Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Στα 20 λεπτά το κιλό η τιμή για το καλύτερο καρπούζι!


Με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί καρπουζιού στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και γενικότερα της πεδινής Ηλείας, καθώς τα τελευταία 24ώρα η τιμή πώλησης του προϊόντος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ικανοποιητικά, επιτρέποντας τους καλλιεργητές να ελπίζουν σε μία καλή χρονιά, πλέον έχει διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί  έχουν να αντιμετωπίσουν και τα σημαντικά προβλήματα που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπνιξαν την Ηλεία τους τελευταίους μήνες.
«Οι τιμές δεν πάνε καθόλου καλά» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή, σήμερα, αγοράζουν 20 λεπτά τις βαρέλες πολυτελείας και η κατώτερη τιμή που παίρνουν καρπούζια είναι 10 λεπτά. Οι παραγωγές είναι οι μισές από τα πέρυσι, δεν έχουν παραγωγή τα καρπούζια λόγω  των καιρικών φαινομένων που είχαμε φέτος.  Οι αγρότες θα καταστραφούν. Δεν έχουν από πουθενά έσοδα. Και οι έμποροι, για μένα, θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το καρπούζι. Καρπούζια γινωμένα δεν βρίσκουν να διώξουν και να μην πανικοβάλλονται οι αγρότες. Στο τέλος θα μας τα πάρουνε με 8 λεπτά και θα πάμε και φυλακή. Τι θέλουμε να τα πουλήσουμε έτσι; Καλύτερα να μείνουν στα χωράφια».
«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές των καρπουζιών κάθε μέρα χειροτερεύουν» είπε από την πλευρά του ο παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θεόδωρος Κοτσώνης και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή η ανώτερη τιμή που μπορείς να βρεις σε πολυτελείας καρπούζια είναι 20 λεπτά. Όμως πωλούνται καρπούζια και 17 λεπτά και 13 λεπτά και 10 λεπτά. Γιατί; Αναρωτιόμαστε εμείς οι παραγωγοί, οι περισσότεροι παραγωγοί, γιατί αυτή η κατρακύλα, χωρίς να υπάρχει λόγος; Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Πιστεύω ότι τη μεγάλη ζημιά την κάνουν οι βουλγαρο-ρουμάνοι έμποροι που βρίσκουν την ανάγκη κάθε παραγωγού και κατεβάζουν τις τιμές, γιατί για 10 λεπτά που ψωνίζουνε οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Είναι εξευτελιστικές σε συνδυασμό ότι έχουμε πολύ μειωμένες παραγωγές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών από τον Μάρτιο έως και τώρα. Τι κέρδος θα έχει ο κάθε ένας παραγωγός; Όχι μόνο δεν υπάρχει κέρδος αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψει τα έξοδα της φετινής παραγωγής».
Με το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα να αγγίζει και τα ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τα 800 ευρώ, τα περιθώρια κέρδους για τους καλλιεργητές έχουν μειωθεί δραματικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αν δεν υπάρξει άμεσα αύξηση στην τιμή διάθεσης του προϊόντος τότε η λήξη της καλλιεργητικής περιόδου θα βρει τους αγρότες χρεωμένους ως το λαιμό.

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...