Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ηλεία: 30 γυναίκες, θύματα βίας "πέρασαν" το τελευταίο 6μηνο το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πύργου


via100
Γυναίκες κάθε μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, έχουν ζητήσει βοήθεια και στηρίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου - "Έρχονται αποφασισμένες και ενημερωμένες"
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

«Φτάνει μέχρι το κατώφλι του Κέντρου και πριν καν προλάβουν να δουν το πρόσωπο της, ένα αυτοκίνητο σταματά με αναμμένη τη μηχανή μπροστά από την αυλόπορτα, και ένας άνδρας τρέχει, και την αρπάζει με τη βία…». Αν και αυτό είναι το μοναδικό- μέχρι τώρα- περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια του επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Πύργου, δεν είναι το μοναδικό καθώς στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, το κατώφλι του έχουν ήδη περάσει, περισσότερες από τριάντα γυναίκες από την Ηλεία, που βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία.
Γυναίκες κάθε μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, γυναίκες κάθε ηλικίας, οι περισσότερες παντρεμένες με παιδιά, που αναζητούν βοήθεια για να ξεφύγουν από τον «εφιάλτη». Τον εφιάλτη που θέλει το σύζυγο ή το σύντροφο ακόμα και το ίδιο τους το παιδί, να ασκεί πάνω τους κάθε μορφής βία… Για όλες αυτές που έχουν πέσει θύματα βίας, αλλά και για εκείνες που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, έχει ανοίξει πλέον, ένα παράθυρο ελπίδας. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου, όλες οι γυναίκες που απευθύνονται, βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά και όλη τη στήριξη που χρειάζονται από το επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα από τον Ψυχολόγο κ. Τάκη Γεωργακόπουλο, τον Κοινωνιολόγο κ. Θοδωρή Γιαννόπουλο και την Κοινωνική Λειτουργό κ. Αλεξάνδρα Τσουκαλά. Μια ομάδα, ανθρώπων, πανέτοιμων να προσφέρουν άπλετα τη βοήθεια και τις γνώσεις τους, συμβουλεύοντας και υποστηρίζοντας ψυχολογικά όλες εκείνες τις γυναίκες που τους έχουν ανάγκη. Η «Πρωινή» συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις δράσεις του αλλά κυρίως για τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Μια συζήτηση που διεκόπη αρκετές φορές, από τα τηλέφωνα γυναικών που ζητούσαν λεπτομέρειες για το Κέντρο αλλά κυρίως ενημέρωση για το πώς μπορούν να τους συναντήσουν. Πέραν τούτου όμως, υπήρξαμε και αυτήκοοι μάρτυρες, σοβαρού περιστατικού γυναίκας, η οποία τρομαγμένη κατέφθασε στο κέντρο- λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το προσωπικό-  ζητώντας άμεσα βοήθεια, για να αντιμετωπίσει, την αιφνίδια αρπαγή των παιδιών της, από τον σύζυγο της…
«Έρχονται αποφασισμένες»
«Οι γυναίκες που έχουν απευθυνθεί σε εμάς είναι πλήρως ενημερωμένες και για το κέντρο και για το τι θα ζητήσουν. Πολλές από αυτές είναι ενημερωμένες και για το νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν για να δουν τι πρέπει να κάνουν. Όλες όσες έχουν έρθει, είναι αποφασισμένες και ενημερωμένες» επισήμανε ο Κοινωνιολόγος και Σύμβουλος Υποδοχής του Κέντρου κ. Θοδωρής Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι «Ξέρουν ακριβώς που έρχονται και σε αυτό, έχει βοηθήσει η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με διάφορους φορείς, όπως το Νοσοκομείο, το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Αστυνομία, η Μητρόπολη Ηλείας και η Πρόνοια».
Ο κ. Γιαννόπουλος, είναι το πρώτο πρόσωπο που συναντούν, όσες διαβαίνουν το κατώφλι του Συμβουλευτικού Κέντρου. «Αρχικά καταγράφω τα στοιχεία τους και το αίτημα τους και αναλόγως την παραπέμπω στην Κοινωνική Λειτουργό ή τον Ψυχολόγο.  Επίσης, υπογράφουν την Αρχή Απορρήτου του Κέντρου, ότι δηλαδή αυτά που θα εξομολογηθούν δε θα τα μάθει ποτέ κανείς, παρά μόνον αν δοθεί Εισαγγελική Εντολή. Από κει και πέρα κλείνονται τα ραντεβού των συναντήσεων και παρακολουθούμε την εξέλιξη των περιπτώσεων. Θα πρέπει ακόμα να πούμε, ότι μας επισκέπτονται γυναίκες απ’ όλα τα βιοτικά και μορφωτικά επίπεδα, γυναίκες που έχουν τελειώσει το Λύκειο ακόμα και το Πανεπιστήμιο, γυναίκες εργαζόμενες αλλά και άνεργες, γυναίκες με ή χωρίς οικονομικά προβλήματα». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως το Κέντρο δεν στηρίζει μόνον γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά λόγω του διευρυμένου ρόλου που έχει δοθεί από το Δήμο Πύργου, βοήθεια, στήριξη και συμβουλευτική, λαμβάνουν και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, σύνδρομα, φοβίες, κρίσεις πανικού, προβλήματα με τα παιδιά τους κτλ.
«Έχουν ανάγκη, να μιλήσουν…»
«Οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται εδώ, έρχονται για να μιλήσουν. Από την πρώτη στιγμή, διακρίνω την ανάγκη τους να βοηθηθούν και πως είναι αποφασισμένες για αυτό. Δεν έχουν αναστολές στο να μιλήσουν. Ισα- ίσα, έχουν την ανάγκη να εκφραστούν και λένε όλα τα προβλήματα τους ανοιχτά. Μας εμπιστεύονται» επισημαίνει ο Ψυχολόγος κ. Γεωργακόπουλος και συνεχίζει «Έχουμε ήδη αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ψυχικής και σωματικής, περιστατικά γυναικών που κακοποιούνται από το σύζυγο ή το σύντροφο τους αλλά και περιστατικών γυναικών με ψυχολογικά προβλήματα που χρειάζονται στήριξη. Είχαμε και ένα περιστατικό γυναίκας που προσπάθησε να μπει στο Κέντρο, αλλά την… πρόλαβε ο σύντροφος της, ο οποίος την πήρε με τη βία και την έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο. Ενημερώσαμε την Αστυνομία σχετικά, δεν γνωρίζουμε όμως τι απέγινε…». Η Κοινωνική Λειτουργός κ. Τσουκαλά, ασχολείται κυρίως με την κοινωνική στήριξη των γυναικών ενώ όπως τόνισε, αναλαμβάνει και τις απαιτούμενες επαφές με διάφορες υπηρεσίες, όπως, την Πρόνοια, τα Δικαστήρια, τα Νοσοκομεία. Επιπλέον, ενημερώνει για τα προγράμματα κατάρτισης που «τρέχουν» όπως έγινε σε δυο περιπτώσεις ΑμΕΑ τα οποία δεν γνώριζαν ότι μπορούν να αποκτήσουν ειδική κάρτα και να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα που υλοποιούνται τακτικά.
Τα περιστατικά
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου έχουν απευθυνθεί τριάντα γυναίκες – δυο εκ των οποίων αλλοδαπές- από 23 ετών έως και 68 ετών από αστικές και αγροτικές περιοχές της Ηλείας. Γυναίκες, άνεργες, αγρότισσες, ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία μητέρας που έχουν υποστεί διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική) από το σύζυγο ή το σύντροφο τους ακόμα και από το ίδιο τους το παιδί και οι οποίες απευθυνόμενες στο Κέντρο έχουν ως βασικό αίτημα την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και γυναίκες που απευθύνθηκαν ζητώντας ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.
Μην το ανέχεσαι! Μίλησε!
Φοβάσαι το σύντροφο σου; Αλλάζεις τον τρόπο που του συμπεριφέρεσαι από ΦΟΒΟ; Μήπως ο σύντροφος σου:
•    Σε ζηλεύει παθολογικά; Είναι υπερβολικά κτητικός;
•    Θέλει να ξέρει κάθε ώρα και στιγμή που είσαι και τι κάνεις;
•    Θέλει να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του;
•    Ζηλεύει τα παιδιά του, τους συγγενείς, τους φίλους ή τους συναδέλφους σου;
•    Σε απομονώνει από την οικογένεια και τους φίλους σου και δεν σου επιτρέπει να έχεις επαφές μαζί τους;
•    Σου υπαγορεύει πώς να μιλήσεις και πώς να συμπεριφερθείς ή τι απόψεις να έχεις;
•    Εξοργίζεται όταν έχεις διαφορετική άποψη από τη δική του;
•    Σε μειώνει μπροστά σε άλλους, σε ταπεινώνει δημόσια;
•    Δεν σέβεται τη σωματική και την ψυχική σου υγεία;
•    Σχολιάζει αρνητικά την εμφάνιση, τα κιλά, τα ρούχα σου;
•    Σε εξαναγκάζει σε ερωτική επαφή ή σε ερωτικές πράξεις;
•    Επιμένει να έχει τον έλεγχο των χρημάτων σου;
•    Δεν σου επιτρέπει να εργαστείς ή σε αναγκάζει να εργαστείς;
•    Θυμώνει εύκολα;
•    Είναι επιθετικός με άλλους ανθρώπους;
•    Μοιάζει να έχει διπλή προσωπικότητα; Γοητευτικός και ευχάριστος στους άλλους, επιθετικός μαζί σου;
•    Σε κατηγορεί για τη συμπεριφορά του και τα προβλήματα του;
•    Δεν δέχεται τις συμβουλές σου; Απαξιώνει ταυτόχρονα τη γνώμη ή την κρίση σου;
•    Ρίχνει την ευθύνη για τα προβλήματα του στις προηγούμενες σχέσεις του, στις πρώην συντρόφους του;
•    Έχει ιστορικό βίας στην οικογένεια του;
•    Σε κάνει να φοβάσαι να δώσεις τέλος στη σχέση σας;
•    Δείχνει να μην υπολογίζει τον νόμο και να θέτει εαυτόν υπεράνω αυτού;
Τέτοιου είδους συμπεριφορές, συχνά, αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια… Η συστηματική και επαναλαμβανόμενη εκδήλωση τους, όμως, αποτελεί ένδειξη κακοποιητικής σχέσης!
Μη δικαιολογείς τον σύντροφο σου για τη βίαιη συμπεριφορά του.
Δεν είναι δική σου η ευθύνη! Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος!
ΘΥΜΗΣΟΥ:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να σταματήσεις μόνη σου τη βία!
ΜΠΟΡΕΙΣ, όμως, να αντιδράσεις, να αντισταθείς!
Η ενδοοικογενειακή βία, δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπιση της καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρέχουν αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε μια συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους.
•    Ο ΒΙΑΣΜΟΣ, καθώς και άλλα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής και αξιοπρέπειας τιμωρούνται, ακόμη και όταν τελούνται μεταξύ συζύγων.
•    Τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα και, σε περίπτωση καταγγελίας, η αστυνομία υποχρεούται να μεταβεί και να συλλάβει τον βίαιο δράστη.
•    Για την υποβολή μήνυσης για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν απαιτείται παράβολο.
•    Τα ανήλικα μέλη μιας οικογένειας αντιμετωπίζονται ως θύματα, ακόμη κι όταν η βία δεν στρέφεται άμεσα εναντίον τους, αλλά ασκείται παρουσία τους.
•    Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό λόγο διαζυγίου με ευθύνη του δράστη.
•    Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται να ζητήσουν από το δικαστήριο να απομακρύνει άμεσα τον δράστη από την οικία τους και να του απαγορεύσει να πλησιάζει στον χώρο διαμονής ή και εργασίας τους.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ!
Ενημερώσου!
Έλα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου
Οδός: Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο)
Τηλ: 2621020532
email: pirgoswomen@outlook.com
facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08.00- 16.00.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...