Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ηλεία: Οφθαλμίατρος έγραφε πανάκριβες . . . αυτοπαραπομπές εξετάσεων


suntago
Ηλεκτρονικό σύστημα αλά… Big Brother θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ να ελέγχουν απόλυτα τη συνταγογράφηση των γιατρών σε φάρμακα και εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.

Ενδεικτικά καταγράφηκαν παραδείγματα υπερσυνταγογράφησης, όπως αυτή οφθαλμιάτρου στην Ηλεία, ο οποίος μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2014 έγραψε πανάκριβες εξετάσεις σε ασφαλισμένους, ύψους 43.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, ο γιατρός εκτελούσε τις εξετάσεις στο ιατρείο του (αυτοπαραπομπές).
Αντίστοιχη περίπτωση εντοπίστηκε και στη Μακεδονία, όπου καρδιολόγος συνταγογράφησε μέσα σε έξι μήνες εξετάσεις ύψους 156.000 ευρώ.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο περιορισμός μεμονωμένων περιστατικών προκλητικής συνταγογράφησης.
Προς το παρόν, μόνον οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση στο νέο αυτό ηλεκτρονικό σύστημα, όμως από 1.1.2015 και οι ασφαλισμένοι με ειδικό κωδικό θα έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελό τους.
Ενδεικτικά του πάρτι στον τομέα της Υγείας είναι τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Μάκης Βορίδης, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Ασημίνας Σκόνδρα.
Τα στοιχεία
Aπό το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν:
• το 32% αφορούσε σε εικονική εκτέλεση συνταγών
• το 17% σε συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% σε συνταγογράφηση σε πεθαμένους
• σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% εντοπίστηκε «συνεργασία» φαρμακοποιών-γιατρών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ
• σχεδόν δύο στις δέκα παραβάσεις αφορούσαν σε διάφορες «διοικητικές» παρατυπίες στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία και σε ένα 12% βρέθηκαν σε φαρμακεία συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας ή/και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.
Τους πρώτους επτά μήνες του 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 872.057,26 ευρώ σε 55 παρόχους. Σε 15 φαρμακεία καταλογίστηκαν 82.194,58 ευρώ για παραβατική συμπεριφορά, σε 34 γιατρούς το ποσό των 131.670,13 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματικές κυρώσεις αφορούν σε ιδιωτικές κλινικές (605.000 ευρώ), που σύμφωνα με τους ελέγχους είχαν προχωρήσει σε καταχρηστικές χρεώσεις είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ασφαλισμένους. Προσωρινή διακοπή της σύμβασης επιβλήθηκε σε 38 παρόχους, κυρίως γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...