"Να λειτουργούν τα λουτρά όλο το χρόνο και όχι ένα τετράμηνο" - Απογοητευμένο το κλιμάκιο από την εγκατάλειψη στον Καϊαφα
Την απογοήτευση τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κυρίως τα Ιαματικά Λουτρά Καϊαφα, εξέφρασαν τα μέλη του κλιμακίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, που το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν στα πλαίσια των εξορμήσεων του Συλλόγου στις ιαματικές πηγές όλης της Ελλάδας και τον Καϊαφα που ανήκει στα ΕΤΑ αλλά και τα Λουτρά της Κυλλήνης που διαχειρίζεται η Grecotel. Και στις δύο λουτροπόλεις μίλησαν με τους Δ/ντές και το προσωπικό που τους ανέλυσαν τα προβλήματα που υπάρχουν και συζήτησαν για τις προοπτικές του Ιαματικού τουρισμού στη χώρα ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους.Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης ο ειδικός Γραμματέας Γεράσιμος Κιφοκέρης και ο Ταμίας Πλαγάκος Γεώργιος Ηλεκτρολόγος μηχανικός και η Σπύρου Γλυκερία φιλόλογος επιστημονικός συνεργάτης. Στην επιστροφή τους προς την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η έδρα τους, το κλιμάκιο επισκέφθηκε χθες τα λουτρά των Καμένων Βουρλών και τα κλειστά λουτρά των Θερμοπύλων.
Ο πρόεδρος κ. Ανέστης Αναστασιάδης μιλώντας στην «Πρωϊνή¨για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στις δύο λουτροπόλεις, τόνισε ότι για τα Λουτρά Καϊάφα τα οποία γνωρίζουν από χρόνια, ένοιωσαν μεγάλη απογοήτευση από την πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων. « Στα λουτρά του Καϊαφα που τα γνωρίζουμε από παλιά, λειτουργεί μόνο η πισίνα, όπου και εκεί λόγω κατολισθήσεων από το βουνό η θερμοκρασία έχε πέσει, ενώ η σπηλιά όπως κι εσείς γνωρίζετε είναι κλειστή, όπως και τα ξενοδοχεία πλην του ενός, το Ολυμπία που κι αυτό δεν έχει πληρότητα. Τα λουτρά Καϊαφα χρειάζονται ριζική αναβάθμιση, θα έπρεπε ο δήμος Ζαχάρως να τα πάρει και να τα διαχειριστεί για να μπορούν να δουλεύουν όλο το χρονο όπως συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα και όχι από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Βέβαια οι δύο υπάλληλοι των ΕΤΑ μας ενημέρωσαν ότι η επισκεψιμότητα είναι καλύτερη και από πέρυσι, όμως η εικόνα είναι απογοητευτική. Σε πρώτη φάση άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνει από το δημο μια καμπάνια και να πηγαίνει τουλάχιστον ο κόσμος από την γύρω περιοχή να κάνει ιαματικά λουτρά, για να τα στηρίξει, μέχρι να δουν τι θα γίνει, αν θα δοθούν σε ιδιώτες ή θα υπάρξει σχέδιο αναβάθμισής τους. Στα λουτρά Κυλλήνης δουλεύει μόνο το υδροθεραπευτήριο που το διαχειρίζεται το ξενοδοχείο που έχει κανει τη σχετική επένδυση, είναι μια μικρή μονάδα που όμως χρειάζεται να γίνει γνωστό στο κόσμο, γιατί είναι και η μόνη όπου γίνονται εισπνοές.
Εκεί ενημερώσαμε τους παράγοντες της λουτρόπολης για τους στόχους του συλλόγου και τους αγώνες που κάνει εδώ και 10 χρόνια για την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού τουρισμού και εξετάσαμε και εδώ την δυνατότητα να λειτουργεί όλο το χρόνο.»
Τέλος ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στο λουτρικό επίδομα, τόνισε ότι η κατάργησή του ήταν μεγάλο πλήγμα για τον ιαματικό τουρισμό της χώρας, γιατί ο κόσμος δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τα λουτρά.
« Το θέμα είναι ότι ο ιαματικός τουρισμός από τότε που έκοψε το Υπουργείο το λουτρικό επίδομα και δίνει με χίλια ζόρια 150 ευρώ μόνο, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο αυτό τώρα θα αλλάξει, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό και πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο, θα ξέρει ο κόσμος κάθε λουτρόπολη τι θεραπευτικές ιδιότητες έχει κι όχι να γράφει ο καθένας ότι θέλει. Εξάλλου, θα μπορεί πλέον ο ασθενής να απευθύνεται στο γιατρό, να του γράφει τις θεραπείες στα λουτρά και να μπορεί να της χορηγεί το ασφαλιστικό ταμείο όπως γινόταν παλιά. Πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί, αλλιώς οι λουτροπόλεις δεν έχουν μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου