Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι ακαθάριστες τάφροι «έπνιξαν» τον Κάμπο!


Σε… «λίμνη» μετατράπηκε το μεγαλύτερο μέρος της πεδινής Ηλείας με τις καταστροφές σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες να είναι ανυπολόγιστες, αφού η πολύωρη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις ακαθάριστες και φραγμένες μεγάλες αποστραγγιστικές τάφρους, είχαν σαν  αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή. «Επίκεντρο» των καταστροφών η ευρύτερη περιοχή της Μυρσίνης που την «κατάπιε» ο χείμαρρος Ανισάτος, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην περιοχή των Λεχαινών, του Κουρτεσίου, της Βάρδας, των Καλυβίων Βαρθολομιού και του Βαρθολομιού.

 
Το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ στην παραλία της Μυρσίνης λειτουργούσε στο «φουλ» όλο το βράδυ. Ωστόσο, ο όγκος των νερών ήταν τόσο μεγάλος που μέσα σε λίγη ώρα ολόκληρη η περιοχή είχε… «βουλιάξει»!
Εικόνα «καταστροφής» αντίκρισε νωρίς το πρωί όταν πήγε στα θερμοκήπιά του, στην περιοχή της Μυρσίνης, ο κ. Γεώργιος Κορωνιός, οποίος είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Καλλιεργώ κολοκυθάκια και ήμασταν στην αρχή ακόμα της συγκομιδής. Τα νερά δεν μπόρεσαν να φύγουν γιατί είναι φραγμένα και τα μεγάλα αποστραγγιστικά κανάλια και έγινε αυτή η πλημμύρα.  Η σημερινή μέρα σημαίνει καταστροφή. Θα περιμένουμε τα χωράφια να στραγγίξουν για να καλλιεργήσουμε για εισόδημα τον Μάιο – Ιούνιο; Τελειώσαμε… Αποζημίωση δεν έχουμε γιατί είμαστε εκτός εποχής, χρήματα δεν υπάρχουν για να ξανακαλλιεργήσουμε, σηκώνουμε τα χέρια».


«Πολεμάμε με… σουγιάδες»!
 
Από τις 2 τα ξημερώματα βρισκόταν στις πλημμυρισμένες περιοχές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ενώ από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες παρεμβάσεις προκειμένου να «φύγουν» τα νερά της βροχής!
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς απόψε είχαμε μια πολύ άσχημη νύχτα με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες είναι μεγάλες, το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ δουλεύει, από τη 1 είναι στο φουλ αλλά δεν προλαβαίνει, είναι πάρα πολλά τα νερά. Οι πλημμύρες είναι πολλές. Ειδικά τα μεγάλα λαγκάδια που έχουν μείνει ακαθάριστα λόγω των οικονομικών δυσχερειών του ΓΟΕΒ και παρακαλώ την Περιφέρεια, τον κ. Κατσιφάρα, τον κ. Γεωργιόπουλο να σταθούν δίπλα στα προβλήματά μας να δώσουν λίγη προσοχή και να μας δώσουν τους απαραίτητους πόρους να καθαρίσουμε τα μεγάλα λαγκάδια. Από εκεί πνιγόμαστε.
Οι αγρότες δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να πάρουν σοδειά, υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Παρακαλώ όλους τους φορείς να σκύψουν στα προβλήματα. Εμείς με δικά μας χρήματα προσπαθούμε να καθαρίσουμε σε σημεία που δεν είναι δικά μας. Εμείς σκύβουμε στα προβλήματα, ας σκύψουν και κάποιοι άλλοι να μας δώσουν βοήθεια ή με μηχανήματα, ή με έμψυχο υλικό ή με χρήματα.  Έχουμε πόλεμο με τον καιρό και εμείς πολεμάμε με σουγιάδες.  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».


«Να δείξει την ίδια προθυμία και ο ΓΟΕΒ»
Μικροπροβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τα συνεργεία του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση και σε περιοχές του δήμου Πηνειού, με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού κ. Δημήτρη Κουλούρη να δηλώνει στην εφ. «Πατρίς»: «Έχουμε προμελετήσει και έχουμε καθαρίσει τις τάφρους που είναι στην δικαιοδοσία μας και γι’ αυτό δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα στη Γαστούνη. Όμως υπάρχουν δύο τάφροι που ανήκουν στον ΓΟΕΒ και παρότι επανειλημμένος έχω πει στον κ. Αλτάνη ότι θέλουν καθάρισμα, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Από τον μη καθαρισμό αυτών των τάφρων είχαμε κάποια προβλήματα. Εμείς, πιστεύω, ότι απέναντι στον ΓΟΕΒ είμαστε πολύ σωστοί στις πληρωμές μας και απαιτούμε και αύριο ακόμα να στείλει το μηχάνημα να καθαρίσει αυτές τις δύο τάφρους γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκουν και βρίζει εμείς δικαιολογημένα. Παρότι δεν έχω χειριστή επειδή έχει τελειώσει η σύμβασή του, εγώ βρήκα χειριστή και αύριο το πρωί το μηχάνημα το δικό μας θα καθαρίζει στις τάφρους δικαιοδοσίας του ΓΟΕΒ. Αν θέλουν ας στείλουν και το δικό τους να βοηθήσει, 2 μέρες δουλειά είναι. Όταν ζητάνε 2.000 – 3.000 ευρώ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΓΟΕΒ εγώ πάντα δείχνω προθυμία. Παρακαλώ να δείχνει την ίδια προθυμία και ο ΓΟΕΒ».
Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...