Κατακόρυφη αύξηση των ανασφάλιστων και άπορων προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει καταγράψει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας αναφορικά με τους εμβολιασμούς που γίνονται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Οδηγίες που δόθηκαν από τις αρχές του 2013 και ισχύουν μέχρι και σήμερα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εμβόλια των παιδιών οι γονείς των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το σημαντικό έξοδο εξαιτίας του ότι έμειναν ανασφάλιστοι.
Οι αριθμοί
Η επισκέπτρια υγείας του Νοσοκομείου κα Αθανασία Γαλιού-Λυμπέρη που έχει επωμιστεί το έργο των εμβολιασμών, δεν προλαβαίνει να δέχεται καθημερινά παιδιά που προσέρχονται με τους γονείς τους στο Νοσοκομείο για να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια.
Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς το έτος 2013 εμβολιάστηκαν 160 παιδιά απόρων και ανασφάλιστων οικογενειών και για το πρώτοι εξάμηνο του 2014 ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί στο 380!
Είναι αυτονόητο ότι όταν κλείσει το έτος και προστεθούν τα στοιχεία και του δευτέρου εξαμήνου, τότε το νούμερο θα έχει αυξηθεί δραματικά.
Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται από το Υπουργείο Υγείας, για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά για οποιονδήποτε λόγο από Φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οδηγώντας σε αδιέξοδο πάρα πολλές οικογένειες.
Οι προϋποθέσεις
Αυτοί που μπορούν να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο Aμαλιάδας για εμβολιασμό, πρέπει να προσκομίζουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι είναι ανασφάλιστοι και άποροι.
Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εξής περιπτώσεις:
-Παιδιά των οποίων οι γονείς είναι ασφαλισμένοι, αλλά δεν δικαιούνται παροχών υγείας λόγω χρεών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα (ιδίως ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και θα πρέπει να προσκομίζουν το βιβλιάριο υγείας που έχει ακυρωθεί.
-Παιδιά των οποίων οι γονείς απώλεσαν την ασφαλιστικής τους κάλυψη (συνήθως ΙΚΑ), λόγω απόλυσης- ανεργίας και θα πρέπει να προσκομίζεται το βιβλιάριο υγείας που έχει ακυρωθεί.
-Παιδιά κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου (απορίας).
-Παιδιά των οποίων οι γονείς απώλεσαν την κάλυψη ασθενείας που τους παρείχε η Πρόνοια μέσω της υπαγωγής στο δημόσιο πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή απορρίφθηκε το αίτημά τους για έκδοση βιβλιαρίου απορίας. Στην προκειμένη περίπτωση θα προσκομίζεται το παλιό βιβλιάριο απορίας ή η απορριπτική απόφαση που εξέδωσε η κατά τόπους αρμόδια Υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου.
-Παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν καταθέσει αίτημα για έκδοση ή ανανέωση του βιβλιαρίου απορίας, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση.
-Παιδιά που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή είναι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας ή διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου.
-Παιδιά κρατούμενα σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων.
-Παιδιά που διαμένουν στην χώρα, αλλά δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή διέθεταν αλλά έχει λήξει η ισχύ τους.
Και αντιγριπικός εμβολιασμός
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, έχει ξεκινήσει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των μαθητών δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων που έχουν περάσει και εξακολουθούν να επισκέπτονται το Νοσοκομείο για την προμήθεια του δελτίου υγείας μαθητή.
Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, γίνονται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, κατόπιν ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2622025939.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου