και όχι για λόγια, γιατί τα 17 χρόνια ζωής του, δημιούργησαν μια κυψέλη Πολιτισμού στην Ηλεία και χιλιάδες παιδιά γαλουχήθηκαν μέσα σ’ αυτήν γνωρίζοντας τι σημαίνει Τέχνη και Πολιτισμός.

Έναν σύντομο απολογισμό του Φεστιβάλ με στοιχεία οικονομικά – ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 243. 279 ευρώ αλλά και αριθμούς,  για τις 300 προβολές ταινιών, τους  37.000 θεατές που τις παρακολούθησαν κ.ο.κ, αριθμοί  που αποδεικνύουν και την διάσταση της διοργάνωσης, έκανε ο  υπεύθυνος για την οργάνωση του Φεστιβάλ κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος.  Τόνισε δε, ότι το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ηλείας, υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με την χρηματοδότησή του που πρέπει να διασφαλιστεί, με την θεσμοθέτησή του που έχει παραπεμφθεί σε ένα αόριστο μέλλον και για όλα αυτά πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο στήριξής του.

Ο κ. Νίκος Θεοδοσίου καλλιτεχνικός διευθυντής της camera zizanio  επισήμανε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται ένας άλλος προγραμματισμός χρηματοδοτησης του Φεστιβάλ, διότι αυτό έχει πολλές δράσεις και δεν είναι μόνο η διοργάνωση των δύο εβδομάδων, έχει ετήσια δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, εκπροσωπήσεις σε διάφορα Φεστιβάλ και των μελών της Οργανωτικής επιτροπής αλλά και αντιπροσωπείας παιδιών από την Ηλεία, υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ίδια την ύπαρξή του και σε πολλές προσκλήσεις δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν. Τέλος ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο όραμα που μπορεί όμως να υλοποιηθεί, στην δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου οπτικοακουστικής παιδείας  που θα εδρεύει στον Πύργο, με μια υποδομή ενός θεάτρου 500 θέσεων και δύο μικρότερων όπου θα διδάσκονται οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες.

Τα χρήματα επιστρέφουν στην πόλη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Σπύρου, επισήμανε πως όταν μιλάμε για Φεστιβάλ εννοούμε το κορυφαίο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη και παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια δυστοκία ακόμα και για να συγκεντρωθούν τα 270.000 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του με σφοδρές περικοπές βεβαίως και τη στιγμή που το 60% αυτών των χρημάτων επιστρέφει στην πόλη, στους επιχειρηματίες του Πύργου, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες παλιές οφειλές θέμα που θα κλείσει σαφώς σύντομα, αφού κάποια από τα χρήματα των επιχορηγήσεων δεν τα έχουν πάρει ακόμα. Εξήγησε ωστόσο, ότι όταν λ.χ το ΥΠΠΟ δίνει 40.000 ευρώ, βάζει όρους και ζητά όπως πέρυσι να απλωθούν και σε ακριτικά νησιά, έτσι είχαν και την μαγική εμπειρία στον Άη- Στράτη. Όλα λοιπόν δεν είναι τόσο απλα, ούτε κανείς… χαρίζει χρήματα!

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η ύπαρξη του Φεστιβάλ είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και πιστεύει πως κανείς δεν χρειάζεται να πειστεί για την αναγκαιότητα της διατήρησης και αναβάθμισής του, γιατί δίνει ζωή στην περιοχή και συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξή της. Επ9ισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, φορείς και κοινωνία για να καταρτιστεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και διασφάλισης του Φεστιβάλ.  «Προέχει η πολιτική βούληση και η δική μας και της κυβέρνησης για την θεσμοθέτησή του».

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι το Φεστιβάλ είναι ένας φάρος Πολιτισμού για την Ηλεία και όχι μόνο για τα παιδιά και είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται θέμα επιβίωσης τους, αλλά ζητούμενο πρέπει να είναι η απρόσκοπτη και μόνιμη χρηματοδότησή του. Ανέφερε ακόμα ότι η οργανωτική επιτροπή θα ήταν ωφέλιμο να παραδώσει σε βουλευτές και φορείς έναν φάκελο με όλα τα στοιχεία γιατί υπάρχουν πολλές πηγές χρηματοδότησης και από κονδύλια στην Ελλάδα  όπως το Υπουργείο Παιδείας ή το ίδρυμα απονομής Υποτροφιών αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη χαρακτήρισε την σχέση της Αριστεράς με τον Πολιτισμό ερωτική, τόνισε ότι έχει βιώσει από κοντά την ευτυχία και την χαρά των παιδιών τις ημέρες του Φεστιβάλ που ανοίγει για δημιουργία ένα παράθυρο ελπίδας στον Πολιτισμό που το κουβαλάνε μέσα τους. Ανέφερε ακόμα ότι το Φεστιβάλ έχει φτάσει σε ένα σημείο συρρίκνωσης τέτοιο που να κινδυνεύει η βιωσιμότητά του γιατί δεν έχιε την πολιτική στήριξη που θα έπρεπε γι αυτό και η Αριστερά θα κάνει  από την πλευρά της ότι είναι δυνατόν για να θεσμοθετηθεί και να έχει διαρκή χρηματοδότηση, με τις παρεμβάσεις της – όπως την ερώτηση στη Βουλή – αλλά και τις συνεχείς επισκέψεις και ενημερώσεις στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας που ξέρει εκ των έσω τα προβλήματα, επισήμανε πως ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα, για να μπορέσει η Περιφέρεια να εντάξει το Φεστιβάλ στις δράσεις του ΕΣΠΑ –ΣΕΣ 2014- 2020, κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί και στην πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΕ Ηλείας όπου έχει συμπεριλάβει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε όποια δράση υπάρχει στο κεφάλαιο του Πολιτισμού. Έτσι θα αποκτήσει η χρηματοδότησή του έναν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα δημιουργούνται τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα με αποτέλεσμα να φτάνουν στο παρά πέντε για να μαζευτούν τα χρήματα και εκ των συνθηκών να υπάρχουν μεγάλες οφειλές σε επιχειρηματίες του Πύργου. Τέλος, όσον αφορά το θέμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επισήμανε ότι ελπίζει εντός των ημερών με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από όλους και τις διαβεβαιώσεις που πήραν, ότι θα κλείσει και θα λυθεί.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, τόνισε ότι καλώς έγινε αυτή η συνάντηση για να γίνει και επαναπροσδιορισμός των στόχων του Φεστιβάλ που έτσι κι αλλιώς έχει μια ευρεία στήριξη και ανέφερε ότι καλό θα ήταν να δούμε πως χρηματοδοτούνται τα άλλα θεσμοθετημένα Φεστιβάλ κινηματογράφου (Θεσσαλονίκης και Δράμας), ενώ έκανε αναφορά στο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας που έχει συνδράμει στην ανάπτυξη και την προβολή της Καλαμάτας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος κατά γενική ομολογία έκανε μια πού ωραία ομιλία και θέλοντας να αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του Φεστιβάλ τόνισε πως το 2002 όταν ήρθε από την Αθήνα στο σχολείο που διοριστηκε στην Ηλεία, ανακάλυψε ότι τα περισσότερα παιδιά εκεί δεν είχαν δει ποτέ τους κινηματογράφο. Έτσι μαζί με τον Δ/ντή τα πήραν όταν γινόταν οι προβολές του Φεστιβάλ κι έτσι ένοιωσαν την μαγεία του σινεμά. Αυτός και μόνο, είναι λόγος ύπαρξής του.

Ακολούθησαν κι άλλες πολύ σημαντικές τοποθετήσεις, από επιχειρηματίες, από παιδιά και εκπαιδευτικούς, από εκπροσώπους κομμάτων και Κινημάτων και όλοι αποδέχθηκαν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου πρέπει όχι μόνο να έχει διάρκεια στο χρόνο, αλλά να μην επαιτεί τα ψίχουλα που του δίνουν. Να διασφαλιστεί μια κι έξω η χρηματοδοτησή του.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η