Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η Πηνεία μετράει τις "πληγές" της μετά την καταιγίδα


zimies_pinia1a

Ανεμοστρόβιλος και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την ευρύτερη περιοχή – Δίπλα στους πληγέντες ο Δήμαρχος Ήλιδας

Τις «πληγές» της μετρά από χθες το πρωί η περιοχή της Πηνείας από τον ανεμοστρόβιλο και την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε για αρκετή ώρα διάφορα σημεία. Ανάστατοι οι κάτοικοι, προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούν, ενώ άλλοι εβρισκόμενοι σε καλλιέργειες έτρεχαν στην κυριολεξία για να σωθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αγροτικές καλλιέργειες – κυρίως ελαιόδεντρα – κατεστραμμένες, δεκάδες κομμένα δέντρα, σοβαρές ζημιές στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και επίσης σοβαρές ζημιές στο εκτροφείο του Δασαρχείου Αμαλιάδας στην περιοχή της Δαφνιώτισσας, όπου εκεί ένα από τα δεκάδες δέντρα που έπεσαν κατέληξε στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο του φύλακα, ήταν το σκηνικό της χθεσινής μέρας, που όπως έλεγαν οι κάτοικοι της Πηνείας δεν είχε προηγούμενο, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια. Από την σφοδρή χαλαζόπτωση επλήγη και το Γυμνάσιο – Λύκειο Σιμόπουλου, που στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, στις οποίες από χθες το πρωί στάζει νερό και κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν σήμερα θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν μαθήματα. Ζημιές σε καλλιέργειες υπέστησαν κι άλλες περιοχές του δήμου Ήλιδας, όπως η Ανάληψη, με τον πρόεδρο της κοινότητας να μιλά για ολική καταστροφή στα ελαιόδεντρα. Από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους κατοίκους της Πηνείας βρέθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Τζουλέκη, τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Λυκούργο Πολυχρονόπουλο και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, για την καταγραφή των ζημιών.
zimies pinia2
Και μετά τον ανεμοστρόβιλο… σφοδρή χαλαζόπτωση!
Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10 το πρωί. Σύμφωνα με κατοίκους ο ανεμοστρόβιλος φάνηκε μεταξύ του χωριού της Δαφνιώτισσας και του εκτροφείου που βρίσκεται επί του δρόμου που «οδηγεί» στα χωριά της Πηνείας. Στο πέρασμα του συνοδεύονταν από σφοδρή βροχόπτωση και άρχισε να ρίχνει μεγάλα δέντρα, να παρασέρνει στέγες αποθηκών.
Μόλις έφτασε στο ύψος του εκτροφείου η κατάσταση έγινε τρομακτική: το ένα δέντρο μετά το άλλο έπεφτε, τα κλουβιά με τα πουλιά παρασύρονταν, ενώ οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να καλυφθούν στον κλειστό χώρο που διαθέτουν, στον οποίο ωστόσο κατέπεσε ένα δέντρο, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές! Ένα άλλο δέντρο έπεσε σε αυτοκίνητο υπαλλήλου, προξενώντας του πολύ μεγάλες ζημιές. Μετά τον ανεμοστρόβιλο, ωστόσο, ακολούθησε σφοδρή χαλαζόπτωση, που ήταν και το τελειωτικό «χτύπημα» για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, το χαλάζι έφτασε τους 15 πόντους και σε πολλά σημεία άρχισε να λειώνει πολύ αργότερα από την πτώση του…

zimies pinia3
Μια περιοχή σε απόγνωση…
Στα σημεία που επλήγησαν άρχισαν να καταφτάνουν οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, τον δήμο Ήλιδας και την ΔΕΗ, ενώ ο δήμαρχος Ήλιδας ήταν σε διαρκή επικοινωνία και διαβούλευση με τους συνεργάτες του και συναρμόδιες αρχές, ώστε να δρομολογούνταν η διαδικασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Για μεγάλη καταστροφή μίλησε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, ώστε να σταλούν ελεγκτές και να αποτιμήσουν την όλη κατάσταση, ενώ ήδη έγινε και αναγγελία από τον δήμο Ήλιδας, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις για την αποζημίωση τους. «Η καταστροφή είναι μεγάλη. Οι άνθρωποι εδώ έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και από την πλευρά μας θα κάνουμε και ήδη κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να δρομολογηθούν άμεσα, από σήμερα κιόλας, οι λύσεις», δήλωσε. Ο δήμαρχος Ήλιδας τόνισε ότι ο δήμος θα ζητήσει χρηματοδότηση λόγω έκτακτης ανάγκης για δύο μηχανήματα έργων, μια μπουλντόζα και ένα γκρέϊντερ, για να αντιμετωπιστούν ζημιές, όπως στην αγροτική οδοποιία, ενώ κατά τις αυτοψίες που έκανε δρομολογούσε τις παρεμβάσεις με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τις ζημιές των καλλιεργειών. Σήμερα, πάντως, το μεσημέρι ο δήμαρχος Ήλιδας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων και όπως ανέφερε χθες θα τεθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε χωριό από το σφοδρό «κύμα» κακοκαιρίας.
zimies pinia4

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...