Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ξεκινούν τα πρώιμα σε Ηλεία και Τριφυλία


Στα 50 λεπτά το κιλό αναμένεται να κάνει φέτος έναρξη  - η τιμή παραγωγού για το πρώιμο καρπούζι που συγκομίζεται στην περιοχή της Τριφυλίας και την Ηλεία. Αν και φέτος ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα την καλλιέργεια, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Το μόνο αρνητικό είναι ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της συγκομιδής.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα καρπούζια θερμοκηπίου η συγκομιδή των οποίων έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες, το Σαββατοκύριακο (24 -25 Μαΐου) ξεκινάει και η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών. Για την φετινή χρονιά ως προς την ζήτηση και τις προοπτικές των τιμών οι παραγωγοί εμφανίζονται αισιόδοξοι. 
Φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι (περίπου 8.000 στρ.) ενώ στην Ηλεία σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10%.    
Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης - σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι παραγωγοί - οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά και αφετέρου ότι έχουν μειωθεί κάποιες άλλες καλλιέργειες.    
Για την εξέλιξη της καλλιέργειας στην Ηλεία ο κ. Ανδρέας Ψαχούλιας, από τα Δουνέικα, που καλλιεργεί 100 στρέμματα επεσήμανε: «Έχουμε καθυστερήσεις λόγω του καιρού αλλά δεν έχουμε ποιοτικά προβλήματα. Λόγω αυτής της καθυστέρησης εμείς θα ξεκινήσουμε μετά τις 10 Ιουνίου. Όσον αφορά τις τιμές που ακούγονται στα 50 λεπτά το κιλό είναι ικανοποιητικές».  
Επίσης, ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας  Ανδρέας Τσουκαλάς, μας ενημέρωσε ότι και στην περιοχή του: «τα μεγάλα θερμοκήπια με καρπούζι έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή εδώ και μια εβδομάδα περίπου και τα πράγματα εξελίσσονται καλά αφού δεν επηρεάσθηκαν από τον καιρό».
Ωστόσο – σύμφωνα με τον ίδιο – σε κάποιες περιοχές της Π.Ε. τα πρώιμα καρπούζια που είχαν ξεσκεπαστεί όταν εξελίσσονταν οι συνεχείς βροχοπτώσεις δημιούργησαν κάποιες ζημιές εκτός από την καθυστέρηση στην έναρξη της συγκομιδής».
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...