Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ηχηρό μήνυμα των Ηλείων αγροτών και κτηνοτρόφων


agrotes1a

Με αφορμή την τιμή της σταφίδας και τις εξισωτικές βγήκαν για «προθέρμανση» στους δρόμους

Του Γιάννη Σπυρούνη
Μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει το
χειμώνα αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθούνται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, έδωσαν χθες στον Πύργο οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας. Με μια μεγάλη πορεία από το Εργατικό Κέντρο στη ΔΟΥ Πύργου με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία της ΕΑΣ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφερειακής Ενότητας. Οι αγρότες σε αυτή τη φάση διαμαρτύρονται για την τιμή της σταφίδας και την γενικότερη πολίτικη που ακολουθείται για το προϊόν και για την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων που έχει καθυστερήσει σημαντικά φέρνοντας σε δεινή οικονομική κατάσταση τους κτηνοτρόφους.
Τα μέλη της ΟΑΣΗ δια στόματος του προέδρου της Χρήστου Γιαννόπουλου, προειδοποίησαν για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αποφασισμένοι ακόμα και να φτάσουν στην σύγκρουση για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πήγαν πρώτα στα γραφεία της ΕΑΣ όπου θέλησαν να δουν τον πρόεδρο κ. Καλλιμώρο που όμως απουσίαζε στην Πάτρα. Στη συνέχεια μετέβησαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης διοίκησης όπου συναντήθηκαν με την διευθύντρια κα Μητροπούλου, κατευθύνθηκαν προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όπου απόντος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου, μίλησαν με τη γραμματεία του και κατέληξαν την πορεία τους στην ΔΟΥ Πύργου. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που αρχικά απαγόρευσε την είσοδο αλλά μετά από διαβουλεύσεις και με τη σύμφωνα γνώμη της εκτελούσας χρέη Εφόρου κυρίας Γαλανοπούλου, είχαν συνάντηση μαζί της στο γραφείο της. Σε κάθε χώρο που επισκέφθηκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέδωσαν ψηφίσματα που προέκυψαν από τις παμπελοποννησιακές τους συσκέψεις.
agrotes2
Αγανακτισμένοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι
Σε δηλώσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί και αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Όπως τόνισε ο Λεωνίδας Βλάσσης από τον Α.Σ. Καρδαμά και μέλος του ΔΣ ΟΑΣΗ «οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Δίνουν τζάμπα τα προϊόντα τους, το γάλα βρίσκεται σε εξευτελιστικές τιμές, το κρέας είναι δωρεάν και τώρα έρχεται σαν βούτυρο στο ψωμί, το πρόβλημα με τον καταρροϊκό. Η αναλγησία της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αφήνει τους κτηνοτρόφους στη μοίρα τους. Με τον τρόπο τους δείχνουν πως η ποιμενική κτηνοτροφία θα περάσει σε λίγες μονάδες καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οι μεγάλες μονάδες θα πάρουν την παραγωγή στα χέρια τους. Ουαί κι αλίμονο, ακόμα και των καταναλωτών σαν πέσει στα χέρια τους. Είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί από τον κόσμο. Ακόμα πρέπει άμεσα να δοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις με τον τρόπο που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια».
agrotes3
Ο σταφιδοπαραγωγός Αυγερινός Ξουλεής από το Χειμαδιό κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ, αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Αιγίου. «Θέλω να καταγγείλω τον πρόεδρο της Ένωσης Αιγίου, όπου έχει υπογράψει την απόφαση της ΣΚΟΣ για αγορά της σταφίδας στην τιμή 1,10 ευρώ και έχει «αμολήσει κοράκια» στην περιοχή μας, να αγοράζουν σταφίδα με 0,74 ευρώ. Για πιο λόγο γίνεται αυτό. Οι ενώσεις που υποτίθεται αγωνίζονται για εμάς, τι κάνουν για εμάς;  Καλώ τους σταφιδοπαραγωγούς που δεν έχουν παραδώσει τη σταφίδα τους, να μας δώσει η ΕΑΣ Ηλείας τα μέσα για να εξαγάγουμε εμείς μόνοι την σταφίδα. Μπορούμε να την πάμε παντού. Εμείς θα δουλέψουμε, εμείς θα βρούμε τις αγορές, εμείς θα πουλήσουμε τη σταφίδα». Τέλος ο σταφιδοπαραγωγός Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σώπι, είπε πως η διαμαρτυρία τους στον Πύργο χθες είχε ως βασικό αντικείμενο την τιμή της σταφίδας. «Πάνε να μας ξεκληρίσουν. Πρόπερσι πουλήσαμε 1,45 ευρώ, πέρυσι 1,25 ευρώ και φέτος ενώ η ΣΚΟΣ είπε 1,10 ευρώ, οι έμποροι θέλουν να πάρουν τη σταφίδα με 0,75 ευρώ. Εμείς οι αγρότες με το κόστος που έχει ανέβει, δεν βγάζουμε μεροκάματο. Πάνε να μας ξεκληρίσουν. Έχουμε κάνει αναμπελώσεις, έχουμε φτιάξει καινούργια κτήματα και θέλουν να τα κόψουμε τώρα. Η τιμή στο 1,10 ευρώ δεν ισχύει γιατί οι έμποροι έρχονται με χαμηλότερη τιμή. Να πάει η τιμή στο 1,30 ευρώ».
agrotes4

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...